Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 35. rész: Kolencsik Balázs

Juhász Csaba a válaszadás lehetőségét egy rali2-es versenyzőnek adta tovább. Így legalább nagyobb az esély, hogy a másodosztályban vitézkedő pilóták közül is megismerünk pár egyéniséget. Ilyen Kolencsik Balázs, aki már 20 éve nyomja, de még nem volt még egy teljes szezonja. De minden mást tőle a cikkben. 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Jó kérdés! Igazából az elmúlt 20 évben, amióta ralizom, mindig az volt a probléma, hogy nem tudtam egy teljes szezont menni. De részeredményeim voltak, amelyekkel alapvetően elégedett vagyok.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Mi mást, mint szeretnék egyszer egy teljes bajnoki évet teljesíteni. Mindig a rali2-ben versenyeztem, most is ott indulnék. Egy abszolút bajnoki cím nagyon hiányzik, de még egy P/12-es kategória bajnokságnak is nagyon örülnék. Ezek még célként lebegnek a szemem előtt. Ha ezek közül bármelyik megvalósulna, akkor lehet a lehetőségeket továbbgondolni.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Elsőkerekes autóval megyek éve óta, ezen belül a francia márkát favorizálom. Éppen ezért egy Bugalskit, vagy Panizzit áhítattal néztem, ahogy ezeket az autókat kezelték. Nagyon tetszett és inspirált is. Ezek mentén telt az életem. Az itthoniak közül Bútor Róbert teljesítménye tetszett, mi mással, mint a Citroen Saxoval. Mély nyomokat hagyott bennem.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A tavalyi Salgó ralin nagyot estem. A Peugeot 207-es szinte megsemmisült. A számszerűséget nem is tudom, azóta is úgy áll. A kazári gyorson mentünk Salgótarján irányából. Már egyszer az elején nagyon megcsúszott a kocsi, és ez fejben annyira elvette a figyelmem, hogy amikor elindultunk lefelé, mindjárt az első komolyabb kanyar féktávját elrontottam és partoldalnak rontottam. Utána az átfordulásokat négyig számoltam. Sajnos a nézőket nagyon megijesztettem, de nekik nem lett bajuk. A navigátoromnak a kezén letört egy csont, ennyivel megúsztuk. Elrontottam, sajnos…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Egyet mindenképpen kiemelek. Vizelliné Jobbágy Éva. Beült mellém az egyik Szilveszter ralin és az szenzációs volt. Ha ól emlékszem, 72 autó volt a kategóriánkban, amit megnyertünk, és ebben neki nagy érdemei voltak. Előtt még soha nem navigált elsőkerekes autóban, profi volt, nagyon köszöntem neki.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Igazából Ladával kezdtem, de mentem Hondával és Opellel is. De a Peugeot 106-os volt gyakorlatilag az, amelyikkel a legnagyobb élmény volt menni. Ha egyben volt benne minden felkészítve, motor, váltó, akkor elképesztően kellemes vele autózni. Most megint ezt a típust állítottuk talpra az említett esés miatt, csak ez az opció maradt. Úgyhogy, ha indul a bajnokság, mi ezzel az autóval nevezünk.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Úgy látom, valahogy az elmúlt versenyeken folyamatosan fogyatkozott a mezőny. Egyre kevesebben lettünk és ez így nincs rendben. Kicsit leült, megállt a dolog. Én korábban mindig olyan kategóriákban mentem, ahol voltunk vagy 15-20-an, most ilyent nem nagyon találni. Sajnos nem mindig sikerülnek jól a szabálymódosítások sem, nem gyarapítják az indulók létszámát. Pozitívnak ítélem, hogy ugyan hazánknak pályák szempontjából korlátozottak a lehetőségei, de ehhez képest aránylag jó versenyeket sikerül rendezni.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Az első osztályban úgy látom, ha Dudás Gergőnek jól alakulnak a dolgai, az elejében tud lenni majd az R5-sel. A rali2-ben van egy Géringer Zolika, aki bizonyított, de itt van Tim Gábor, Papp Arni és érkezik a rali3 bajnoka Janovich Roland. Sok ügyes kezű srác van, és ide sorolnám a fiatal unokatestvéremet, Budai Marcit is.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A másodosztályról beszélünk. A P/12-es kategória mindig nagyon erős. Foczkó Ákos, Zsebe Gabi, az említett érkező Janovich Roland, mind-mind nagyon erős ellenfelek lesznek. A nagy abszolútban is nagy harc várható és komolyan kell számolnunk a ladásokkal, hisz nagyon komoly autókat építenek. Hogy pontosan kik fognak indulni, ez a jövő zenéje.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én egy barátomnak, versenyzőtársamnak adnám tovább a stafétát, méghozzá Bencs Zoltánnak…

Kósa András Race1.net

A képeket Kolncsik Balázs küldte szerkesztőségünknek. Fotók: Salánki Gábor(rallye2.hu), Dariusz Blazejowski, Maczek Péter, DUEN.hu,

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold
33. rész Baksai László
34. rész Juhász Csaba

 

Exit mobile version