Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 4.rész: Ollé “Sasa” Sándor

A harmadik részben Turán Frigyes őszinte válaszait olvashattuk. Ő Ollé Sasának szánta a stafétát, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Sasa sem fog kertelni… Nos, ezt most már állíthatom, és magatok is meggyőződhettek erről, ha alább elolvassátok az állandó tíz kérdésre a népszerű versenyző válaszait.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Régebben elégedett voltam. De az utóbbi időben nem. Amikor végre megint az élemezőnyben autóztam, akkor mindig valami hiba bekövetkezett. Összetörtem, eltévedtünk etapon stb. Jó részeredményeim vannak azért, de régen volt, hogy egy egész versenyre kijött a lépés. Az utóbbi időben a kudarcokból van több.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Igazából illúzióim már nincsenek. Magyar abszolút bajnoki címért már nem tudok harcolni. Régebben a fronthajtású autóimmal bajnoki címeket gyűjtöttem, az elsőségért harcoltam. Most az R5-sel úgy érzem murván még várható tőlem jó eredmény, de aszfalton már nem vagyok annyira gyors a többiekhez képest. A privát dolgaim sem teszik lehetővé, hogy 100%-ban az autóversenyzésre koncentráljak.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Ranga Lászlóra néztem fel. Nem gyerekként kezdtem az autóversenyzést, fiatalember voltam már, amikor őt néztem áhítattal a pálya szélén. Az, ahogy felépítette magát, menedzselte és vezette csapatát, miközben még betegen is versenyzett az példaértékű volt számomra. A kitartása, akarata, komplexitása mindent vitt.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Legnagyobb bukásom akkor volt, amikor a Skoda Fabia R5-tel kezdtem versenyezni. A 2017-es Miskolc ralin már panaszkodtam arra, hogy amikor balláb fékkel kicsit simítom a féket, nagyon bekap és instabillá teszi a kocsit. Megpördültem vele ezért a versenyen, de később sem javult így kiálltam. Ezt követően egy mérnök átnézte a kocsit és mondta, higgyem el ez így jó lesz, csak szoknom kell. Nos, ezzel a tudattal álltam oda az Ózd rali rajtjához. A történet ismert, hatalmasat estem, nagyon nagy tempónál egy bal1-ben… A motor kiszakadt, az autóban 45 milliós kár keletkezett…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Dr. Lukács Zsolt, Tóth Zsolt, Komáromi Béla, Benics Kálmán, Kerék Balázs, Czakó Janek, Czakó-Budai Annamária és most Olé Rebeka, a lányom… Nem udvariasságból, hanem tiszteletből soroltam fel őket. Mert profikkal dolgozhattam mindig és ezért nagyon hálás vagyok nekik. Bennük nagyon megbíztam!

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Két autó nagyon. Először a Super 1600-os Suzuki Swift. Egy komoly gyári autó volt. Kiforrott technikai, ami már nemzetközi szinten is bizonyított a kategóriájában, nem véletlenül… agyon szerettem. Aztán az S2000-es Ford Fiesta. Na, ez már egy durva jármű volt a Suzukihoz képest még jelentős lóerőkkel spékelve. Mindig azt mondtam, hogy ezzel a 280 lóerős kocsival nem szeretkezni megyek a pályákra, hanem… Szóval értitek, ezzel durr, úgy bele a közepébe…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Egyszer belekeveredtem a sportdiplomáciába. Nos, utána minden technikai problémával megtalálták az autómat… Volt ilyen időszak is, de most úgy látom, nagyjából minden rendben. De azt látni kell, hogy ebben az állatkertben mi vagyunk a majmok! Mert minket mutogatnak, versenyzőket a látogatóknak és nem a szövetség embereit. Kvázi, mindenről annak kéne szólnia, hogy a versenyzőket szolgálja. Értünk legyenek a futamok, miattunk legyen nyitva a versenyiroda és sorolhatnám… Tényleg érzi az ember, ha kimegy a határon valahova versenyezni, hogy lehet ezt másképpen is csinálni. Remélem nálunk is így lesz minden szempontból.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Sok tehetséges fiatal van. De azon dől el, hogy ki milyen technikában ül. Nem akarom aktuális bajnokunkat leszólni ezzel, de ha más fiatal kap hasonló technikát, lehet ő is bajnok lenne vele, Ezzel azt szeretném mondani, azonos feltételek mellett sok fiatalnak örülhetnénk. Bajnok és jó versenyző azt tud lenni mostanában, aki jól is menedzseli magát.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Nekem mindenki… Én az “indultak még” kategóriában voltam az utóbbi időben… Van az elején egy kb. Top5-ös mezőny, aztán mi kicsit hátrébb. Most már másodpercekért megy a harc ezekkel az R5-ös autókkal. De én közvetlen az elejében talán murván tudok reményeim szerint ott lenni, ha minden összejön, aszfalton már nem. Ezt be kell látnom.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre? 

Kerék Balázsnak, aki sok-sok jobb1-es év után átült a bal oldalra…

Kósa András Race1.net

Fotók: Csölle Dániel, Komjáti Krisztián, Szabó Ákos, Mórocz Balázs, Stróbl Árpád, Kerbel Krisztián, Bödecs Krisztián, Perge Flóra

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 

 

Exit mobile version