Ki(?)böki az oldalam?! 17.rész: Fogarasi Attila

Jó ez így. Mármint az, hogy továbbra is a fiataloknál marad a labda. Olyan srácoknál, akik szintén tehetségesek, viszont nem az élmezőnyben autóznak lehetőségeik miatt, ezáltal kevesebb médianyilvánossághoz jutnak. Most itt az alkalom, hogy kicsit előtérbe kerülhessenek és ezért is volt jó, hogy Szauer Gergő Fogarasi Attilának adta tovább a stafétát, no meg azért, mert meg is érdemli. Hogy ő kinek a válaszait várja majd, a cikk végén kiderül.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Ez lesz a 14. szezonom, ha végre elkezdődik. Túloznék, ha azt mondanám, hogy elégedett vagyok. 2015-ig csak sprint és túra versenyeken indulhattam. A 2016-os esztendőt viszont már a rali2-ben teljesíthettem, sőt 2018-ban már a rali1-ben nyomtam. De a legjobb évem a 2016-os volt, minden versenyen indulni tudtam és az abszolút 4. helyezést értük el év végére. Az elmúlt két szezon már jóval pechesebb volt.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Egyetlen vágyam, hogy minél több futamon ott tudjunk lenni. Ezt a rali2-ben szeretném véghez vinni a saját Honda Civic autómmal. Bajnoki címre szeretnék törekedni, utána pedig visszajutni a rali1-be.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Legnagyobb bálványom Janika volt, azaz Ifj. Tóth János hétszeres abszolút bajnokunk. Soha nem felejtem el, még gyerek voltam, amikor Budapesten a Westend tetején volt a műszaki átvétel. Ott mozogtak a versenyzők és én is ott manővereztem közöttük, hogy testközelből láthassam őket. Több pilótával jött Janika felfelé a lépcsőn. Én ott szorongtam, de amikor odaért simán nyújtotta a kezét és kezet fogtunk. Annyira érezte, hogy rá vártam… Örök élmény. ASI versenyzését is szerettem, a külföldiek közül McRae és Loeb a nagy kedvenc.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Lekopogom, nagy esésem nem volt. Trabanttal volt egy tetőm, azon kívül csak kisebb árokban való kirándulások. Tehát nagy anyagi káraim nem voltak, viszont baklövésem igen. A Rábaringen vezettem már 18 másodperccel és túl óvatosra vettem a verseny hátralévő részét, és tizedekkel végül kikaptam. Ezt nehezen emésztettem, nem figyeltem, nem voltam taktikus, hanem túl óvatos. Ez nem fér bele. A rajttól a célig nyomni kell.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Papp Tamás volt a legjobb. 2017-ben vele nyertem meg a Baranya kupát. Amikor célba értünk együtt, akkor három versenyből hármat megnyertünk. De nagyon kedves nekem Tolóczkó Peti is, hisz vele pedig hat szezont húztam le. Ő sok mindent megélt velem, ráadásul nagy áldozatot hozva a tollaslabdát hagyta ott a navigálás miatt. A Mostani navigátorom, Májer Dávid nem tartozik még a rutinos rókák közé, de biztos vagyok benne, hogy hamar a legjobbak közé válhat.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A legjobban a mostani, saját autóm a Honda Civic. Megbízható és gyors kocsi. Ha időben megvannak a kötelező alkatrész revíziók, akkor hibátlan ez a húsz éves kocsi és ütőképes is. De nagyon szerettem az N-es Opel Corsát is.

SONY DSC

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elégedett vagyok azzal, hogy kicsit segítenek a fiatal versenyzőknek. 2016-ban nekem például két nevezési díjjal kevesebbet kellett fizetnem. Van ruhatámogatás is, no meg már ismét ERC futamunk. Összességében jó irányba haladunk. Kicsit sajnálom, hogy a rali3-as versenyzőknek kicsit sokba kerül a versenyzés, valahogy azt kéne még jobban hozzáférhetővé tenni.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Volt szerencsém Oroszlányban együtt menni a rali3-as mezőnnyel. Az ott élen haladó ladás pilóták mindegyike. Nagyon ügyesek. A “nagyok” közül pedig Csomós Mixi és Szauer Gergő. Úgy érzem Mixi jól fog menni az R5-sel, míg Gergőnek egy hibátlan, gondmentes szezont kívánok.

www.pirirc.hu

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Két év után térek vissza a Rali2-be. Néztem például a tavalyi eredményeket és elég sok pilótának jutott legalább egyszer abszolút dobogó. Így nehéz lenne bárki is kiemelni, jó meccseket szeretnék velük vívni az abszolút címért. Nem fogunk unatkozni, az biztos.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Én Határ Attilának adnám a lehetőséget…

Kósa András Race1.net

A képeket Fogarasi Attilától kaptuk. Fotók: Kacsándi Norbert, Sári Péter, Etele, Gyenis Niki, MSE, Pirirc.hu

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő

 

Post2