Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 33. rész: Baksai László

Nem véletlen volt a staféta átadása az egyik személytől a másiknak. Mert az életben és nemcsak a pályán is tisztelik és elismerik egymást. Ez kiderült Papp Arnold interjújából, mint ahogy most Baksai Laci is elismeri a másik felet. De nézzük, miről mesélt még nekünk a népszerű ladás pilóta.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Jézusom! Huszonnégy éve versenyzem. Egész pályafutásom alatt technikai hátrányban mentem, most is egy 15 éves fejlesztés van a Ladámban. De azért vannak eredmények, amelyekre nagyon büszke vagyok. Háromszor voltam abszolút első rali2-es futamon. Az ORB-ben az A/6-os géposztályban nyertem is és voltam sokszor második egy-egy futamon. Elégedett és büszke vagyok ezekre, mert csoda, hogy ilyen helyezések is jutottak számomra.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Eredmény centrikus vagyok. Mindig a stopper ellen mentem. És ez motivál még a továbbiakban is, nyerni szeretnék, legalább kategória bajnoki címet. 2WD-t nyertem már a rali2-ben, de gy igazi P/12-es bajnoki cím még nagyon hiányzik. Abszolút bajnoki címre ilyen technikai háttérre nem vagyok sajnos esélyes, ezt be kell látnom. Bár, ha murván zajlana a bajnokság, vagy jelentős része, akkor az örömmel töltene el, mert imádom, de sajnos nem így van.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igen, a külföldiek közül Carlos Sainz. Imádom az öreget, példamutató, ahogyan és amit csinál még mindig. Itthon Herczig Norbi nagy barátom, sokáig szomszédok voltunk, így láttam közelről, hogyan és miképpen építette fel magát és ért el eredményeket. Nagyon felnézek rá. És a fiatalok között is van egy ember, aki számomra az elhivatottságával egy példa a kora ellenére, ez pedig Papp Arnold. Nemcsak jól vezet, hanem főleg futóműben fejleszt, kutat, állít. Ez nekem ennyi idősen, ahogyan csinálja, megkapó.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A huszonnégy év alatt volt pár totálkár. Miskolc kifejezetten mumus, itt 18-ból 2 alkalommal értem célba… Kettő éve is felcsavarodtunk a fára… 130-cal történt a becsapódás, szépen felvettük a fa alakzatát… Szerencsére Erdei Zoli elég hátul és mélyen ült, így nem lett baja. Az autónak annál inkább, sokba fájt… Ráadásul előtte ebbe a kocsiba kerültek dolgok, van ami kölcsönből, így ez nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is nagyon megviselt. Volt benne Hadik gátló, kipufogó rendszer, egy 193 Nm-es motor, és szinte minden odalett. Rosszul reagáltam le egy kanyart, kitört az autó és onnan utasok voltunk. Én szúrtam el…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Hét navigátorral dolgoztam együtt. Ebből négyet mindenképpen kiemelnék. Bebtó Ferivel kezdtem túrában. Vele vészeltük át a kezdő lépéseket. Aztán sokat köszönhetek Laboncz Lacinak és Nagy Bélának. A legjobb, akivel most is megyek, ő Erdei Zoli. Vele azért szeretek különösen versenyezni, mert maga is vezetett, sőt 2011-ben A/6-os magyar bajnok volt, és így igazán jól lát a pályán. Tud engem fogni, de gyorsítani is. Nagyon jó barátok vagyunk, és ez abban is kifejeződött, amikor becsattantunk a fába, mondta itt az autója, folytassuk azzal… És persze van egy nagyon jó csapat mögöttünk a PSZA…

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Hajtottam Honda Civic VTi-t, Opel GSI-t. De akkor is a Lada feküdt nekem a legjobban, főleg amikor belekerültek a Weber karburátorok. A Hondát viszont murván nagyon imádtam. Egy kézzel lehetett vezetni, másikban a kézifék volt… Igaz, aranykártyás voltam a karosszériásnál, mert minden hullott le róla… De nem egy nézőbarát autó volt, tudom, össze is törtem. Szóval nekem a Lada a mindenem, nem is vágyok drágább autóra.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Nem szeretnék senki megbántani. Látom, egy rendező mit erőlködik össze, mire összehoz egy futamot. Erőn felül teljesítenek. Az MNASZ picivel lehetne jobban versenyzőbarát. Nem mindenből ezt érzem ki. Az ATB-nél senkivel nincs gondom. Amit szeretnék, hogy lenne még több murvás verseny, hisz én nagyon szeretem. Szerintem más is örülne neki…

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Rali1-ben Bacsa Tamás látványos és gyors fejődése megkapó. 2018-ban a Baranya kupán ismerkedtünk össze. Azóta követem is, mit csinál. Másik titkos favoritom Klausz Kristóf, fiatal kora ellenére sok kilométer és rutin van benne, és ez kijön majd rajta. Rali2-ben sok ügyes srác van, nekem Géringer Zoli teljesítménye a Hondával nagyon tetszett. A Rali3-ból nem ismerek igazán senki, nem nagyon követtem.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A P/12-ben fogunk indulni. Ebben az osztályban a Rali2-ben nekem nagy ellenfél Foczkó Ákos, vagy Papp Arnold, de a Fábián testvérek is. És jön, ha minden igaz a Rali3 bajnoka Janovich Roland. Meglátjuk mit hoznak a futamok. Sok erős pilóta lesz, és nem is akármilyen technikákkal.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Nagyon jó barátomnak adnám a stafétát, akinek egyben sokat is köszönhetek. Ő pedig Juhász Csaba.

Kósa András Race1.net

A képeket Baksai Lcitól kaptuk. Fotók: Petrol Juice, Gajár Gyula, RallyFeeling.hu

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold

 

Exit mobile version