Ki(?)böki az oldalam?! 47. rész: Király Gábor

Amrein Lackó évek óta együtt utazik Király Gáborral versenyről versenyre. Az érdekesség az, hogy mindketten jól forgatják a kormányt, ki a Mitsubishit, ki a VFTS-t, de az utazások során egyikük kiváló szervizes a másik pedig az egész ERC tábor elismert szakácsa. Nem véletlen, hogy Lackó Gábor válaszainak megismerésére adott lehetőséget.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Ha igazán komolyan sportolsz, soha nem lehetsz elégedett, mert ez visz így mindig előre. De, ahhoz képest, amennyi pénzzel és amilyen mélyről indultam, elégedett lehetek és büszke vagyok arra a több, mint 90 serlegre, ami itthon van. Öt éves koromban már édesapámmal versenyekre jártam, többek között a híres pécsi hegyiversenyre. Na, ott döntöttem le, hogy én biztos autóversenyző leszek.

És lám, az egyik legjobb eredményem is ott értem le, hisz Európa-bajnoki futamot nyertem a kategóriámban, azt a pilótát legyőzve, aki később a bajnok lett… Az egyik legfényesebb sikerem, pedig én mondhatom -10-ről indultam más versenyzőkhöz képest. Nagyon büszke vagyok még, hogy a ladás elit kategóriába kapok meghívásokat, ilyen pl. a moszkvai Rally Masters Show. Legutóbb is, két tizeddel maradtam le a második helyről…

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Van jövőkép. Minél több külföldi versenyen indulni. Szeretnék még többször eljutni olyan helyekre, ahol összecsapahatok az ismert ladás barátaimmal. És persze az élvezet mellett jó eredményeket is elérni. Terveznek egy európai Lada Cup sorozatot, ha ez létrejön, szeretnék benne részt venni.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Colin McRae, ő az Isten! Mindig csodáltam és a bálvány marad mindörökké. Nemzetközi szinten a még Loeb koncentrációban, pontosságban nagyon komoly volt, Sainz pedig precizitásban és műszaki ismereteiben ill. azok felhasználásával nőtt a mezőny fölé. Itthon számomra az etalon Lajtai Zsolt. És még most is ott van, ha van lehetősége indulni. Aztán Érdi Tibi bácsi, akivel van szerencsém sokat együtt lenni, utazni, nos, az ő tapasztalatai, tudása is meghajolok. Nagyon sok biztatást és jó tanácsot kaptam a legendás klubban, ahol kezdtem a Pécsi Volánnál Ranga Lászlótól és Gulyás Imrétől. Nagyon jó volt ott nevelkedni, ekkora nevek árnyékában.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Volt több is… Ha estem, akkor az nem volt kicsi. 2005-ben Szombathelyen volt talán a legnagyobb. Három és fél szaltó hosszirányban. Pályafelírásnál nem vettük észre, hogy a fűben van egy nagy teherautó gumi. Kissé benőtte a gaz is, de én ezt a versenyen a jobb hátsó kerékkel elkaptam és már repültünk is… A sárga VFTS-t szépen elhajítottuk, került akkor bőven 1 millióba a kár. Aztán volt még egy nagy a Mecseken. Azóta az Árpádtetőn is van Király utca, nemcsak lent a városban. Ugyanis kilenc darab fát kellett kivágni, hogy az autót ki tudjuk szedni a mentés során.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Molnár Alexandra a volt feleségem. Az életben külön váltunk, de a versenyautóban vannak még közös terveink. A külföldi futamok során is nagyon jól látta el a feladatát és nemcsak ott a futamokon, hanem már az előkészítő és a verseny alatti logisztikában is jól irányított. Azon kívül az autóban nagyon precíz volt, jól vezényelt, diktált. Tudta mit lehet kihozni belőlem, és én is tudtam, mennyire lehet őt terhelni. Szóval jó volt együtt dolgozni vele.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Lada az örök szerelem. Mentem mindenféle fajtájával. A VFTS a legjobb, de nekem a legkedvesebb az a hungaroladás változat tetszett, amivel Kiss Laci lett bajnok és utána hozzám került. Az A/6-os kategóriában 1600-as motorral mehettünk vele, volt benne már tolókerekes váltó. Az már közelített a VFTS-hez… Nagyon jó autó volt.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

A ralival nagyon elégedett vagyok, áldom azt, aki annak idején ezt kitalálta… Nézd, én mindenhez pozitívan állok hozzá. Nem akarok most itt mélyebben belemenni a dolgokba. Szívemen viselem a versenyeket, anno a Mecsek rali esetében is eléggé mályen beleástam magam Jelen Pistánál, Dara Gabinál magam ebbe a farönközésbe. Hogyan rakják ki, ha már ez lesz, miért veszélyes stb. Sajnos a hazai versenyek hangulata már nem az, amihez én anno hozzászoktam. Az internet, a közösségi megosztók ezeket teljesen átformálták. Minket a helyszínen lévő tízezrek ismertek el, és nem a kommentek.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Baranyaiként Szauer Gergőnek nagyon szurkolok, hogy érjen be. Az ország egyik legjobb és legtapasztaltabb navigátora ül mellette most Kerék Pisti személyében. Aztán ott van a te pártfogoltad, Bacsa Tomiban is nagy potenciál van, gyors a srác. Remélem idővel ő is sokra viszi. Geiger Máténak kívánom, ne vesszen el, ne kallódjon el, szüksége van a magyar ralinak egy ilyen srácra. És én személy szerint nagyon szurkolok a lányoknak, nagyon jó, hogy vannak. Vogel Adrienn nagyon biztatóan halad, örülök neki.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Klim Baikov, Conrad Rüdiger, Alari Sillaste és Janar Tanak. Velük szerettem és szeretnék versenyezni még. Remélem, összejön a Lada Cup és ismét megküzdhetünk egymással.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én Ifj. Érdi Tibor válaszaira lennék kíváncsi. Évek óta együtt járjuk a külföldi helyszíneket, Tibi kétszeres Európa-bajnok, itt a helye a cikksorozatban.

Kósa András Race1.net

A képeket Király Gábor küldte szerkesztőségünknek. Fotók: Krelman Racing Team, Basanaev Anton, Kacsándi fotó, DUEN.hu,

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold
33. rész Baksai László
34. rész Juhász Csaba
35. rész Kolencsik Balázs
36. rész Bencs Zoltán
37. rész Nyilas Péter 
38. rész Marozsi Zsolt
39. rész Nagy Mátyás
40. rész Németh “8V” Péter
41. rész Dénes Szabolcs
42. rész Paczúr Dominik
43. rész Pazaurek Attila
44. rész Temesi Roland
45. rész Kiss Roland
46. rész Amrein László

 

Post2