Ki(?)böki az oldalam?! 29. rész: Márta János

Bútor Róbert adta a stafétát barátjának, Márta Janának. Ő korábban ladás produkcióival kápráztatott el, hol nevezett versenyzőként, hol előfutóként. Azonban így 45 évesen, gondolt egy merészet és beült egy R2-es autóba a Peugeot kupában. Nem is vallott szégyent, hisz első évében is remek csatákat vívott és a negyedik helyen végzett. Nos, most az ő válaszait olvashatjuk.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Nagyon sok eredményről nem tudunk beszélni, hisz nem régóta versenyzem komolyan. Korábban nem a stopper ellen mentem, hanem a magam és a nézők szórakoztatására. Mikulás ralikon mentem, még Mitsubishivel is. De tavaly már a Peugeot kupában versenyeztem. Nem vagyok jóllakott, vannak céljaim még a raliban.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Mivel még gyakorlatilag semmit nem értem el, ezért minden még előttem van. Mint említettem, idén ismét a Peugeot kupa élvezett nálam prioritást, de most ki tudja mi lesz. Ha tudunk végre rajtolni, meglátjuk hány futam várható a kupában. Érthető, hogy most még minden bizonytalan. Azt szeretném, ha legalább jó hangulatú versenyeken tudnánk részt venni. Hogy előfutóként, vagy nevezett pilótaként, az édes mindegy, csak mehessünk.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Bútor Robival vagyok nagyon régóta jóban, és ő inspirált engem a honi pilóták közül a kezdetek óta. Én láttam, látom, hogy mennyi áldozatot hozott és hoz, ha versenyezni megy. Mert azt komolyan gondolja akkor és az az alázat nekem példaértékű. Mindannyiunkat magával ragad, akik a közvetlen közelében vagyunk. A magánéletben is jóban vagyunk, heti négyszer együtt edzünk és kerékpározunk. Mindketten lányos apukák vagyunk.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Volt egy nagyon csúnya. 2011-ben Szombathelyen a katlanban az ugratón. Ladával mentünk és túl gyorsan érkeztem oda és a földet érés szörnyű volt az autó és az én számomra is. Eltört egy nyakcsigolyám, közel két évig tartott a teljes felépülés. Előző este lett kész a motor Győrben Kálmán Tominál, onnan lábon éjjel 2-re értünk Bükfürdőre. Reggel álmosan, fáradtan egy pontatlan pályafelírás következett, aminek ez lett az eredménye. 2013-ban a Ring külsőn a Szilveszter ralin felborultam, az azóta már “Jana” kanyarnak keresztelt részen.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nekem négy ember áll nagyon közel a szívemhez. Gáspár Bélával kezdtem, aztán következett Horváth Balázs. Őt Hényel Ágoston “Ágo” követte, majd Homok Tamás “Tomó”. Mind jó barátok, tehát a közvetlen környezetemből kerültek ki mindig az aktuális navigátorok. Egyszer még DUEN is navigált, na az felejthetetlen élmény volt… Tavaly a Peugeot kupában “Ágoval” nyomtuk.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Lada feküdt nekem a legjobban. Az enyém egy “A”-s karosszériába bújtatott VFTS, de béreltem máskor rendes VFTS-t is. Én más típust nem tudok mondani. Például négy év után Pécsett, tavaly a Lepold shown volt szerencsém Vizelli Karcsi Ladájába beülni és egyből jöttek az érzések. A zsigereimben van. Mitsubishivel murván mentem, de lehet aszfalton nem mernék vele menni. A Peugeot-val alig ezer kilométert mentem, tehát sokat még nem tudok róla mondani, az biztos, hogy még össze kell szoknunk.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Annyira nem voltam behatóbban benne eddig az autósportunkban, de azt tudom mondani, mindenkinek értékelem a munkáját, aki ebbe a sportba beletesz. De talán ennél több szívet kéne beletenni, tisztelete a kivételnek. A pályákkal kapcsolatban azt tudom mondani, nekem még újak, de akik régebb óta versenyeznek, nyilván nem. Én murván mennék többet, akár egy murvás bajnokságba. A szabályok pedig úgy legyenek egységesek, hogy mindenkire vonatkozzanak, a pályabejárástól az időjóváírások tekintetében a büntetésekig bezárólag. Ne legyenek kettős mércék.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Sokkal több tehetséges pilótánk van, mint gondolnánk. A rali3-ban sok ügyes srác megy, de az anyagiak miatt nem tudják a hozzájuk fűzött reményeket beváltani. Sok a tehetség, de azért kevés a jó pilóta. Mert a kettő nem ugyanaz. Mert nem elég, ha csak a keze és a lába jó… Janovich Rolandot, Dénes Szabit és Geiger Mátét még pár pilótával együtt reménykeltőnek tartom. Az eső osztályban látom, hogy Csomós Mixinél folyamatos a fejlődés. Bacsa Tamásban viszont látom, hogy minden benne van, hogy nagy versenyző legyen. Alázat, igényli a fejlődést, érdeklődik minden iránt. Tudom, mert jókat szoktam vele beszélgetni. Ha a háttér a szponzorok, a menedzselés folyamatos lesz, akkor bármi lehet, akár nemzetközi szinten is… (köszi Jana, nem adtad alám a lapot, á nem… – a szerk.)

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Egy év távlatából tudok csak nyilatkozni. A nagy többséggel csatáztam és a 3-5-ig hely között haladtunk, míg végül az év végén a negyedik helyen végeztünk. A végeredmény reális értékelést hozott a számomra. Hogy idén mi lesz, még ki tudja…

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Vizelli Karcsinak szeretném átadni a válaszadás lehetőségét. Őt is nagyon jó kezű pilótának tartom, itt a helye, hogy olvassuk a válaszait…

Kósa András Race1.net

A képeket Márta Jana küldte szerkesztőségünknek. Fotók: Sári Péter “Jordan”, Csatlos Norbi, Peremicki István, Bence photo, Zakkar, Krizsanyik Zoltán, Bitto Zsolt

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert

 

Post2