Az ORC-ben is nagy harc lesz a Mecseken

Az ORC-ben öt páros van, akiknek még matematikai esélyük van az abszolút győzelemre. Egész szezonban érdekes és izgalmas versenyeket futnak, és meggyőződésem, hogy ez nem lesz másképpen a Mecsek ralin sem. Az ide futam nem tűnik könnyed sétakocsikázásnak, ezért az élen álló öt versenyző, fair módon, mind azt a négy kérdést kapta a nagy harcra felvezetőként. Négy választ már ismerünk, ezeket közzétesszük, ha befut az ötödik is, frissítjük cikkünket.

Hogy vagy megelégedve az idei, a szezonban eddig nyújtott teljesítményeddel?

Gyarmati Ariel: “Vegyesen értékelném. Gyors lett az autó, ez kétségtelen. És nagyjából el tudjuk kormányozni. Viszont az kifejezetten bosszant, hogy kétszer is filléres alkatrészek miatt voltunk kénytelenek feladni versenyt. Remélem a Mecseken ez nem fordul elő…”

Rongits Attila: “Érdekes kérdés. Voltak már jó periódusaink. Megmondom őszintén, nagyon örülök, hogy váltottunk és ezzel a kocsival megyünk. Persze vannak még gyerekbetegségei, de nagyon élvezem vele a versenyzést. Kifejezetten bánom már, hogy nem előbb váltottam, annyira tetszik. Nagyon jó meccseket vívunk a versenyzőtársaimmal, akik egytől egyig nagyon jó pilóták…”

Matics Mihály: “Változó.. Az év elején nem nagyon ment. Most már elfogadhatónak találom, amit nyújtunk. Rengeteg dolgot megváltoztattam az autón, és bevallom, rossz irányba mentem. A bekötési pontoknál kifejezetten hibákat követtem el, de most már javítottam rajta és ezzel egyenesen arányosan jobban is tudok teljesíteni.”

Hevesi István: “Lehetne sokkal jobb is, de sajnos idén már két hibát is elkövettem. Rontottam Miskolcon és Veszprémben, de ilyen az élet. Ez benne van a pakliban, ha valaki gyorsan szeretne menni, az hibázik is. Én mindig nagy tempóra törekszem, nos idén kétszer nem jött össze…”

Hányadik Mecsek ralid az idei, és mennyire szereted ezt a versenyt? Mi volt az eddigi itteni legjobb helyezésed?

Gyarmati: “Nekem kb. a hetedik futamom lesz Pécsett. Ha jól számolom, de mentem párszor a Baranya kupán is. Nagyon szeretem ezt a versenyt, az itteni pályákat, főleg, ha ilyen jó idő marad hétvégére is, mint amilyen most van. Nekem nagyon bejönnek a keskeny pályák, de Árpádtető felé menni sem piskóta… Nagy hagyományai vannak a futamnak, és jó ezt látni évről évre, hogy mennyien kedvelik. 2009-ben egy WRC-vel volt abszolút harmadik időm is az egyik szakaszon, de rali2-ben és az ORB-ben N/2-ben győzelmeim is voltak…”

Rongits:“Én húsz környékén járok a rajtolásaimmal a Mecseken. Én nagyon szeretem, komolyan. Szép emlékeim  kötnek ide, hisz H-csoportos Ladával, és A/8-as Mitsubishivel is eredményesen szerepeltem a futamokon. Nagyon várom az idei megmérettetést…”

Matics: “Húú, nem is tudom pontosan, de túl vagyok a huszonötön, az biztos… Régen nekem ez nagy mumusom volt a Mecsek rali. És ez egyszer csak megváltozott, azóta kifejezetten kedvelem. Kategóriát nyertem már itt VFTS-sel, Mistubishivel. Csupa jó emlékem van már az utóbbi időkből, büszke vagyok az itt elért abszolút ötödik helyezésemre is.”

Hevesi: “Én 2006-ban rajtoltam itt először egy Suzukival. Tehát ez éppen a tizenharmadik rajtom lesz, ha jól számolom… Jó eredményeim voltak, hisz nyertem itt Hondával, Mitsubishivel is, kategóriát és abszolútat is. Nem tudom most mi lesz, mert erős a mezőny, de én ezt szeretem nagyon.”

Mit vársz magadtól az 52. Aquaprofit Mecsek ralin és melyik pálya tetszik a legjobban?

Gyarmati:” Nyerni szeretnék! Nyilván az ellenfelek is… És van esélyük rá, hisz mind nagyon gyorsak. Azt szeretném, ha tiszta küzdelemben dőlne el a futam közöttünk, senkinek ne legyen problémája. Győzzön a jobbik… Mint említettem a keskeny pályák nekem nagyon tetszenek.”

Rongits: “Tetszik, hogy mindig vannak újítások a pályák terén. Ráadásul nagyon jók. Nekem mindegyik tetszik, és remélem majd az autómnak is. Felkészítettük a futamra, és éppen ezért a győzelemért szállunk harcba…”

Matics: “Árpádtető szeretem, és a hosszabb verziót, tehát a 28 kilométereset. Nekem a hosszabb pályák jobban bejönnek, éppen ezért a Hetvehely is kedvenc. A Gorica már kicsit túl tempós… Tudod a Mitsubishikkel ott már félelmetes a végsebesség… Szeretnék az első háromban lenni, de ott is inkább középen a dobogón… Meg fogunk tenni érte mindent…”

Hevesi:” Hát én csak azt mondhatom, jobban kell teljesítenem, mint tavaly, mert akkor ugye kiestünk… Nézd, én azért megyek, hogy élvezzem, kihozzam a maximumot magunkból és az autóból. Nekem ez a stílusom, és így lesz Pécsett is. A goricai gyors, na az nekem nagyon tetszik…”

Éves helyezésben mi volt a cél, és mennyi esélyed van ezt megvalósítani?

Gyarmati:“Vezetjük a táblázatot, de kétszer kiestünk. Tehát nekünk már megvan a két mínuszos futamunk. A bajnoki címre, tehát a maximumra törekszem ezzel együtt is. Remélem nem lesznek problémáink, és meg szeretnénk nyerni mindkét hátralévő futamot. Kicsit nyugodtabb lennék, a két kiesés nélkül, de ez egy technikai sport. De a civil elfoglaltságom miatt is éppen úgy esek be Pécsre a futamra…”

Rongits:” Úgy indultunk neki az évnek, hogy dobogón szeretnénk végezni. De akár nyerni is lehetne, és persze titkon mi más lenne a cél. Mondom nagyon élvezem a csatákat, az autót és mindent megteszünk a győzelemért Pécsett is…”

Matics:” Jól kell menni és persze szerencse is kell hozzá. A napi pontok is számítanak, és a matek azt mutatja még minden lehet. Szorosan állunk, és én is mindent megteszek a siker érekében. Készen állok a futamra.”

Hevesi:“Év végén a dobogón lenni, még jelen helyzetben is célom. Sajnos sokat hibáztam idén, de még semmi sincs veszve, noha nagyon jók a versenyzőtársak. Az én taktikám az, hogy ráugrom a gázra, és úgy megyek , ahogy csak bírok… Aztán meglátjuk, mire lesz elég… De én mindig az első helyért nyomom…”

Kósa András Race1.net

A képeket köszönjük Molnár Flórának, Csölle Dánielnek és Mikolicz Lászlónak. 

Post2