Ki(?)böki az oldalam?! 28. rész: Bútor Róbert

Bútor Róbert a magyar rali egyik közönségkedvence volt. És ami nagy teljesítmény, hogy az is maradt. Ez látszik, amikor még pár futamon rajthoz áll. Mivel vívta ki ezt a szeretetet? Nos, anno még a Saxoval, ellentmondást nem tűrő tempójával, aztán mindig higgadt, de sportszerű és mértéktartó nyilatkozataival. Most meg, amióta a Skoda Fabiát vezeti, beugróként is szakaszgyőzelmeket, sőt abszolút futamgyőzelmet aratva csal könnyeket a raliszurkolók szemébe.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Úgy gondolom, boldog és elégedett lehetek, mert ami lehetőségként számomra benne volt, azt kihoztam belőle. Persze sülhetett volna jobban is, de nekem az autósport mindig is csak a hobbim volt, a családom és a cégem is elsőbbséget élvezett. 2013-ig összkerekes, igazi top autóval nem volt módom menni, igaz néha én választottam rosszul. Az abszolút bajnoki cím környéki helyezéseket reálisnak tartottam volna, de több energiára és elhivatottságra is szükség lett volna. Az F2-es autóknál megvolt minden, de azok nem voltak esélyesek az abszolút helyezésekre. A húsz év aktív versenyzés kielégített, ezért 2013-ban elvben visszavonultam. Azóta csak a saját szórakoztatásomra indulok néha egy-egy futamon, mert a sportok közül engem mindig csak a rali érdekelt, még az autósporton belül más szakág sem, ezért teljesen kiszállni nem tudok…

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Az biztos, hogy még hosszú évekig szeretném azt csinálni, hogy szezononként 2-3 futamon elindulok. Most erre van egy nagyon jó autóm a Skoda R5. A csapatomat szeretném egyben tartani, hisz fantasztikus emberek vesznek körül, ugyanígy a navigátoromat, Tagai Robit is próbálom megőrizni, hogy azon a pár versenyen felszabadultan, a saját örömünkre menjünk. Aztán majd szeretnék a mostani autó helyett egy Skoda Fabia EVO-t… Ha ez így mind egyben van, az aktuális élmezőnnyel szeretnék az általam kiválasztott futamokon csatázni, de csak szórakozásból, könnyedén, eredménykényszer nélkül.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nekem igazából nincs példaképem a sportban, sosem rajongtam személyekért. Az életben viszont Édesapám volt az, aki már sajnos nincs velünk. Édesapám üzletemberként és családapaként is a példaképem marad örökre!

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Nagy esésem igazából nem volt. 2012-ben a Szombathely ralin volt egy túlkapásom. Egy Mitsubishivel próbálkoztam. Nos, mindjárt a verseny elején, sőt magán az első gyorsaságin sikerült olyan tempóval érkeznem egy kanyarhoz, hogy meg sem próbáltam már elfordítani, így telibe kaptam egy fát emblémával. A kár úgy 10 ezer euró volt… De azt a mérleget vonhatom a pályafutásommal kapcsolatban, hogy a bő húsz év alatt nagyon keveset kellett kárrendezés címen kifizetnem. A Peugeot S2000, 2011-es leégése a Veszprém ralin 280 ezer euróba került, de nem nekem, hanem a bérbeadónak. Kevés olyan korrekt ember volt, mint a PH Sport tulajdonosa Bernard Piallat, aki még elnézést is kért az incidensért, bérleti díjat sem kért, és a következő versenyre hozta a másik autót… Síró szemekkel indult haza Veszprémből és csak annyit mondott: “Ilyen a rali!”

