Matics Mihály: Ezt a lovat még meg kell ülnöm valahogy…

Matics Mihály, Zejda Viktóriával tavaly megnyert “N” csoportos bajnoki címe után már eldöntötte, idén valami újba vág bele. Csiripeltek a verebek a teveiről, és mára már minden valósággá vált. A több, jelentősebb változásról ő maga számol be a Race1.net olvasóinak.

“Igen, megerősíthetem a híreket, amelyek megelőztek engem, az én bejelentésem. Először is az egyik legfontosabb változás. Zejda Viktóriával elváltak útjaink, a tavaly megnyert bajnoki címért nagyon hálás vagyok neki. Nem véletlenül kapta a bajnoki trófea mellé a tavalyi év legjobb női versenyzőjének járó díjat is. Gratulálok neki, és sok sikert a továbbiakban.” – köszöni meg sportszerűen Misi, és egyben vezeti fel a személyi változást.

“Az új társam a kocsiban ebben az esztendőben Németh Gergő lesz. Mikor hallotta, hogy éppen nincs erre az évre navigátorom, felhívott, és én egyből igent mondtam. Úgyhogy ezt a kérdést elég hamar rövidre zártuk. Érdekes közös munka elébe nézünk, mert másfél héttel az Eger rali rajtja előtt, még utcai autóban sem ültünk egymás mellett, nem ám hogy versenyautóban…” – osztja meg velünk jót nevetve Matics Misi.

“Akárhogy is terveztem, és dolgoztam a projekten egész télen, csak az utolsó pillanatra készül el mutatvány. Nem mindenről én tehetek, de így alakult, most is a kocsi alatt vagyok. Úgy terveztem eredetileg, hogy egy hónappal ezelőtt kész lesz, és jönnek a finomhangolások, és az összeszoktatás, mármint velem… Mert azért valljuk be, ez egy kicsit nagyobb falat lesz, mint a régi…” – csigáz fel Misi. És akkor kérem mutassa be a kicsikét.

“Hát kívülről ez is egy Mitsubishi, mint a tavalyi, de aztán azon kívül minden más. Az ORC-ben fogok indulni. Erre a kocsira mondják, hogy egy kis WRC a szentem. A motor jóval erősebb. Pontos lóerőt nem tudok mondani, még nem is tudtuk mérni, de 300 felett lesz. De a lényeg az, hogy ahol az N-es már elfogyott, ott ez még nagyon komoly nyomatékot ad. A futóműve is sokkal fejlettebb. Elől szinte már R5-ös technika.” – kezdi a részleteket az autóval kapcsolatban.

“Amikor mentem vele pár métert, egyből rájöttem, itt bizony etapon is kell majd az átbeszélő. Nagyon hangos belül, igazi versenyautó érzést kelt. A kocsiban 20 centiméterrel hátrébb ülök. Ez is olyan furcsa, jóval messzebb van a műszerfal, szélvédő. Nagyon be kell még laknom. El kell végeznünk a motorral kapcsolatban a finomhangolást. Korábban még privát tesztben is gondolkodtam, de ebben a pillanatban, őszintén mondom, még nem tudom mi lesz. Lehet az egri első gyors lesz az első bevetésünk…”- vázolja az eshetőségeket Misi.

“Úgy gondolom, az első két versenyem, tehát Eger és Miskolc, mindenképpen rámegy arra, hogy a kocsit belakjuk Gergővel, és mi is felvegyük a ritmust. Annak csak örülni fogok, ha ez minél előbb bekövetkezik majd. De tudom, tapasztaltam már, hogy mekkora különbségek vannak az autók között, mert amikor volt lehetőségem kicsit menni Maricsek Miki R4-es autójával, akkor fogtam már a fejem, hogy milyen futómű van alatta, az enyémhez képest. “ – érzékelteti ezzel is várakozásait Misi.

“Szóval sokat várok tőle, de eredményt magunktól már csak akkor, ha megültük a lovat. Ennek ellenére azért az év végére ORC abszolútban a dobogó a cél. De elsősorban jól szeretném érezni magam. Amikor tavaly megnyertük a bajnokságot, azt mondtam magamban, most már a szórakoztatás céljából szeretnék menni. Mindig is vágytam egy WRC-re, vagy legalább egy R5-ös autóra. Remélem ezeket az élményeket megkapom ettől a kocsitól, mert kizárólag azért kezdtem bele, hogy örömömet leljem benne.” – adja tudtunkra őszintén a tavalyi N-es bajnok.

“Kicsit tartok a műszaki hibáktól is. Azért az N-es egy kiforrott, de inkább utcai autó volt, és megbízható. Sok gond nem volt vele. Ez a kocsi már jóval összetettebb. Ezért próbálom, próbáljuk a lehető legjobban, precízen összerakni, és összehangolni, hogy műszaki dolgok ne hátráltassanak abban, hogy minél előbb felvegyem vele a ritmust, és beletanuljak. Nagyon fontos, hogy elsőre kellemes élményeim legyenek a kocsival kapcsolatban, és utána elereszthetjük a lovakat.” – mondja mosolyogva, teli várakozással Misi.

“Igazi csapatmunkának köszönhető ez a darab. A motort Igrényi Laci bácsi készítette. Gazdag Zoltán érdeme a futómű. Slezák Miki a szekvenciális váltó kivitelezője. Manó pedig a villamossági dolgokban tette hozzá a magáét. Minden mást én csináltam, és raktam össze az autót. Szóval mondhatom ezzel a csapattal együtt, ez egy saját darab. Remélem jól fog muzsikálni, tényleg nagyon várom már, de jobban örültem volna, ha már most a tapasztalataimról tudtam volna neked nyilatkozni.” – említi ismét ennek hiányát Mis, ami érthető.

“Szóval másfél hét múlva Egerben kezdünk. Eléggé elhúzódik a bajnokság, ennek én annyira nem örülök. De a hat versenyértékeléssel egyet értek. De márciustól novemberig, kicsit széthúzott, hosszú a naptár. De ez van, ehhez kell alkalmazkodni, no meg az autóhoz… És nekem utóbbi a legfontosabb, hogy élvezni tudjam. Egerben már lesznek visszajelzéseim az új kocsiról, meglátjuk majd, milyenek….” – fejezzük be a kedd esti beszélgetést Matics Misivel.

Kétségtelen, hogy ezek a típusú ORC-ben nevezhető autók, üde színfoltjai lesznek az idei bajnokságnak. Korábban is kimutatták a szurkolók, hogy az “igazi” versenyautókra nagyon kíváncsiak. És ha gyorsan, keményen használják gazdáik, azért bizony hálás a publikum. Valahol, ennek akar megfelelni Matics Misi, mert ha azt eléri, hogy ő jól érzi magát majd benne, azzal mi is nyerni fogunk. Ebben biztos vagyok.

Kósa András Race1.net

A képeket a Matics Rallye Team facebook oldaláról válogattuk, minden fotós kolléga  munkáját köszönjük. 

Post2