Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 10.rész: Lovász Pál

Amikor bő egy éve Lovász Pál befogadta csapatához az LPWM Sporthoz Bacsa Tamást, nem gondolta valószínűleg, hogy a kis “Tacskó” egyszer ilyen kérdéseket intéz majd hozzá. Pedig ez történt, hisz a mester most tanítványa által kapott lehetőséget a kissé kutakodó témák kifejtésére. De Pál állta a sarat és mondta kapásból, miről mi a véleménye. Természetesen magáról is önkritikusan. Mert így korrekt, Pál pedig az.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Semennyire… Részeredményekkel igen, volt egy-két jó menetünk. Amikor egy magyar mezőnyben ott tudtam lenni az ötödik hely környékén, azzal elégedett voltam. De ahhoz alapos felkészülés kell, de ez nekem a munka mellett elég nehézkes. Anno a túrában jól mentünk Berényi Ákossal. Azokra a versenyekre a mai napig szívesen emlékszem vissza a pályafutásomból. De elégedett vagyok azzal, hogy ezt csinálhatom, mert gyerekkori álmom.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Stabilan menni itthon az ötödik hely környékén. Mitropa kupában, mert nagyon szeretem azokat a versenyeket, egyszer egy éves dobogós helyezést szeretnék még. Van még ambícióm hozzá, csak időm is legyen rá…

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Itthon egyértelműen Ranga László volt. A hozzáállása, az ambíciója és amilyen profi módon vezette a csapatát, no az nekem példaértékű volt. De Ifj, Tóth János ellentmondás nem tűrő stílusa is bejött feltörekvő korában. Külföldön pedig Carlos Sainz. Az az alázat, amit tőle láttam, elismerésre méltó.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Arra emlékszem a legjobban, amikor 2008-ban az Esztergom ralin a Tardos – Lábatlan gyorson Berényi Ákossal estünk egy nagyot. A Mitsubishi EVO IX-cel a katlanos résznél negyedik stiften elszálltunk. De annyira, hogy még a kormányoszlopot is kiszakítottam a helyéről. Persze, elsőre azonnal menni akartam tovább, de Ákos, aki kisebb húzódásokkal, zúzódásokkal megúszta, kérdezte, hogy “ugyan már hova?..”…  3 milliót hagytunk ott…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Berényi Ákossal nagyon szép emlékeket őrzünk a túrás időszakból és vele kezdtem az első osztályt is. Jelenlegi társammal, Kürti Tomival az ötödik szezont kezdjük majd. Nagyon kedvelem őt emberileg is, mint ahogy korábbi navigátoromat Gáll Csabit.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Mitsubishivel nagyon sokat mentem. Jó autó volt, szerettem is, főleg amikor már űrhajót faragtunk belőle. A Subaru R4-es időszak nem jött be, egy tévedés volt. A Hyundait is szeretem, ha megy. Kicsit felbosszantott az utóbbi időben, mert makrancos volt, nem volt megbízható műszakilag. Skodát is vezettem már, és tetszik az is.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Szövetségben elindultak jó dolgok. Ezt kell tovább vinni és még fejleszteni. De többet kéne kommunikálni a versenyzőkkel és a szurkolókkal is. Az onnan kapott intsrukciókkal gyúrni valami értelmeset, és akkor menni fog ez.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Nem ismerem az amatőr mezőnyt, de biztosan vannak ügyes pilóták. Az első osztályból kiemelném Bacsa Tamást. Nagyon alázatos és gyors. Ő még sokra viheti így, bármi lehet belőle. Csomós Mixi is gyors, de át kéne pár dolgot gondolnia és akkor jó lesz. Szauer Gergő is ügyes, de őt nem ismerem közelebbről. De figyelem majd a mezőnyt, mert mi továbbra is segíteni kívánunk a fiataloknak, vannak elképzeléseim a jövőre nézve is.

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

A TOP pilóták utáni mezőny. Az ötödik helytől a tízedikig mindenki. Nagyot meccselünk általában Bodolai Lacival, Kiss Lacival, Osváth Petivel, tehát úgy összesen 7-8 vetélytárssal.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Én Hadik Andrisnak küldeném ezt a lehetőséget…

Pál és a cikk szerzője, mint egykori csapattársak…

Kósa András Race1.net

Fotók: Mikolicz László, Gáll Csaba

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás

 

Exit mobile version