Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 21. rész: Maricsek Miklós

Nos, cikksorozatunk első női riportalanya, hálájának jeléül az éppen negyedszázada versenyző Maricsek Miklósnak adta tovább a válaszadás lehetőségét. Mikit nem volt nehéz elérnem, bár ez nem mindig igaz, de egy csapatban vagyunk most érdekeltek… Jó hangulatban telt a beszélgetés, nosztalgiáztunk rendesen, de ez mellett kaptam azért érdemi válaszokat is. És hogy a staféta hova kerül tovább, esetleg egy csapattársnál marad, kiderül majd a cikk végén. Szűk két órás beszélgetésünk gyümölcse pedig alább olvasható.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Vegyesek az érzéseim, egyik szemem sír a másik nevet. 25 évet kell most fejben visszapörgetnem. Lehetett volna jobb is, de sok kellemes élmény is ért. Vannak azért szép eredményeim is. Ezek közül kiemelkedik az ORC abszolút bajnoki címem. 2017-ben értem itt a csúcsra. Ezért azt mondhatom, hogy a 2010-es visszatérésem óta többet értem el, mint gondoltam volna. Sok gyorsaságit sikerült nyernem a kategóriáimban. A célom az volt a visszatérésem után, hogy jól és határozottan menjek, ezt néha sikerült túltolni is…

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Minimum még öt évig versenyezni. A legmagasabb szinten, tehát nem levezetni a Historicban. Még titkos vágyam, hogy a korom ellenére a nagy abszolút első háromban végezzek.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Carlos Sainzot emelném ki, sok más remek pilóta mellett. Igazi úriember. Szeretnék rá hasonlítani. Olyan sportoló úriember ő, aki a raliért él-hal, a pályán kívül egy gentlemen, a pályákon meg ugyanakkor vadállat is, ha kell. Még most is győzelmeket arat, ugyan más szakágban, de ebből látszik, hogy mekkora sportember.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A baklövésem a következő: A Peugeot Autósziget hívott 2000-ben, hogy onnantól náluk versenyezzek. Takács Ágnessel mentem abban az évben. Aztán év végén beült mellém a fia, Illyés Roland és végül őt választottam a következő évre, jól megbántva ezzel Ágnest. Ő viszont beült Szilágyi Jani mellé, sőt a következő évben velünk egy klubban mentek. Úgyhogy a rossz döntésem mellé, még konkurenciát is kaptam a korábban egy autósra tervezett klubban… Szinte ennek folytatásaként 2001 végén megfelelő mennyiségű szponzorációhoz jutottam. Ezen felbuzdulva életem első összkerekes kalandjába vágtam bele rögtön. Bedő Mikivel, az akkori egyik legnehezebb futamra a Semperit ralira neveztünk be. A mérleg, hatszor annyiba került, mint amennyi a “megfelelő mennyiségű” szponzoráció volt, egy hatalmas esésnek köszönhetően.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Viszonylag sok társam volt az elmúlt 25 év alatt. Mindenkinek megvannak a jó ill. kevésbé jó tulajdonságai, ugyanúgy mint a pilótáknak. Hármat emelnék ki azok közül, akik még aktívak a pályán. Az egyik Notheisz Ivett a kedves feleségem. (Miki tudja, hogy kell nyugodt este elé nézni. A szerk. ) Aztán Rubóczky Attila és Bán Vitya. Miattuk szívesen visszaforgatnám az idő kerekét, hogy tudjak velük még versenyezni. Ugyan, csak kettőt mentem Holczer Danival, de őt is nagyon jó navigátornak tartom.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Szinte saját autóimmal versenyezhettem pályafutásom alatt. Legkellemesebb számomra az 1,3-as Skoda Felícia volt. Alapból a Skodákat lehetett szeretni. Az R4-es Mitsubishit azért szerettem, mert vele eljutottam oda, hogy a legideálisabb beállításokat megtaláltam, kitapasztaltam. Külön kedvenc volt a Mitsubishi “69”… A VI-os kasztniban IX-es cuccok…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elégedett vagyok, hogy komoly bajnokságban, remek pilóták és nagyon jó autók között versenyezhetek. Nálunk mindig megtalálhatóak a legjobb autók, akármivel is rukkolnak elő a gyárak. Amivel kevésbé vagyok elégedett, az a “magyaros” része. Nincs professzionális utánpótlás nevelés. Ezen kívül a média részével nem vagyok a tekintetben elégedett, hogy a ralinkat szélesebb rétegek felé kéne propagálnunk és elfogadtatni, ezzel újabb híveket szerezve. A hétköznapi emberek is fogadják el és ismerjék meg a szakágunkat, lássák, ez egy komoly sport, a cégek felé meg folyamatosan megkedveltetni és mutatni a benne rejlő lehetőségeket.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Bacsa Tamást a rali1-ben. Van szerencsém vele dolgozni. Láttam a teszteken, a kumroveci futamon, hogy milyen szorgalom és alázat van benne. Szeretném a továbbiakban is segíteni, mert annak tudunk, aki hagyja. A rali2-ből nem nagyon tudok most mondani senkit, talán Tim Gábort, ő előtte a pályaversenyzésben is remekelt. A rali3-ból inkább a Déli-régió csapatát ismerem. Innen kiemelném a Janovich, Geiger, Dénes triót. Janovich Rolandnak külön gratuláció a bajnoki címhez. Tudod, nekik kéne egységesen lehetővé tenni a Lada, vagy Suzuki light kategóriát. Egyforma autókkal, minimális költségekkel támogatva őket.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Mindenkit, aki elindul a kategóriámban. Erre tudok egy példát. 1997-ben feljöttem a rali1-be a Ladámmal. Nézegettem a leendő vetélytársakat. Azt mondtam a Fehér Istvánt megfogom, őt megelőzöm már az első versenyen Esztergomban. A végén győztük számolgatni a perceket, amit kaptam Pistitől. Szóval, aki idén elindul az R4-es kategóriában, mindenki ellenfél lesz.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Egy csapattársunknak, aki mindig csöndben van. Küldöm a lehetőséget szívből Tóth Tibinek, most beszéljen csak…

Kósa András Race1.net

A képeket Maricsek Miklóstól kaptuk. Fotók: MK Racing Photography, Kacsándi Norbert, Bittó Zsolt

 

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra

 

Exit mobile version