Három témakör a két Rangával, egy futammal kapcsolatban

Hétvégén végre ismét magyar raliverseny lesz. Méghozzá az egyik legpatinásabb futam, a Mecsek rali. Immár 51. alkalommal és most Aquaprofit néven. És egyre több baranyai versenyzővel, kicsit éledezik a rali egyik bölcsője. Az indulok közül ketten kicsit kiemelkednek a helyi indulók közül, több szempontból is.

fotó: Pánics Róbert

Ifj. Ranga László és öccse Péter a Magyarországon elérhető legjobb technikával áll rajthoz, mindketten egy Skoda Fabia R5-sel. A név kötelez ebben a régióban. Az az egyik nehéz dolog a számukra. Rengeteg a hazai szurkoló, ez sem egy könnyen feldolgozható tény, az elvárások  miatt. Az egyiküktől azért várnak sokat, mert már futamot is nyert, a másikuktól meg azért, mert még futamot sem nyert…🤔

fotó: Pánics Róbert

Éppen ezért kerestem meg a két testvér egy meccs előtti rövid csevegésre, bár ez így kicsit álszent módon hangzik, hisz a verseny miatt szinte félnaponta beszélünk, találkozunk, ilyen és olyan okokból is kifolyólag. És ez vasárnap délutánig nem is fog változni. Három témakörre fókuszálva vártam ma mindkettejüktől választ, külön-külön.

fotó: Pánics Róbert

Az első a már felsorolt tények ismeretében mennyire feszültek a verseny előtt. mennyire nyomasztja őket az érdeklődés, elvárás.“Minden eddiginél nagyobb az elvárás, ezt nem tagadhatom. De becsületesen fel szeretnék készülni, most is a műhelyben vagyunk Topp Zoli bácsiéknál.” – kezdi először Laci. “Tóth Imivel megbeszéltük, most minden eddiginél bátrabban akarok kezdeni. Már a verseny elejétől a közvetlen élmezőnnyel szeretnék autózni. A szombati napon sorra kerülő szakaszok nem lesznek egyszerűek. Nagyon pontos itinert szeretnénk rá írni. Reményeim szerint napsütéses idő lesz, amit én jobban szeretnék. A vasárnapi szakaszokat ismerem, sokszor teljesítettem őket. Nos, ha minden szempontból kijön a lépés, akkor szeretném a vágyaimat teljesíteni, és megfelelni magamnak, Iminek és a szurkolóknak. Szeretnék egy szakaszgyőzelmet is begyűjteni…” – mondta őszintén Laci, az idősebb testvér.

Nézzük ebben a témakörben, hogy válaszolt Peti “Hétfő van, nem vagyok még annyira feszült. Egy egészséges drukk van bennem. Talán tudom kezelni a helyzetet, tavaly is voltam már hasonló szituációban. De teljesen elvonatkoztatni magam a körülményektől nem lehet. Tehát nehéz…De stresszelve, nem tudok teljesíteni, ezért a felvezetés is könnyed lesz, és majd szombaton és vasárnap kell minden idegszálammal ott lenni. Dobogóra szeretnék állni, de meg kell mondani őszintén, hogy alsó hangon van most 7-8 pilóta aki esélyes a végső győzelemre, és a dobogó másik két fokára. Itt már nem elég felkészülni, hanem olyan körülmények is játszanak erősen, mint a gumizás, időjárás, és a bizonyos határig a rizikó vállalása…” – állítja Peti.

fotó: MGR Images

A következő erősen egy lelki tényező, hisz Ranga László édesapa, jelentős szerepet játszott a két fiú jelenlegi elfoglaltságára, hisz gyerekkoruk óta az egyik legnépszerűbb autóversenyző árnyékában nőttek fel. És most a róla elnevezett úton száguldanak majd…“Igen, mikor felérek Remeterétre, átvillan az agyam ott a lassítónál, hogy milyen szakaszhoz érkeztem. Persze elfoglalnak a pillanatnyi feladatok, de tudom, hogy hol haladok éppen. De nem szabad a nagy hévben egy olyan fizikai határt sem átlépnem, amiből baj lehet. Az egy héttel ezelőtti MARB futam is azt a célt szolgálta, hogy tisztában legyek az általam jól ismert pályák fizikai határaival az R5-sel. De a név valóban kötelez, ezért készülök annyira…”

fotó: MGR Images

“Én ezen már átestem tavaly. Apu nevével ellátott táblánál elhaladva persze eszembe jut, de ott a versenyautóban erre még másodpercek sincsenek. Többször járok azonban futni az orfűi tó körül és akkor mindig ott haladok át… De bevallom, amikor otthon vagyok, este sok korabeli videót és képet nézek… Ilyen vagyok, és örömmel teszem. És ezek inspirálóan hatnak rám, látom, ő mit élt át akkor, mit vitt véghez. Nos, valahol ezen az úton szeretnék én is járni… – vallja be őszintén Peti.

fotó: MGR Images

A harmadik, megkerülhetetlen témakör a rivalizálás. Azért voltak a rali történetében olyan testvérpárok, akik egymás ellen mentek, szinte azonos szinten. A két McRae, a Solberg tesók… Nálunk ezt a sztorit a két Ranga testvér írja… De ők, ezt hogy élik meg.“Tudom, hogy ez furcsán hangzik sokaknak, de jól… Mi tényleg olyan testvérek vagyunk, hogy a mai napig rengeteget vagyunk együtt és ezért a ralivideók megtekintése, az elemzések is együtt történnek. Közösen fejtegetjük, hogy most Peti mitől gyorsabb nálam. Nézzük az ő nála és nálam készült felvételeket tízszer, százszor… Együtt, ez az igazság. Arra jutottunk, hogy az öcsém jobban befeszíti a kocsit adott szituációkban, és ettől gyorsabb, többet vállal egy kicsit. És igaza van. Ezen szeretnék én is javítani. A MARB futamon is ment a cinkelés, ahogy beértünk a célba, mindig gyorsan mentünk egymáshoz, hogy jókat röhögve piszkáljuk kicsit egymást. De csak poénból…” – nevet most is Laci.

fotó? Ranga Péter😂

“Így volt, én persze élveztem, mert mindig kicsit odapörköltem neki, de nem sokat. Az első szakaszt kivéve minden időnk kettő másodpercen belül volt egymáshoz, de szakaszgyőzelmet nem engedtem neki…” – nevet Peti. “De ha most a Mecsek ralin szerez ilyent, persze örülni fogok neki. Mert jól kezeljük ezt a helyzetet. Én tudom, ha picit többet vállal Laci a megbeszélt szituációkban, gyors lesz a Mecseken. Ismeri a pályák jelentős részét, sikerülni kell, szorítunk egymás sikereiért. De én is úgy vagyok vele, csak a saját tempómat akarom autózni, azt én sem lépem át mindenáron…” – adja a végszót Peti.

fotó? Ranga László😂

Nem titok régóta ismerem a két srácot, erős huszonöt éve. Éppen ezért állíthatom, amit mondanak, az tényleg így van. Ők ilyenek, valóban jó testvérek. És jelenleg a magyar bajnokság top10-es pilótái. És van mellettük két top navigátor Tóth Imre és Szőke Tamás. No, meg a Topp Cars csapata… Kell ennél több? Akarjátok tudni mi lesz ebből hétvégén a Mecseken? Gyertek el minél többen.

fotó: MGR Images

Kósa András Race1.net

Post2