Ki(?)böki az oldalam?! 39. rész: Nagy Mátyás

Marozsi Zsolt a stafétát Nagy Mátyásnak adta tovább. Matyi egészsége miatt megjárta a hadak útját, legnagyobb örömünkre sikeresen és visszatérve 2018-ban az N-csoport bajnoka lett. Példamutató az akarata és persze vezetni is tud… Ő válaszolt most a tíz kérdésre. 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Igazából elégedett vagyok. 1994 óta versenyzem és az ezredforduló környékén már jó eredményeim voltak, sok kategóriában indultam. N-es 1500-as Ladán kívül ennek a márkának minden változatával versenyeztem. Viszont bajnoki címet 2018-ban egy N-es Mitsubishivel szereztem. Ez volt az eddigi legjobb teljesítményem.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Nagyon ráhajtottunk idén az ERC szereplésre egy Mitsubishi EVO X-es autóval. Nos, történt, ami történt, nem indult el a sorozat… Pedig van kamion, autó, szervizcsapat, most meg az anyagiak sántítanak… Jó kérdés, hogy most mi lesz. Valószínű, hogy a Mitsubishit karanténba rakjuk és megyünk a Zsigulival. Az ORC-ben elindulunk a kedvünkre. Korábban is csináltam ezt, hogy kihagytam inkább futamokat, hogy összejöjjön inkább egy komplett szezonra a fedezet. Imádok Ladázni, úgyhogy lehet most ez következik megint.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Vannak példaképeim, még ha nem is mindegyik a raliból. Amikor olyan emberekkel találkoztam, vagy életutakkal szembesültem, akkor úgy néztem fel rájuk. A raliból Michéle Mouton oldalát rengeteget olvasgattam. Aztán Colin McRae fogott meg nagyon, mint sok embert. Az az ellentmondást nem tűrő, kompromisszumokat nélkülöző autózás fantasztikus volt. Az állandó támadás minden pozícióból, fenomenális volt. Én is így próbáltam a Zsigulival menni az első tíz évben, aztán kicsit átgondoltabb lettem…

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Elég sok referenciám van… Amikor felkerültem az N-csoportba, azt hittem úgy mehetek majd itt is, mint anno a túrában… Hát nem, estem párat. 1999-ben Bagaméri Lacival a Miskolc ralin egy 2105-ös “A”-s Ladával hatalmasat estünk. Lyukóbányán történt, megsérült a gerincem, az öv is elszakadt… Szóval nagy volt.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Mindig nagyon jó navigátoraim voltak, de az öcsémmel szeretek a legjobban menni. Nekem is, meg neki is vannak hibái, de mindig összegyúrjuk magunkat. De Szeleppel is ( Németh “16V” Péter) nagyon jó volt versenyezni, sokat tanultam tőle, hatékonyan segített. De a feleségem is egyre jobb, hisz ő ült mellettem a Legenden ill. most Kisvaszaron is. Megbízik bennem nagyon.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Még mindig gyorsabb vagyok a Ladával, mint a Mitsubishivel az adott kategóriákban. Szeretem a Mitsubishit, de a Zsiguli az Zsiguli. Jó lenne egy olyan kategória, ahol 20 N-es menne  egymás ellen, micsoda küzdelem lenne. Nagyon tetszene.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Ha valaki korrekt, azt nagyon szeretem. Ha nem az, akkor az nagyon fel tud bosszantani. Aztán a pályabejárás, ezt nagyon következetesen be kéne tartatni…

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Amikor a Legendre mentem a felkészülés jegyében elindultam egy Rali3-as futamon. Az első 10 ellen nagyon fel kellett kötni a gatyámat. Dénes Szabi nagyon jó, most Kisvaszaron is jól ment. Aztán Szelep fia, Németh “8V” Péter is tehetséges. De aggódom mi lesz velük ebben a világban. Szauer Gergővel még akkor találkoztam, amikor egy amatőr dél-baranyai versenyen ment. Ahogy ült a Ladában, már láttam, nagy versenyző lehet belőle, mint mondjuk Csomós Mixiből is.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Jó lett volna, ha idén Érdi Tibi lenne az… Ez az ERC sorozatot jelentené. De lehet a P/13-ban Nyilas Peti lesz… Mindkettő nagyon tehetséges és jóban vagyunk, nem tudom még mi lesz…

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én a kisebb Szelepnek, Németh “8V” Petinek adnám tovább. Most volt az első éles versenye Kisvaszaron…

Kósa András Race1.net

A képeket Nagy Mátyás küldte szerkesztőségünkek. Fotók: Rallyfeeling.hu, Csatlos Norbert, Sári Péter 

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold
33. rész Baksai László
34. rész Juhász Csaba
35. rész Kolencsik Balázs
36. rész Bencs Zoltán
37. rész Nyilas Péter 
38. rész Marozsi Zsolt

 

Post2