Ki(?)böki az oldalam?! 41. rész: Dénes Szabolcs

Jól ismerik egymást és most egy csapatban is versenyeznek. Ezért nem meglepő, hogy Németh “8V” Peti Dénes Szabolcsnak adta a stafétát, hogy megválaszolja tíz megszokott kérdésünket. Szabi magányos oroszlánként küzd a rali3-ban jelenleg, de erről most ő bővebben.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Igazából eléggé. A Minirally bajnokságban még anno nyertem abszolút bajnoki címet is 2017-ben. A következő évben már a gombszemű autóval a Déli Sprintbajnokságban harmadik lettem, nagy csatában Molnár Zoliékkal, végül szintén a dobogó harmadik fokára értem fel. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy tavaly az országos értékelésben a Rali3-ban, második helyezett lettem.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Azt szeretném elmondani, hogy nagyon hiányoznak a többiek. Én azt az adok-kapok versenyeket szeretem, az motivál. Kisvaszaron nyertem, de nem tudom hova tenni, mert nem tudom, hogy a korábbi ellenfeleimhez képest gyors, vagy lassabb voltam. Gondolok itt egy Geiger Mátéra, vagy Janovich Rolandra. Sokaknak pedig nagyon szokatlan ez az utcai gumi, ez látszott is. Nagyon szeretnék menni Rali2-es futamon, vagy még egy Mecsek ralin is.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Ladások közül szeretnék mondani. Az idősebb generációt nem ismerem, mert kicsi voltam, vagy még nem is éltem, amikor ők mentek. Így Szauer Gergőt és Kálmánczi Balázst emelném ki, mert ők motiváltak és jelentenek számomra példaképet.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A legfájdalmasabb dolog tavaly történt Porrogszentkirályon, ahol felrobbant a motorunk. Az anyagilag és lelkileg is megviselt, jelenlegi erőforrásomat is az egyesületnek köszönhetem.  Borulni még a Minirallyban borultam, de nem volt jelentős a kár, alig látszott az autón. Éppen Paczúr Dominiknak akartam megmutatni, mit tudok… Fejre álltunk. De azóta is napi szinten beszélünk…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Hát a legelső és ő, aki azóta is mellettem ül. Kata… Aki egy hét múlva már hivatalosan is a feleségem lesz. Bakonyán már úgy rajtolunk el, mert a pályabejárás és a verseny között még házasságot is kötünk… (Előre is szívből gratulálunk! a szerk.)

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Lada minden szempontból. A legelső egy N-es széria volt. Aztán jött az “A-“-s zöld, majd a piros ami már motorerőben jóval izmosabb volt. A mostani autómban pedig van már az Egyesület jóvoltából Hadik gátló és még Mitsubishi híd is. Azért még nem űrhajó, hisz elől sima Lada fék van rajta, hátul a dobfékkel. A Hadik gátlók tényleg sokat jelentenek, nagyon élvezem vele az autózást.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Sokat dobna a változatosságon, ha lennének új pályák, hála Istennek ebbe az irányba haladunk. Aztán van ez a slick kontra utcai gumi ügy, szerintem több átfutási időt kellett volna erre hagyni. És nagyon hiányolom, főleg a változtatások előtt a szorosabb kommunikációt a Szövetség és a Rali3-as mezőny között.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Az első osztályból egyértelműen Bacsa Tomit, keményen megy az R4-gyel, Dudás Gergő is biztató dolgokat mutatott már az R5-tel. Szauer Gergő meg remélem az új Ford Rally4-gyel is remekelni fog. A Rali2-ben Janovich Roland szerintem fog meglepetést okozni. A Rali3-ban Paczúr Dominik gyors lesz az utcai gumikkal, várom vissza Geiger Mátét, de látom, hogy Geng Bence is nagyon gyors. És kellemes meglepetés nekem Németh “8V” Peti, aki ennyi Trabantozás után jól nyomja a Hondának…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Tavaly nagyon komoly mezőnyünk volt. Idén fogalmam sincs mi lesz, hogy lesz. Ezt a 30 autót is vagy tíz felé osztjuk, a gumi kavalkád miatt is. Tényleg nem tudom. Már két futam lement, de van aki még rajtolni sem tudott… Meglátjuk.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Paczúr Dominiknek szeretném, aki most is a műhelybe bütyköli az autóját, hogy készen legyen Bakonyára. A kisvaszari eséssel debütált, ez volt az első neki, majd elmeséli…

Kósa András Race1.net

A képeket Dénes Szabolcstól kaptuk. Fotók: Rallyfotók.hu, Bitto Zsolt, Geiger Máté, Kugelmann Erik

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold
33. rész Baksai László
34. rész Juhász Csaba
35. rész Kolencsik Balázs
36. rész Bencs Zoltán
37. rész Nyilas Péter 
38. rész Marozsi Zsolt
39. rész Nagy Mátyás
40. rész Németh “8V” Péter

 

Post2