Ki(?)böki az oldalam?! 7.rész: Matics Mihály

Régóta egy kategóriában gyűrik egymást. Akár Ladával, akár Mitsubishivel. Vetélytársak a pályán, de igazán jó viszonyt ápolnak azon kívül. Egyikük sem ma kezdte. Ezért nem lepődtem meg azon, hogy Rongits Attila a tíz kérdéses csomagot szeretettel Matics Mihálynak küldte tovább. Elárulhatom, Misit sem érte váratlanul Attila gesztusa…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Mit mondhatnék?!… Abszolút bajnoki címet nem nyertem, és most már erről le is tettem… De mindenhol voltak jó eredményeim, több kategóriában bajnok lettem. Összességében elégedett vagyok.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Hűha! Ez jó kérdés! Ahol még nem mentem az a Historic, és most már egyre jobban vonz. Ott szeretnék majd még próbálkozni, de egy-két évet még mindenképpen a Mitsubishivel. Korábban már versenyeztem külföldön és most is kacsingatok afelé, hogy ismét kipróbáljam magam. Szeretném azt a hangulatot megint átélni.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Több korosztályból is van, akiket kiemelten figyeltem és ismertem ill. ismerek el. Nekem Juha Kankkunen főleg a Lanciával nyújtott produkciói hagytak mély nyomot. Szerintem szenzációs volt. Aztán Latvala lendületessége fogott meg, ugyan nem lett világbajnok, de nem véletlenül futotta a legtöbb vb-futamot. A jelenlegi pilóták közül pedig Tanak tetszik a legjobban.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Hatalmasat nem estem, szerencsére. Kisebből azonban volt jó pár alkalom. Ezek többnyire a saját hülyeségeimből következtek be. Volt, hogy egy műszaki hiba miatt, vagy defekt által összeszedett hátrányt szerettem volna eszeveszett módon behozni, de csak nagyobb baj lett belőle. A 2013-as Kassa ralin történt incidensem, azonban más. Egy balos kanyaron jó húzósan már túljutottunk, ahol azonban ráfutottunk arra a földes, poros szakaszra, amelyet a nézők mesterségesen hoztak össze. Az autón egy jobb oldali doblemez és sárvédő ill. két ajtó maradt épen… Azon kívül Zejda Viki is megsérült, egyáltalán nem volt vicces…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Zejda Viktóriát kicsit kiemelném, de én mindenkivel megértettem a kocsiban és azon kívül is magam. Nekem nagyon fontosak az emberi kvalitások is. Éppen ezért említtem szívesen Tóth Gabit, Vinoczai Attilát, Viczena Gábort és persze Németh Gergelyt.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Rongits Attilához hasonlóan én is két típussal mentem eddig. Ladával és Mitsubishivel. A VFTS-t imádtam, de még az A1600-as autót is, nagyon jó volt vele menni. Akkor még Stomil gumit raktunk fel mindenhova, és imádtam, ahogy gázadásra mozgott alattad az autó. A Mitsubishi ehhez képest már csak egy sínautó. A japán márkával nagyon felgyorsultunk, de mégsem adja azt az érzést, mint anno a Lada. Talán még az EVO VI-os volt az, amely kicsit úgy mocorgott alattad, mint a Lada.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Az mindenképpen jó irány, hogy van olyan kupasorozat, mint a Peugeot. A kisebb osztályok, az ilyen challenger versenyek szerintem túl vannak szabályozva. Külföldön nem így van. Viszont jó hír, hogy úgy érzem a szurkolók kezdenek visszaszivárogni a versenyekre. Ezzel együtt szeretném, ha a korábbi jó hangulat is visszatérne a versenyzők közé. A mi kategóriánkban az volt tavaly, de ezt úgy az egész mezőny tekintetében várnám el… Jó lenne.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Vannak páran. Nagyon ügyes a Csomós Mixi, Szauer Gergő, Dudás Gergő hármas, de a kisebb kategóriában és alsóbb osztályban van jó pár ügyes kis zsigulis srác…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Mindenki. Az egy óriási élmény volt tavaly, hogy tizedekre voltunk egymástól, vagy hatan… Volt, hogy egy másodperccel kaptam ki összességében. Soha nem felejtem azt a küzdelmet, nagyon élveztem.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

A hatból az egyiknek, és ő Hevesi Pisti legyen… 

Kósa András Race1.net

Fotók: Mikolcz László, Csölle Dániel, Molnár fotó, Bödecs Krisztián

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 

 

Post2