Király Gábor: Most is, mint akkor…

Rendesen visszatekertük az idő kerekét, nem mondom. Amikor igazi nagy lelkesedéssel, fiatalos hévvel, ezerrel égve, nyakig benne voltam már a raliban, a kilencvenes évek elejét éltük. A Mecsek ralin abban az időben sokszor írtam a műsorfüzetbe, készítettem interjút és élőben közvetítettem a Dráva rádióban és voltam szpíker a rajt és céldobogón. Jöttek sorban a barátaim. Ranga László, Balatonyi Árpád, Dara Gábor, Geiger Miklós, Király Gábor… Eltelt bő húsz év és most megint úgy alakult, hogy írtam a műsorfüzetbe, a prológon én indítom pár mondattal a srácokat és megint jön, többek között Király Gábor… Na, ennyit mentünk vissza az időben.

Igaz tavaly csak én hiányoztam kettőnk közül, még több éves álmomat aludtam, de Gábor ott volt. Ha már ott volt, akkor a megszokott lendülettel autózott és öregbítette a pécsi ralisok jó hírnevét. A kategóriát megnyerte a Historic mezőnyében pedig abszolút harmadik helyezést ért el. Akkor (is) feleségével Alexandrával aratta a sikert, és idén is együtt vágnak bele. Azzal a különbséggel, hogy most a rali első osztály ORC 12-es géposztályában veszik fel a küzdelmet. A Lada VFTS viszont marad.

“Így van, idén ide adtuk le a nevezésünket. A tavaly mecseki verseny óta egyszer ültünk autóba, Moszkvában, a motorshow meghívásnak eleget téve indultunk. Ez áprilisban volt, úgyhogy ideje már egy kis volánpörgetésnek.”– vágunk bele Gáborral. “Mint mindennek a pénzhiány az oka. Még ebben a pillanatban is szponzorok után szaladgálok, de az indulásunk már biztos, de minden fillérre szükségünk van. Így is áll össze a költségvetés, szó szerint fillérekből.” -adja a helyzetképet Király Gábor.

“Tavaly annyival volt jobb a helyzetem, hogy a pécsi verseny előtt itthon Egerben is tudtunk indulni, és a szokásos moszkvai meghívásos tornán. Idén eggyel megint zsugorodott a lehetőségek száma. Bár, egy ideig dédelgettem azt az álmot, hogy San Marinoban indulhassak a legendák versenyén, de ebből már biztos nem lesz semmi. Idén biztosan nem.” – mondja kissé egykedvűen Gábor.

“Tudod Andris, azt kell tudomásul venni, ami van. Én már annak is örülök, hogy a sok barát és remélhetően sok szurkoló előtt itt a Mecsek ralin tudunk indulni. Beindíthatom megint a VFTS-t, ami egy örök szerelem. Alig várom már, és persze céljaink is vannak Szaszával.”– avat a Király család titkaiba.

“Szeretnénk a kategóriában a dobogóra állni. Nem tagadhatom, hogy ismerem a pályákat, hisz itt nőttem fel. Nagyon remélem, hogy a bő huszonöt éves tapasztalatom, és az a sebesség, amit én még be merek vállalni, a határaimon belül, elég lesz a kitűzött cél elérése érdekében. Tavaly az első gyorson, egyből első időt mentünk, de ez nem tesz elbizakodottá, hisz nagyszerű ellenfeleim lesznek.” – ismeri el sportszerűen Gábor.

“Szasza ezerrel dolgozik a csapat logisztikai dolgaival, holnaptól meg az itinerrel. Ez az ő feladata, de már belerázódott rendesen. Én meg az autónkkal foglalkozom, no meg a szponzorokkal. Úgyhogy a családban nagy a sürgés, mindenki végzi a feladatát, hogy jó kis buli legyen számunkra az idei Mecsek rali.” -mondja most már lelkesebben Gábor.

De a család három tagú, hol a főszurkoló, vetem fel Gábornak.“A kislányunk is nagy izgalomban van. Ő a nagymamával lesz, de nem otthon, hanem a szervizparkban. Az ő bázisa is ott lesz kialakítva, a miénk mellett. Ahogy az autó elengedhetetlen tartozékai ott lesznek, így az övéi is, egy sarokban berendezve. És minden kör után ott vár minket a főszurkolónk.” – nevet büszkén az apuka.

“Idén több ERC futamon voltam, hisz mellékállásban Érdi Tibiéknek segítek, én viszem a csapat konyháját. Látok a mostani külföldi versenyekből egyet-mást. Olyan jó lenne ha itthon is ez hangulat és körítés visszatérne. Ilyenkor mindig nosztalgiázok én is a 15-20 évvel ezelőtt dolgokkal kapcsolatban. Most reménykedem, hogy a Plázánál ismét sokan lesznek.”– reméljük mindketten, hisz a verseny ezen része is ingyenes a szurkolók részére.

“Én készülök is, egyedi gumizással. Jó kis murva gumival…” – nevet Gábor. ” Itthoni közeg, sok ismerős szurkoló és új, és változatos pályák. Én nagyon remélem, hogy minden jól sikerül, nekünk és a rendezőknek is, mert egy jó hangulatú, jól értékelt verseny után, talán nekünk is könnyebb lenne támogatókat találni a következő esztendőben.” -zárjuk ezzel a beszélgetést Gáborral, teljesen egyetértve utolsó mondataival.

Még hármat alszunk, és találkozunk Gáborékkal a prológon, reméljük veletek is, és indul az időutazás az 51. Aquaprofit Mecsek ralin.

 

Kósa András Race1.net

 

Post2