Ki(?)böki az oldalam?! 1.rész: Vincze Ferenc

Nos, úgy gondolom ezt a sorozatot illik a regnáló abszolút bajnokkal indítani. Hogy aztán ki a következő, ki kapja a stafétát és a vele járó, számotokra is már ismert tíz kérdést, meglátjátok az interjú végén. Akkor hát kezdődjék Vincze Ferenc a 2019-es abszolút bajnok válaszai a következők voltak:

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Maximálisan elégedett vagyok vele. Még a gokartos időszakomban már arról álmodtam, amit tavaly elértem, egy abszolút bajnoki címről. Persze voltak nekem is rosszabb éveim, és utána jobbak, de a tavalyi volt a csúcs. Így most már egy teherrel kevesebb nyomja a vállaimat.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Elsősorban más szakágban is szeretném magam kipróbálni. Kicsit közelít a szívemhez a pályaversenyzés. Most hogy itthon kell ülni, szimulátorozom, de pályaversenyekkel és egyre jobban tetszik. De ez még odébb van, elsősorban most címvédést szeretnék még a raliban, majd azt követően külföldi versenyeken is megmérettetni magamat. Igaz, jelen helyzetben örülhetünk, ha itthon is tudunk majd menni…

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Van, igen. Külföldi és magyar is. A kilencszeres világbajnok Loeb, de nemcsak ezért a kilenc bajnokságáért, hanem mert más szakágakban is jó eredményeket ért el. Mindenhol megállta a helyét. Itthon pedig Janika, azaz Ifj. Tóth János. Gyerekként is neki szurkoltam. Elképesztő hangulatú futamok voltak akkor még és az ő stílusa tette rám a legmélyebb benyomást.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A legnagyobb a Veszprém ralin volt 2018-ban. A jobb hátulja egy balosban leakadt a Skodának és feldobott minket, amit már nem tudtam lekormányozni és nagy esés lett a vége. A kár 12 millió volt… Korábban, egészen a pályafutásom elején volt egy másik is Mitsubishi EVO IX-cel, sprintversenyen. A Lábatlan – Bajna közti szakaszon egy enyhe balosban egy hupli miatt úgy közel 200-nál ledobott a hátáról az út, jó nagyot hemperegtünk. Utána 2-3 verseny erejéig nem nagyon nyomtam mélyre a gázpedált.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nem szeretnék kiemelni senkit. Egyrészt részemről nem lenne korrekt, másrészt mindenkinek volt előnye és lehet hátránya is. Kuti Péter volt, akivel 2013-2016-ig mentem. Nagyon szerettem vele versenyezni, ő volt a kezdet. Bazsó Attila nagyon lelkes volt. Aztán pár futam erejéig Farnadi Ágnessel, Holczer Dániellel is mentem. Utána 2018 év végén már Bacigál Igor lett a társam. Az elején csiszolódnunk kellett, de most már zökkenőmentes az együttműködésünk, idén is vele megyek majd.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Mitsubishivel mentem a legtöbbet eddig. Abban még jobb lábbal fékeztem, éppen ezért tartottam kicsit az R5-ös autóra való áttérésre. De végül a Skoda lett a kedvencem. És most már balláb fékkel…

7. Mi az, amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Nyílván jobb lenne több nézőnek autózni, mint 10-15 évvel ezelőtt. Tudom ezek az R5-ös autók nem WRC-k, de talán megindult valami. Most nem is tudom mennyi emberre számíthattunk volna Egerben… A pályákkal elégedett vagyok, de lehetne növelni a kínálatot, ami tudom, nem egyszerű itthon. Talán ez is dobna kicsit a versenyeken.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Nem ismerem teljesen mindhárom osztály mezőnyét. Akiket ismerek, azok közül Csomós Mixitől várok jó eredményt, mert ő nagyon gyors és a korábbi hibáiból tanulni látszik. Okosabban megy és szerintem a Skodával is jó erdeményeket fog elérni. Rajta kívül Szauer Gergő és Bacsa Tamás még nagyon gyors. Tőlük még kis stabilitást hiányolok. De eljön az is, egészen biztos vagyok benne. Lehet, még vannak tehetséges pilóták, csak én nem ismerem a teljes mezőnyt.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A tények alapján kell ítélkeznem. Én még mindig Hadik Andrást és Turán Frigyest tartom a két legnagyobb ellenfélnek. Andris nagyon ért az autókhoz, míg Frici a külföldi versenyek tapasztalatait a mai napig jól kamatoztatja. Mindketten nagyon komplex pilóták.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Kiss Laci barátomat nyaggasd, ha megkérhetlek…

Kósa András Race1.net

Fotók: Bödecs Krisztián, Skuta Dávid, Pánics Róbert, Vincze Ferenc facebook 

Post2