Race1.net

Ki(?)böki az oldalam?! 34. rész: Juhász Csaba

Baksai László háláját fejezte ki azzal, hogy a tíz kérdésünkből álló csomagot sok szeretettel Juhász Csabának nyújtotta át. Csaba örömmel fogadta és én sem bánom, hogy egy olyan pilótával beszélgettem, aki többet nyomja a pedált külföldön, mint itthon. Nem ma kezdte ő sem, hisz pályafutása már negyedszázadra tekint vissza. Olvassuk, mit nyilatkozott Csaba nekünk a megszokott kérdéseinkre.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Érdekes kérdés… Soha nem gondoltam volna, hogy amikor elkezdtem, az minimum 25 évig tartani fog. És még mindig versenyzem, pedig több, mint 300 futam van a hátam mögött. A serlegeim száma, meghaladja a 100-at, azaz minden harmadik futamon átlagban a dobogón végeztem. Így azt mondhatom, elégedett vagyok. Főleg annak ismeretében, hogy soha nem volt kiugróan nagy anyagi lehetőségem a versenyzésre, sőt kicsit túl is vállaltam magam néha azzal, hogy nagyobb autóba ültem, mint a pénztárcám lehetővé tett. De néha ez inspirált is…

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Vb-futamon még nem indultam és ez egy nagy vágyam. A bakancslistán rajta van, és ha idén ilyen csonka év elé nézünk a bajnokságok szempontjából, még akár idén is megtörténhet. Meglátjuk, mit hoz az év, de ha lehet, akkor egy murvás futamon mennék, az jobban vonz. De az mindenképpen, hogy külföldön színesebb a paletta a pályák szempontjából. Egy WRC futamon meg pláne…

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Mindig is Juha Kankkunen volt. Ő őrülten bejött, megfogott, a maga nyugodt stílusában is a maximumot nyújtotta, bármennyivel is vezetett. Egy világ omlott össze bennem, amikor abbahagyta. Itthon pedig Janika, azaz a hétszeres abszolút bajnok Ifj. Tóth János stílusa és sebessége volt számomra lenyűgöző. Nála is nagyon sajnáltam, amikor megszűntek a lehetőségei, úgy gondolom, ő még most is megérdemelné, hogy mehessen.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Uhhh… Nos, tavaly Velenjében a Hyundai R5-tel vagy 100 méter után felszaladtam a partoldalra, kicsit megkergetve a nézőket. Ugyanis a rajt után egyszerűen lecsúszott a bal lábam a fékről egy kanyar előtt. A kár nem volt jelentős, főleg egy ilyen autónál, úgy 1 millió körül. A meglepetés annál nagyobb, hisz a tesómmal úgy lefagytunk, hogy a gyors felénél tértünk magunkhoz. Szerencsére tudtuk folytatni a versenyt. A többi szitu nem volt olyan nagy, mondhatni benne van a raliban.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nem emelnék ki senki, mert mindenki nagyon jó volt, aki mellettem ülve segített. Szántó Szabi, Juhász Pisti és a tesóm Csabi mind-mind nagyon profik. Nagyon hálás vagyok nekik. Szabiban annyi tűz volt, hogy még a reménytelen helyzetekben is látta a fényt az alagút végén. Szóval, mindenki nagyon magas szinten volt.

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A legjobban a Honda Civic FD2-es tetszett. Ezt mi építettük, homologizáltattuk. Egy “B” csoportos autó volt, fantasztikus hátsó felfüggesztéssel. R5-ös autókról még nem tudok reális véleményt mondani, mert keveset mentem velük. A Renault autókból most is van egy R3-as turbó Clio. Jó kocsi, de még nem tudtam úgy beállítani, mint a Hondát, igaz azzal azért négy évet mentem. De ha már Renault, volt az N-es Megane, hát az nem jött be. Eleve nem szeretem az N-es autókat, ez meg aztán főleg a hazai utakra egyáltalán nem volt jó…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Az elmúlt években sok minden változott és alapvetően pozitív irányba. Tudom, hogy próbálnak jó versenyeket rendezni, igyekeznek, de ég mindig jobban oda kéne tenniük magukat a rendezőknek. Kicsit leültek ők is, gondolok arra, hogy szinte változtatás nélkül megrendeznek egy tavalyi futamot… Jó lenne, ha a versenyzők véleménye, információi eljutnának hozzájuk. Szerintem egy-egy futam után, mint régen, nyugodtan egy kérdőívet kitölthetnének a versenyzők, hogy eljusson a véleményük. Mert a futamok elsősorban értük van.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Szauer Gergővel kapcsoltban nem kell bizonygatnom és Bacsa Tamás is egy nagyon jó kezű pilóta. Akik a Rali2-ben az első tízben tudnak menni, mind nagyon ügyes srácok, ráadásul az időeredményeik elég szorosak egymáshoz viszonyítva. Sok tehetség van, mi itt az FRT-ből felhoztuk Budai Marcit, akit próbálunk segíteni. Nagyon hiányolom ezt a fajta tehetséggondozást. Komolyabban kéne venni, mert sok ügyes srác van és szívfájdalmam, hogy olyan csapatok, akik ezt megtehetnék, sem teszik meg…

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Én a Mitropa sorozatból tudok mondnani, hisz alapvetően ott megyünk. A fiatalabb Hermann Gassner jó és gyors pilóta. Előttünk minden versenyt vagy három perc előnnyel nyert. Nos, ezen kéne csökkenteni, vagy nyerni… Igaz ő kéthetente ül versenyautóban.

10. Ezt a tíz kérdést kinek tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én Kolencsik Balázsnak adnám tovább a stafétát. Nagyon jó barát és nekem nagyon sokat segített. Szívesen olvasom majd válaszait.

Kósa András Race1.net

A képeket Juhász Csaba biztosította számunkra. Fotók: RallyFeeling.hu,

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós
15. rész Német László
16. rész Szauer Gergő
17. rész Fogarasi Attila
18. rész Határ Attila
19. rész Lencse Zoltán
20. rész Krajnyák Petra
21. rész Maricsek Miklós
22. rész Tóth Tibor
23. rész Perge György
24. rész Tajmel Tibor
25. rész Berki Gábor
26. rész Páhi Csaba
27. rész Klausz Kristóf
28. rész Bútor Róbert
29. rész Márta János
30. rész Vizelli Károly
31. rész Bodogán Ferenc
32. rész Papp Arnold
33. rész Baksai László

 

Exit mobile version