Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 9.rész: Bacsa Tamás

Hevesi Pisti sportszerűségét, emberi kvalitását igazolja az a gesztus, hogy a -reményink szerint-, idén az ORC-ben bemutatkozó, két éve ralizó, újonc Bacsa Tamásnak adta a stafétát és ezáltal a tíz kérdésnek a megválaszolási lehetőségét. Én ennél nem szeretnék hosszabb bevezetőt írni, nem is lenne etikus, hisz a többség tudja, “Tacskó” Tomi minden ralis lépését én terelgetem. Jöjjenek inkább a válaszok.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Azt gondolom, hogy amit a rali2-ben és rali1-ben az elmúlt két esztendőben produkáltam, az nem rossz. Mindkétszer bajnok lettem Hanyik Gergellyel a kategóriámban. De elégedett nem vagyok, nem hátradőlni szeretnék, hanem komoly célokat elérni. Talán az ad erőt és némi önbizalmat ehhez, hogy hamar hozzá tudok idomulni az adott versenyautó típushoz, amibe beleülhetek. Hogy aztán ezt az alapot kihasználva, kellőképpen tudjak majd fejlődni.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Akkor lennék igazából elégedett, ha arra a szintre egyszer eljutnék, hogy adott gyorsaságin, ami többször szerepel a verseny programjában, már elsőre olyan időt tudnék autózni, amit csak harmadjára. Amíg ezt nem tudom, addig nem az autóban kell keresni a hibát. Ez a sport az életem, erre raktam fel mindent. Szeretném a lehető legmagasabb szinten művelni. Ehhez most is megkapok minden segítséget a Rally Café Racing csapatától. 

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igen vannak. A régebbi pilóták közül Carlos Sainz és Sébastian Loeb. Mert mindketten univerzális pilóták, hisz más szakágakban is bizonyítottak és még teszik most is. A jelenlegi pilóták közül Tanak. Mert nyugodt, alázatos, családapaként is profi és gyors. Itthon pedig nekem most már Lajtai Zsolt. Ellene megizzadtam a Mecsek ralin 2019-ben. Hogy valaki 62 éves korára így megtartsa a lendületét, az alázatot, az nekem mindenképpen példaértékű.

Akire felnéz, Lajta Zsolt…

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Én tavaly kétszer hibáztam nagyot a Mitsubishivel. Az első úgy ahogy benne van, de pont az miatt, mert az megtörtént Miskolcon, nem szabadott volna annak bekövetkeznie, amit a Baranya kupán tettem. Nagy esés volt és tanulságos. Úgy gondolom az a nap mérföldkő volt a pályafutásomban. Megváltoztatott pár dolgot bennem. Sajnos elég sokba került ez a lecke, a komlói kárt 7 millióra árazták be…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Két navigátorom volt eddig. Jakab Ambrussal kezdtem. Ha maradt volna a sportágban, akkor nagyon sokra vihette volna. Geri pedig, aki most ül mellettem az életben is a legjobb barátom. Az külön öröm, hogy ő navigál nekem. Amit elkezdtünk, azt vele is szeretném befejezni. Én ilyen Loeb típusú ember vagyok, nálam nincs navigátor kérdés… Együtt fejlődünk és valósítjuk meg az álmainkat.

A legjobb barát balra, Hanyik Gergely

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Zsiguli örök szerelem marad, ezen belül Speedy Gonzales. Ha nem lesz másra lehetőségem, bármikor visszaülök egy Ladába. A Citroen C2-es aranyos kis méregzsák volt, múltkor kipróbálhattam. De nálam a csúcs a jelenlegi autó a Mitsubishi R4 “Dongó”. Nem hagy unatkozni, folyamatosan szórakoztat, foglalkoztat, mert nem könnyű vezetni. De ez engem nagyon inspirál.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Alapvetően jó irányba halad a sportágunk, de amikor átlépem a magyar határt és kimegyünk külföldre, akkor látom, hogy hova kell fejlődnünk, minimum. Remélem ebbe az irányba haladunk és egyre több versenyző és szurkoló tér vissza a versenyekre. Bár most éppen egy elég bizonytalan helyzet alakult ki, sajnos…

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Én, mivel már versenyeztem ellene, a magyar mezőnyből egy embert tudok kiemelni külön, az pedig Szauer Gergő. Nagyon jó lenne valamikor már egy kategóriában versenyezni, azt hiszem, rendesen inspirálna. Jóban vagyunk, egyébként is sokat köszönhetek neki, mert még a Speedyvel mentem, amikor kaptam tőle négy gumit, ami akkor nekem aranyat ért. Másrészt ő ajánlott neked, egy bő két évvel ezelőtti interjú során, mint egy olyan pilótát, akivel jókat csatázott… Rajta kívül Csomós Mixivel is szívesen mennék egy kategóriában, de ahhoz nekem is kéne egy R5-ös… Az amatőrök között nagyon tetszik Janovich Roland és Geiger Máté.

Ismerkedés Szauer Gergő Peugeot 208-as versenyautójával… 

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Ha elindul végre a bajnokság, akkor Hevesi Pistit mondanám egyértelműen. Nagyon szimpatikus, emellett nagyon gyors, éppen ezért külön csemege lenne már vele is csatázni.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre? 

Lovász Pálnak szeretném tiszteletből is tovább adni a stafétát. Neki köszönhetem, és Turán Fricinek, aki beajánlott, hogy Pál és csapata, az LPWM Sport befogadott minket és megadták a lehetőséget első rali1-es szezonunkra, ráadásul egy Mitsubishivel. Örök hálánk!

Nos, ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a közös munkát nagyon élvezem a srácokkal. Pedig bő 400 km választ el minket. Egy nagyon aranyos közösségbe kerültem, ahová nekem kellett beilleszkedni. Talán ez sikerült, bizonyítja az alábbi kép is… Itt nem a pénzről szól a történet, amennyink van, abból szeretnénk kihozni a legtöbbet. Mert céljaik vannak, de alázat és elkötelezettség is…

Kósa András Race1.net

fotók: Bence_photo, Hanyik Szabolcs, Bödecs Krisztián, Gáll Csabi,

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István

 

Exit mobile version