Ki(?)böki az oldalam?! 16.rész: Szauer Gergő

Német Lackó azt szerette volna, ha a fiatalok térfelén pattog tovább a labda és a választása Szauer Gergőre esett. Nos, ezzel sokaknak örömet szerezve, hisz a mohácsi pilótára mindig rengetegen kíváncsiak. Gergő, akivel már dolgoztunk együtt, örömmel vállalta már tegnap délután a válaszadást. Nézzük, mit mondott az ország egyik kedvenc ralipilótája.

 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Elégedetlen semmiképpen, de elégedett sem. Ennél többre kell, hogy képes legyek.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Azt, hogy mindenképpen szeretnék valamilyen kategóriában bajnok lenni. De az igazi álmom, hogy magyar abszolút bajnok legyek az első osztályban. De ahhoz komolyan össze kell állnia mindennek, most jelen helyzetemben egy kategória bajnoki címnek is nagyon örülnék.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Ranga Laci bácsi a példaképem. Persze van itthon is még több pilóta, aki az elért eredményei alapján inspirált, de ott vannak a legmagasabb szinten versenyző WRC pilóták, akik aztán igazi példát mutatnak. De hozzám akkor is Ranga László felfogása, gondolkodása áll a legközelebb.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A R5-ös Skodával a tavalyi Baranya kupán. Egy négyes kanyarkombinációjú rész utolsó jobbosát rontottam el. Jobb2 volt nagy tőn, ötödikben. Nem kellőképpen hajtottam végre. sekélyebbre vettem és ezért sodródásnak indult az autó, amit még le lehetett kormányozni. Azonban lecsúsztam az út szélére a füves részre, ahol a bal hátsó kerékkel eltaláltam a betonoszlopsor első elemét. Ez ki is csapta alólunk a futóművet, úgy meg nehéz lett volna tovább menni. A kár jelentős volt, nem olcsó…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Rácz Laci volt az. Igazság szerint a másod és az első osztályban is vele mentem a legtöbbet. Egy hullámhosszon voltunk, mint ahogy a magánéletben is a nagyon jó barátok vagyunk. Ő nyugodtságot árasztott felém az autóban a bizalmával,  amire nekem szükségem van. És nagyon nem hibázott, rendkívül megbízható volt.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Lada feküdt a legjobban. Mondjuk azzal is mentem a legtöbbet. Mindegyik versenyautóval más mennyiségű kilométert tudtam futni, ez is közre játszik a megítélésükben. Az N-es Mitsubishit nem lehet az R5-ös autóval összehasonlítani. Én a Mitsut is nagyon szerettem. A Peugeot 208 R2 pedig szenzációs autó. Sokkal több potenciál van benne, mint amennyi látszik rajta. Lehet csodát művelni vele, ízig vérig versenyautó, nagyon jól kommunikál a pilótával.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elégedetlen nem nagyon vagyok. Sokkal több a pozitívum, mint a negatív dolgok. De én már azzal is elégedett vagyok, hogy egy ilyen nemzeti bajnokságban versenyezhetek és ennyi remek pilóta között. Mert azért megnézve, nálunk komoly a bajnokság színvonala. Tán azzal nem vagyok elégedett és ezt érzem a saját bőrömön is, hogy a feltörekvők lehetőségeit kiszélesíthetnék. A Peugeot kupa jó példa, de nem olcsó ez sem. De kitűnő lehetőséget teremt azonos feltételek melletti megmérettetésre. Az MNASZ segítse is jelentős, például a nevezésekben, ez is jó dolog, de tudjuk, nem ez teszi ki egy költségvetés nagyobb hányadát…

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Csomós Mixit és Bacsa Tamást. Mert mindkettejük ellen versenyeztem már. De velük és még Hevesi Pistivel, Janovich Rolanddal, Határ Attilával, Geiger Mátéval, Dudás Gergővel, Dénes Szabolccsal képzeljetek el egy kategóriát… Lenne ám tűzijáték! De vannak persze kiteljesedett pilóták is, mint a bajnok Vincze Feri.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A legelején a sprintben több más pilóta mellett, Geiger Mátéval vívtam a legnagyobb csatákat.. A “H”-s időszakban Géringer Zolikával, a rali2-ben pedig Vizelli Karcsival. Majd jött Csomós Mixi. Hogy most kikkel, még nem igazán lehet tudni, jöjjön az első verseny…

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Én Fogarasi Attila válaszait olvasnám szívesen…

Kósa András Race1.net

Fotók: Szauer Gergő facebook, Szauer Rally Team Fcebook, Bödecs Krisztián, Végh Krisz, Videma film 

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László

 

Post2