Ki(?)böki az oldalam?! 13.rész: Balogh János

Miskolciak egymás között… Vagy, csapattársak egymás között… Kezdhetném így is ezt a részt, amelyet Balogh Jánossal készítettem. Hisz Bodolai Laci adta neki a stafétát városon, sőt csapaton belül. De kérdés, Jani kinek dobja tovább. Ezt az interjú végén megtudjátok, de addig eljutva, egy tartalmas kérdezz-felelek vár rátok, hisz Janit nem kell nagyon szóra bírni, nyomja ő magától. Jót beszélgettünk, győztem körmölni.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Nem ma kezdtem én sem. De ha az utolsó öt évet nézem, akkor elégedett is lehetnék, ha ebből az utolsó hármat, akkor már kevésbé. A hibák mellett ott is voltak azért pozitív dolgok, és ebből mindenképpen táplálkozom.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Szeretnék még úgy versenyezni, hogy minden klappol. Ugyanis van hiányérzetem azért… Most itt a Ford Fiesta R5 MKII, adva van a lehetőség. Nem szeretnék már fogcsikorgatva menni, hanem könnyedén. Eddig ezt kicsit eltúloztam, úgy érzem. Szerintem most ez jobban fog menni, mentálisan is sokat készültem erre. Most meg szinte csak a készülés lehetősége van, hisz állunk, nincs verseny. De én ezt ki is használtam és úgy érzem utolértem magam, készen állok, ha indulni kell. Arra várok, ami az életem része…

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nagy nevek közül Colin McRae. Mindent vitt nálam. Loeb-öt is tisztelem, főleg a pályafutása utolsó harmadát. Példát mutat nekem, hisz szinte egyidősek vagyunk, hogy most is lehet még motivációt találni és hozzá lendületet. És nekem Michael Schumacher is az, nagy koponya. Nagyon komoly példakép. A mostaniak közül mindenki ügyes, a WRC pilóták szinte mind ufók. Mindenféle szempontból a topon vannak.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A tavalyi esésem az egész szezonomba került. Az ózdi hibám, ami a teszten következett be mind fizikálisan, mind anyagilag megviselt. A 2018-as Mecsek ralin vétett dologra is azt tudom mondani, nem az útviszonyoknak és körülményeknek megfelelően vezettem, de az ózdi dolog sokkal jobban megviselt…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Mindenkivel nagyon jól együtt tudtam dolgozni. Én erre mindig figyelek, hogy az autóban sikeres és kiegyensúlyozott legyen a  munka. És a navigátoraimban is megvolt ugyanez az alázat és mindig sikerült a jó hangulatot fenntartani. Akikkel együtt mentem, mind egy csapat vagyunk. De kicsit kiemelném azért Holczer Danit, mert vele már a kilencedik szezonunkat kezdjük. Dani, akivel a civil életemben is nagyon jóban vagyok, kihozza belőlem a maximumot, mentorál még mindig a kocsiban. Bár, ahogy ő mondja, minél gyorsabban megyünk, erre egyre kevesebb lehetőség van… Szóval sok mindent együtt oldunk meg, Dani a csapatunk szerves része.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Az én nevem, szerintem a Mitsubishivel forrt össze. Tizenkét szezont húztam le vele. Megtanultam hozzá hajtásprogramot írni, sokat foglalkoztam az autó beállításaival, hogy számomra a lehető legkomfortosabb legyen. A Skodával keveset tudtam jól menni. Nem tudtam annyira hatni az autóra, egész pontosan nem tudtam kellő összhangba kerülni ezzel a típussal. Alapvetően jó úton jártam vele, de most úgy gondolom ezt megpróbálom a Forddal, az új MKII-sel.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Volt egy mélypont pár éve. De elkezdődött egy építő jellegű munka. És haladunk a kiteljesedés felé. Látom, a Szövetség részéről ez a szándék megvan. Látszanak már a munka részeredményei, de azért ez egy hosszú folyamat lesz. Napi szinten igényel stratégiai menedzselést. Csak bátorítani tudom őket, hogy így folytassák.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Egyértelműen megérkezett az új generáció. Vannak, akik készen vannak, vagy jó úton haladnak. Bacsa Tamás tavaly bajnok lett ugyan a Production Car kupában, de még nem ült eddig igazi versenyautóban. Nagyon ügyes, csak tudjon teher alatt is jól versenyezni, ne csak teszten menni, legyen meg az épülési folyamat. Dudás Gergő vizsgája most következik. Az R4-es autóból átülve egy r5-be, kíváncsian várom. Csomós Mixi rájött, hogy nem kell mindig úgy menni, ahogy tette, a Peugeot kupa győzteseként most ő is egy R5-ben bizonyíthat, ügyes lesz. Szauer Gergő is kétségtelen tehetség. Csak ne akarjon minden gyorsot megnyerni. Építkezni kell. Először egy gyorsot nyerni, aztán egy szakaszt, aztán egy napot és végül egy versenyt… Vincze Feri is nagy tehetség, de ő már szinte készen van. A fiatalabbaknak meg üzenem, hogy alázat kell, de nem kicsi, mert az kikopóban van…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Az elejében megyek, de vannak előttem, no meg utánam is. Szeretnék még előrébb kerülni, de mögöttem is vannak hasonló ambíciókkal. Az első 6-8 versenyző gyakorlatilag mind vetélytárs. Nem úgy vagyok a kérdéssel, mint Kazár Miki, aki mindig azt mondta “Senkit nem akarok megverni, csak téged…” Nekem mindenki ellenfél az elejében.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Csomós Mixinek átadnám a labdát, az új generációnak, pattogjon most közöttük…

Kósa András Race1.net

címlapfotó: Mikolicz László

fotók: Skuta Dávid (Pintiracing), Mikolicz László

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László

 

Post2