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nehéz lenne bárkit is kiemelni. Iszonyúan szerencsés voltam. Tök jó navigátorokkal mehettem. A szakma top5 képviselője ült mellettem. Emberileg talán közelebb áll hozzám két ember, Tóth Vili és Tagai Robi. A legtöbb időt velük töltöttem. Sok ember nem fordult meg mellettem a bő húsz év alatt, de akik igen, mind szakmailag, mind emberileg nagyon közel álltak hozzám.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Az igazi népszerűséget a Saxo Kit Car hozta meg nekem. De szerény véleményem szerint, akkor nemcsak az autó kellett ahhoz, hanem én is, mert akkor voltam megítélésem szerint életem formájában a kétezres évek elején. Professzionális csapat és a Citroen Hungária volt mögöttem, nagyon jó versenyek voltak, sült minden. Imádták ezt az időszakot a szurkolók és én is!

A Suzuki Swift S1600-as is komoly gyári autó volt. Fantasztikus gyári háttérrel, nagyon szerettem azt a kocsit, de azt kell, hogy mondjam a mostani Skoda Fabia R5-nél nincs jobb autó számomra. Ebben érzem magam a legbiztonságosabban, ezt tudom a legjobban kezelni és ezzel a típussal tudtam abszolútban versenyt nyerni, de a Skoda magasztalásával kissé ellentétes az a kijelentésem, hogy az Octavia WRC-t utáltam a legjobban. Egy vödör szar volt. Három verseny után szabadultam tőle, szinte rosszul voltam, amikor beleültem, pedig Miskolcon 2005-ben abszolút másodikak lettünk Vilivel ezzel az autóval. Mégsem jött be.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Ami zavar, az a szabályok be nem tartása. Sem a tréningek, sem a technikai, műszaki szabályok terén. Kellene egy komoly ellenőrző rendszer. Teljesen mindegy kiről van szó, ismertség és beosztásra való tekintet nélkül meg kell büntetni, ha vét a szabályok ellen. Ez zavar a legjobban,  mert nincs becsület. Extra nagy csalók vannak. Viszont azt gondolom, vannak nagyon jó versenyek, nagyon komoly mezőnnyel. Vannak olyan rendezők, akik mindent megtesznek egy nívós verseny megrendezése érdekében, ami nálunk nem olyan egyszerű. Persze minden lehetne jobb is, de örüljünk, ha az is van, amit összehoznak. A szurkolók pedig jöjjenek, élvezzék, sátorozzanak, süssenek szalonnát és legyen egy jó hétvégéjük…

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Csomós Mixiről azt gondolom gyors és jó versenyző. Bizonyos dolgokban sokat kell még fejlődnie, kellően gyors, de az még nem minden. Remélem, összeáll neki és magyar viszonylatban eljuthat a csúcsig. Herczig Patriknál kezd még összeállni úgy a csillagzat, hogy belőle még bármi lehet! Van tisztelet az édesapja iránt, és ha él a lehetőséggel és elbírja ennek a terhét, akkor EGYÜTT megcsinálhatják és akkor a magyar raliban történelmet írhatnak. Remélem sikerül nekik!! Bacsa Tamásban pedig a legtöbb alázatot látom. Ahogy nyilatkozik és viszonyul a sportághoz.  Emellett gyors is. Tudom, kevés kilométer van még benne, de amikor esetleg a királykategóriában, „nagyjából egyforma” autók között bizonyíthat, ő nagyon jó lehet. Benne van lehetőség.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A legjobb csatákat Balogh Janival vívom mostanában. 120-130 gyorsasági kilométer után is csak 1-2 másodperc távolságra vagyunk egymástól. Nagyon élvezzük az egymás közötti versengést, miközben jó haverok vagyunk. Sokat beszélgetünk a futamok ideje alatt is, megbeszéljük a tapasztalatokat, segítünk egymásnak, miközben mondom, nagyon kiegyensúlyozott küzdelmet vívunk egymással. Talán erről kéne szólnia a ralinak.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Márta János barátomnak szeretném ezt a lehetőséget átadni, mert nagyon tehetséges és ügyes. Ugyan későn kezdte a pályafutását, de remélem, soha nincs későn…

Kósa András Race1.net

Fotók. Mikolicz László, Csölle Dániel, Komjáti Krisztián

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf

 

Post2