Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 22. rész: Tóth Tibor

Maricsek Miklós csapattársának, Tóth Tibornak adta tovább a válaszadás lehetőségét. Tibi egy csöndesebb, de annál lelkesebb versenyző. Ő kifejezetten a rali által nyújtott élményekért versenyez, ahogy ő mondja hobbistaként. Persze érdekli a futott eredmények őt is, néha bosszantják, de igazából egy-egy futamot remek hétvégi kirándulásként él meg a hétköznapi daráló munkamenete mellett, amit saját vállalkozásában tesz.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Amatőr pilótának tartom magam, hobbiból a rali öröméért versenyzem. Örülök, ha mehetek. Igazából eredménykényszer nélkül tehetem, de ez nem jelenti azt, hogy nem nézem az eredményeket a gyors után, és nem bosszant esetleg ha hibáztam, vagy sokat kaptam. De nem fürkésztem soha nap, mint nap a bajnokság állását.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

A nagy álmom, hogy egyszer nyerjek egy gyorsaságit nagy abszolútban. Talán egyszer ez nekem is megadatik, lehet, hogy egy ezer méteres gyorsulási prológon, de talán egyszer bekövetkezik… A technika most már adott hozzá.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nagyon sok. De egy kép megmaradt örökre bennem. Mátraalmáson álltunk a gyorsasági mellett a kilencvenes évek első felében. Jött Janika és úgy fordult el egy kanyart, hogy nem gondoltam volna, hogy az úgy ott megtörténhet. Ez engem nagyon megfogott. De nagyon jó pilótának tartottam Szabó Gergőt és ASI-t. A sok teszt és beállítások kitalálásának nagymestere volt. Maricsek Mikire is felnézek, amióta csapattársak vagyunk láttam mennyit fejlődött, és mennyit agyalt az autó jobb beállításán. Nekünk pedig rengeteget segített még a pályabejárásokon is. Hevesi Pisti egy csoda, aki a nullából faragva autóját mindig ott van az élen. Kis hősök ők. A tornászból lett kilencszeres világbajnok Loeb etalon, míg Herczig Norbert alázata nagyon szimpatikus.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

A legnagyobb baklövésem a 2004-es tragikus baleset volt a Fehérvár ralin a nagy ugrató után… A tavalyi Veszprém ralin pedig túl nagyot ugrattam és orra érkeztünk a Mitsubishivel. Elment a hűtés és megfőztem a motort. De nem is az anyagi, inkább a lelki része viselt meg, hisz a bajnokság szempontjából nagyon értékes helyezést buktam el. Szóval annak ott semmi értelme nem volt.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Hosszú a lista… Szabó Józseffel kezdtem, még az ilyen FRT szintű futamokon, majd Szabó Józseffel kerültem fel a rali1-be. Aztán tíz évnyi kihagyás után Szabó Józseffel tértem vissza és idén egy Skoda Fabia R5-ben Szabó Józseffel indulok majd… De azt meg kell említenem, hogy 2017-ben néhány futam erejéig Papp György is nagyon sokat segített az autóban.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

Szinte Mitsubishikben ültem csak. Az EVO VI-ból az EVO VIII-ra nyergeltünk át, majd jött az EVO IX. Én szerettem menni velük. Most a Skodával még nem mentem annyit, hogy reális véleményt mondjak, de azért az említett japán autók ehhez képest inkább utcai gépek voltak… Lehet kellett volna mennem Miki R4-es autójával egy évet…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Igazából nincsenek problémáim, elégedett vagyok. Örülök, hogy ennyi versenyt meg tudnak rendezni itthon. Nyilván akik 30 éve mennek, unják már a pályákat, de én a hétköznapi munka után, élvezem a versenyeket, még akkor is, ha olyan pályán megyek ismét, amin már versenyeztem. Sok időm nincsen a ralira, de amikor verseny van, nagy örömmel megyek. Talán a technikai szabályok betartatása lehetne kicsivel következetesebb.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Nem nagyon ismerem az alsóbb osztály mezőnyét. A rali1-ből Szauer Gergőt tartom tehetségesnek. Ha kicsit lehiggad eredményesebben fog versenyezni. Az nem kérdés, ha majd R5-tel mehet, hogy meg fog nyerni egy-egy gyorsaságit, hanem az a kérdés, meddig jut el…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Ha már a mostani kategóriámat nézzük, akkor mindenki. Ha be tudunk férni a TOP10be, már nagyon jó lesz. Jó mezőny van itthon, ha már pár pilótát ezek közül meg tudunk előzni, elégedett leszek.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Perge Györgynek adnám tovább a kérdéseket, mert ő is ilyen hobbista, mint  én, ezért szívesen olvasnám a válaszait…

Kósa András Race1.net

Fotók: Szvatek Zsolt, Videma Film, Csölle Dániel, Mikolicz László

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós

 

Exit mobile version