Ki(?)böki az oldalam?! 6.rész: Rongits Attila

Egykori navigátora Kerék Balázs adta tovább a stafétát Rongits Attila. Nem felejtette el Balázs, hogy Attila oldalán kezdte pályafutását a mindkettejük által nagyon szeretett Lada VFTS-ben. Így számára természetes volt, hogy egykori “főnöke” válaszaira lenne a legjobban kíváncsi. Attila tegnap kora este örömmel vette ebbéli megkeresésünket, és íme a következő válaszok kerültek feljegyzésre.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Igazából jó hosszú pályafutás van már mögöttem. Arra büszke vagyok, hogy mindig az adott kategória elejében autóztam. Bő húsz éve kezdtem a VFTS-sel, és pont félúton tértem át a Mitsubishire. Utóbbival,  jóval felgyorsult a tempó, de még ezt is fokozta a P/14-es autó. És hogy az ORC-ben is az elejében tudok autózni, ezzel elégedett vagyok összességében.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Koromból kifolyólag nagy terveim már nincsenek. Ha az első ötben ott tudnék lenni, az már jó. Jó versenyeken és jó versenyzőtársakkal tudjak a jövőben is csatázni.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Ők többnyire a WRC osztályból kerülnek ki. Nekem Carlos Sainz a példaképem. A viselkedése, hozzáállása, intelligenciája példamutató. De McRae és Loeb is nagy hatást gyakorolt rám, szívesen néztem őket.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Olyan sok esésem nem volt szerencsére. Ami számomra a legemlékezetesebb hiba volt azt a 2018-as Szombathely ralin produkáltam. Az első helyen mentünk, amikor az utolsó gyors, szinte utolsó méterein nekimentem egy fának. De ne gondolj nagy csattanásra, alig mentem, mégis elrontottam. Szinte a cél előtt vesztettem el a futamot. Ezt a mai napig nagy baklövésnek tartom.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

A bő húsz éves pályafutásom alatt talán 4-5 navigátorom volt. Kerék Balázzsal kezdtünk, nagyon profi volt. De az mindent elmond, hogy Hannus Lacival a 17. közös szezonunkat kezdjük. Úgy gondolom, hogy ez itthon rekord.

17 éve együtt tolják a szekeret…

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Ahogy már említettem két típussal mentem eddig a Lada VFTS-sel és a Mitsubishikkel. A Lada nem volt a legmegbízhatóbb, de ha ment nagy élményt nyújtott. Nagyon szerettem. Sőt annyira, hogy most is áll egy a garázsban. A Mitsubishi nagyon gyors, szerintem egy nagyon jól fejlesztett autó, és hogy ilyen sokáig fennmarad a ralisportban, az önmagáért beszél. Amit most vezetek a P/14-es kategóriába sorolt típus, már szinte egy fegyver. Nagy élményt nyújt az autó.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Az RSB mindig mondja, mivel és hogyan változtatna dolgokon, hogy nekünk és a szurkolóknak könnyebb és jobb legyen. Azt nem mondom, hogy nem történik semmi, hisz van már ERC futamunk, a rajt és célceremóniák többnyire a városok főterén zajlik.  Sőt, gyorsaságik is vannak már a nagy települések szívében, amivel kicsit közelebb visszük a szeretett sportágunkat a leendő szurkolók felé. Mindig van mit javítani, és ez remélem a jövőben is töretlenül folytatódik majd.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Szauer Gergő kimagaslik a mai mezőnyből, véleményem szerint. Bármilyen autóba beül, mindig jól megy. De rajta kívül is jönnek fiatalok, és egyre több bajnoki címet fognak elsajátítani.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Felsorolhatok 5-6 nevet is. Mi tavaly is többen másodperceken belül küzdöttük egymással. Biztos kissé átalakul az ORC mezőnye a P/14-es kategóriában. Dudás Gergő és Maricsek Miki a tavalyi vetélytársak közül más kategóriában megy majd, de remélem, jó csatákat vívunk majd Matics Misivel, Hevesi Pistivel, vagy akár Gyarmati Ariellel. A távozók helyére meg új vetélytársak jönnek, biztos vagyok a jó csatákban, ha elindul a bajnokság.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre? 

Matics Misi barátom  és régi vetélytársam válaszait várom kíváncsian…

Kósa András Race1.net

Fotók: Mikolcz László, Molnár fotó, Bödecs Krisztián 

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs

 

Post2