Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 27. rész: Klausz Kristóf

Egy nagyon fiatal pilóta, viszont annál nagyobb külföldi tapasztalattal bíró verenyző kapta a stafétát. A mindössze 24 éves Klausz Kristóf, talán azért nincs annyira képben az itthoni szurkolók előtt, hisz eddigi futamainak 60-70 %-át külföldön teljesítette, közel hetvenet!!! Igen, jól olvassátok. Nos, figyeljük, miket válaszolt, a már bő száz versennyel a háta mögött. Így talán jobban megismeritek és elismeritek.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

A tavalyi részeredmények alapján abszolút elégedett vagyok. Csányi Botival megnyertük a Baranya kupát és a Mikulás ralit. Úgy gondlom, hogy ezen eredmények alapján helyünk van a magyar mezőnyben. A nemzetközi szereplésünk során a Mitropa kupában végig a bajnoki címért harcoltunk, vezettünk, sajnos az utolsó német futamon hibáztam, így végül a harmadikak lettünk az éves értékelésben. Ha az eddigi pályafutásomat nézem, szintén nem vagyok elégedetlen, mert mindig megtettem mindent a jó szereplés érdekében, tehát tiszta a lelkiismeretem.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Vannak még céljaim, bőven, hisz 24 éves vagyok. Szeretnék magyar abszolút bajnok lenni. Ha a támogató bázis is egyetért vele, nemzetközi szinten is szeretnék menni az ERC-ben. Az R5-ök között az élmezőnybe verekedni magam. Ha ez is megvalósulna, szívesen kipróbálnám még a képességeim a WRC3-ban. De azért valljuk be, itthonról egy gyári üléshez férni, szinte lehetetlen lenne.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igaziból a nagy öregek pályafutásával a koromból fakadóan annyira nem vagyok tisztában, hogy példaképet válasszak közülük. De az én generációmból igen, bármilyen meglepő. Chris Ingram a regnáló ERC bajnok nagy példakép. Minimális költségvetésből lett Európa legjobbja. Pedig volt egy bakija, amikor a Barum ralin elvesztett az U28-as bajnoki címet, amivel bukott 100 ezer eurót. De Nyíregyházán talpra állt és megcsinálta. Ez a mentális erő, kitartás, alázat nekem nagyon tetszik. Itthon Ifj. Tóth János eredményei és Herczig Norbert tudása előtt hajolok meg.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Talán a lengyel esésünk volt a legnagyobb. Ott még a pszichikai hatása is erős volt, hisz Csányi Boti elájult… De erősek voltunk mindketten és onnan újra építettük magunkat. Ha nehezen is, de sikerült. Voltak még kisebb bakijaim, de aki gyorsan szeretne menni, annak ez benne van. De az is igaz, hogy akkoriban még tapasztalatlanabb voltam, most már kicsivel érettebben versenyzem.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nagyon szerencsés vagyok, mert csak olyanok ültek mellettem, akik magas szintet képviselnek. A legjobbakkal mehettem eddig, ezért nem emelnék ki közülük egyet sem. Olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az átlag felé emelik őket. Nekik köszönhetem, hogy ott tartok, ahol. Hogy tudok két-három pályabejárásból már versenyezni…

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Nehéz kiemelni, de talán a királykategória, ami nálunk elérhető, azaz az R5-ös. Én a Ford mellett tenném le a voksot, főleg murván. De az is igaz, hogy én mindig jó atuókba tudtam átülni, szerencsére jóból még nem ültem rosszba…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Vegyes érzéseim vannak. A pályákon kéne változtatni, de tudom, hogy ez itthon kicsit nehezebb. Viszont azt kell, hogy mondjam, a nézők és sportbírók hozzáállása felülmúlja a környező országokét. Nálunk azonnal segítenek, kiszednek, míg ezért külföldön könyörögni kell… A szabályrendszert nem igazán szeretném kommentálni, és nem is az a cél, hogy mindig szidjuk a másikat. Kompromisszumok kellenek.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Volt szerencsém már versenyezni és tesztelni is Bacsa Tamással. Hasonlóan áll a sportunkhoz, mint én. A hozzáállása, gondolkodása, érdeklődése és alázata a sport iránt nekem imponál. Emellett gyors is. Mentünk közösen az R5-tel, vittem a teszten és menet közben is egyfolytában kérdezett, látszik komolyan elkötelezett, velem együtt.

Bacsa Tamás és Klausz Kristóf a Ford R5-ben Pécsbagotán 

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Magyarországon akivel az utóbbi futamok alkalmával jót meccseltem, az Bútor Róbert volt. Nyíregyházán én voltam a gyorsabb a Peugeot R2-sel, de 2018-ban ő vert meg a Mikulás ralin, viszont tavaly meg visszavágtam. Ezek az R5-ös autókkal történtek. Külföldön a fiatalabb Gassner, és a két osztrák Wagner, Julian és Simon.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Szeretném, ha Bútor Róbert válaszolhatna a következő részben.

Kósa András Race1.net

Fotók: MGR Images, Hanyik Szabolcs, Csányi Botond

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba

 

Exit mobile version