Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 8.rész: Hevesi István

Matics Misinek sikerült átadni a staféta botot az ország egyik legnépszerűbb autóversenyzőjének. Hevesi István nemcsak elképesztő tempójával, hanem szerénységével, korrektségével is vívta ki ezt a szimpátiát a szurkolóknál. Mert az, igazi úriember. Például, ahogy reagált a megkeresésemre. Ami az ő esetében nem egyszerű, hisz szinte a mobilszolgáltatók egyetlen fehér pontján sikerül élnie… És ő lakik jó és gyönyörű helyen, a szolgáltatók a hibásak… Szóval tegnap este visszahívott és íme beszélgetésünk gyümölcse,  a tíz válasz.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Kicsit elégedetlen vagyok. Mindig nyerni szeretnék. Ez viszont nem mindig jött össze. De tudod, én alapvetően egy szegény családból származom és arra rettentően büszke vagyok, hogy a rali1-ben álmaim autójával, egy Mitsubishivel tudok versenyezni. Ez örömmel tölt el.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Igazából szeretnék az ORC-ben bajnok lenni. Ezért csinálom ezt az egészet. De a részeredményekkel is megelégszem, és abból már korábban is jutott pár kellemes. De, ha álmodozni szeretnék, akkor egy R5-ös autóval egy egész évet menni és akár még nyerni is. De lássuk be, inkább az ORC a realitás. Ha egyáltalán az marad, ki tudja mi lesz.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igen, Colin McRae. Fiatalabb koromban mindig néztem az Eurosporton az összefoglalókat. Nos, ahogy a Subarut terelte, nagyon látványos és gyors is volt. Ez nekem nagyon tetszett. Az itthoniak közül pedig Turi Tomi gyakorolta rám a legnagyobb hatást.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Húsz éve megyek már. Sok hülyeséget csináltam az biztos. Mindezek közül kiemelkedik, amit 2018-ban a Miskolc ralin követtem el. Ratting Tamás navigált és sem az ő hibája, sem vezetési hiba nem volt. Egyszerűen rosszul diktáltam fel. A pályabejáráson nem gondoltam, hogy az a balos ilyen felhordásos lehet majd. Én azt szinte tövig nyomva szerettem volna elfordulni, de nem sikerült. Életemben először tettem fejtetőre a kocsit. Az alkatrészek meghaladták az egymillió forintot…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Bauer Attilával kezdtem és őt azért emelem ki, mert nagyon szerettem és mindig jött az autót is szerelni a garázsba. Nagyon sajnálom, hogy már nem tudunk együtt versenyezni… Egyébként meg senkivel nem volt gondom, mindenkivel nagyon szerettem együtt menni. Bottyán Jani is nemcsak az autóban segített, hanem a műhelyben is, ha kell most is eljön hozzám. De mondom, mindenki előtt megemelem a kalapomat.

Bauer Attila és Pisti a kezdetek kezdetén…

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Nyolc évig Ladával mentem. Szerettem, de a kupás Suzukit is ami utána következett. Az elsőkerék meghajtással sem volt nagy gondom. De nekem úgy érzem az E30-as BMW fekszik nagyon. Ha azzal úgy 150-nél keresztbe megyek, akkor is nyugodt vagyok, mert tudom mi fog történni. De ezt már nem tudom elmondani a Mitsubishiről. Ne gondoljátok, hogy azt az autót olyan könnyű vezetni.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy a hazai szövetség lehetővé teszi az ORC kiírásával, hogy mi is ilyen lejárt homologizációjú autókkal remek versenyeket vívhassunk. Nagyon jó kis bajnokság a miénk és szerintem ez a mezőny csak dúsulni fog. Viszont ami nem jó, hogy baromi nehéz az anyagiakat előteremteni és ehhez még hozzájön egy-két szövetségi döntés, ami nem olcsóbbá, inkább drágábbá teszi a versenyzésünket az ORC-ben… Lassan a világ összes pénze nem lesz elég, hogy versenyezni tudjunk.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Nagyon törnek fel a fiatalok. Én nagy Szauer Gergő szurkoló vagyok. Nagyon ügyes és gyors pilóta. Az amatőrök között nagy kedvencem Janovich Roland és még Géringer Zolika nagyon tetszik, persze sok más jó pilóta mellett.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Ahogy Matics Misi mondta, legalább hat pilóta. Csak ugyanezt tudom ismételni. Remek volt a tavalyi év. Van, aki nem marad idén, de jönnek újak, és remélem a színvonal legalább ugyanolyan jó lesz.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Pont egy olyan pilótának, aki érkezik közénk. Bacsa Tomi válaszaira lennék nagyon kíváncsi. Sok sikert kívánok neki, várjuk, és meglátja remek csapatba fog kerülni közöttünk.

Kósa András Race1.net

A képek egy részét Hevesi Pistitől kaptuk. Fotók: Mikolicz László, Molnár Flóra, Bödecs Krisztián, Bence_photo, Galadriel Sportfotó

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály

 

Exit mobile version