Ki(?)böki az oldalam?! 32. rész: Papp Arnold

Bodogán Ferenc tudta, kinek kell tovább adni a stafétát. A szurkolók nagyon szeretik Papp Arnold ellentmondást nem tűrő autózását. A fiatal pilóta maga is bevallja, hogy nem szereti cserben hagyni a nézőket, még ha az néha plusz másodpercekbe is kerül. Persze őt is motiválja végre egy bajnoki cím, a kettő pedig nem mindig együtt járható…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Panaszra semmi okom nem lehet. Én a raliba egy év pályaversenyzés után kerültem. Azt megelőzően gokartoztam, és még szlalom versenyeken is indultam. A Forma autósok között harmadik lettem, de szlalomban is volt részsikerem, de ott nem futottam teljes, egész szezon. Gokartban voltam a legjobb újonc és kategória második helyezett is. Egyébként Vincze Ferivel nyomtuk ott. A rali már kicsit azért összetettebb dolog, kell egy jó autó, egy még jobb csapat, egy nagyszerű navigátor… Itt még csak részeredményeim vannak.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Sportágunkban én két fronton “támadok”, így kettős céljaim is vannak ennek megfelelően. Versenyzőként szeretnék legalább kategória bajnoki címig eljutni. Eközben szeretném elnyerni és megőrizni a szurkolók szeretetét, amit esetleg elérek az autózásommal. A csapatot a PSZA Motorsportot szeretném nemzetközi szinten is megmérettetni. Nyilván nem azonnal, hisz ahhoz még jelentősen kell erősödnünk anyagilag is. De ez a cél. Csapatunk fiatal emberekből áll, akik elhivatottak a sportág iránt és kellő ambíció is van bennünk.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nagyon sok versenyzőt tudnék kiemelni. De mivel én az elején a pályaautós szakágban voltam érintett, onnan is választottam példaképet Michael Schumacher személyében. Fel tudott maga körül építeni az elején egy nem túl jó csapatot, hogy mégis bajnok legyen. Az autóból pedig kihozta a maximumot. A raliban Colin McRae stílusa számomra lenyűgöző volt. Igaz 50-50% volt, hogy beér, vagy sem. De kis túlzással azt lehetett mondani, ha igen, akkor győz is. Kicsit ilyen vagyok én is, de még fejlődnöm kell…

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Tavaly az Eger ralin. Vezettem az utolsó előtti gyorsnál már abszolútban 15 másodperccel. És rontottam egy lassítónál, ami miatt pár méterrel később ki is estünk. Ezt a bakit egy évig nem tudtam megemészteni, sőt… Mivel láttam, hogy gyorsak vagyunk, ugyanezzel a lendülettel álltam a miskolci rajthoz is, ahol borulás lett a vége. Egész egyszerűen az egri hiba után fejben még nem voltam egyben. Túl magasra állítottam magammal szemben az a lécet, amit így nem sikerült megugrani. Az anyagi kár aránylag elviselhető volt, úgy 300 ezer körül… De inkább a lelki dolgok viseltek meg, fel kellett újra építeni mindent és elhinni, képesek vagyunk erre…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nagyon sok navigátorom volt, amelynek oka az, hogy a költségvetésem mindig alkalomszerűen csak egy-egy futamra állt össze. Azaz tartósan nem tudtam menni, így alkalmilag is tudtam csak felkérni valakit, hogy navigáljon. Nem ígérhettem nekik semmit, hogy mennyit megyünk egy évben, így nyilván ők olyanokat kerestek, ahol a teljes szezon teljesíthető volt. Hála Istennek, jó helyekre is kerültek. De nagy hálával tartozom Béres “Unicum” Attilának, aki mellett szakmailag rengeteget fejődtem. Az itiner írásban, hogy hogyan lehet háromból is nagyon jól menni. Unicum mellett még Harangozó Csengét említeném meg, mert nagyon ügyes. Szinte a nulláról kezdte mellettem. Mindkettejükkel nagyon szívesen mennék még.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Ez jó… A Lada természetesen, hisz alig mentem mással. Egyszer murván indultam egy Citroen C2-sel. Nyilván a futóműve, féke sokkal korszerűbb, mint a Ladának, de nem mindenhol éreztem egyértelmű előnyt benne a Ladával szemben. Sok embernek állítgatom be az autójának futóművét, így ültem már pár autóban, de még egyszer teszteltem egy Peugeot 208-t. Ez azért sokkal gyorsabb autónak tűnik a másik francia márkánál. De én boldog vagyok így is, hogy egy Lada áll a garázsban. Nagyon szeretem. Persze mennék egy gyárilag épített autóval, de a jelenlegi helyzetnek is örülök.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Már azzal is, hogy tudunk versenyezni. Én több murvás futamot szeretnék, ha lehetne. Én nagyon bírom. Sajnálom, hogy az újonnan jelzett Zalaegerszeg is elmarad. Ami nem tetszik, hogy a Rali2 olyan kis mostohagyerek az ORB/ORC mögött. Kissé nagyobb figyelmet kéne fordítani felé. Főleg a média terén. Tudom, nem mi vagyunk a prioritás egy versenyen, de mégis az utánpótlásról van szó. Ezen kívül nagyon jó lenne, ha a pályákról tudomást valóban az itiner kiadással együtt szereznének egyesek… Ezt mindenképpen szigorítanám.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Nem szeretnék kiemelni senkit, nehogy valakit kifelejtsek és akkor… Én azt a pilótát tartom tehetségesnek, aki egyből érzi az autót, magára tudja hangolni, tudja mit kell tennie vele, hogy gyorsan tudjon menni. Akár megváltozott időjárási körülmények között is, és tudjon akkor a vezetési stílusával alkalmazkodni. Látom, hogy vannak, akik nagyon gyorsak, de nem tudják mitől. Mennek egy alapbeállítással, de tovább nem tudják hangolni. És vannak az olyan nagyon precíz versenyzők, akik mindent be tudnak hangolni, mint pl. Turán Frici…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Tavalyi évben az abszolút első tízből mindenki nagyot harcolt a másikkal. Murván Baksai Lacit kéne utolérni, hisz gyengébb technikája ellenére is, szinte megfoghatatlan ezen a borításon, pedig tudom, milyen autóval megy, hisz mi készítjük fel. Aszfalton Foczkó Ákos nagyon gyors, és még Szabó Attilát nézem, aki néha hazajön Írországból beül és úgy elver minket… Idén nem tudom, kik ellen mehetek, de úgy döntöttem, hogy egy-két futam erejéig az ORC-ben állok majd rajthoz.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Baksai Lacinak adnám a lehetőséget, mert őt kérdezni sem kell, annyit tud beszélni magától is… Hát akkor tessék!

Kósa András Race1.net

A képeket Papp Arnold küldte. Fotók: Salánki Gábor, Peremicki István 

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc

 

Post2