Ralibajnokaink 18. rész: ASI – KOTI III. fejezet

Ez már tényleg közkívánatra megy… Igaz, ha kicsit későn is, de bejelentkezik megkeresésünkre egy bajnok navigátor, akkor természetesen ő is megkapja a szót. Így történt ez most is Koronczai Tiborral, azaz KOTI-val. És persze ASI is megosztott még pár dolgot velünk, kicsit rákérdeztem olyan témákra, amit jeleztetek, szívesen olvasnátok, mit mond róla ASI.

ASI válaszolt először egy felmerült kérdésre. Ugyanis az egyik Mecsek ralin, még 2010-ben egy Honda Civic-kel indult, és 1-es rajtszámmal. “Igen ez így igaz. Még 2009-ben volt, hogy több alkalommal segítettem Hering Gyulának beállítani az autót, aki akkor egy Honda Civic autóval versenyzett. Innen jött az, hogy a következő évben ő dobta be az ötletet, induljak a kocsival a Mecsek ralin. Én meg imádom a változatosságot, és igennel válaszoltam, és beneveztem a versenyre.” – eleveníti fel ASI.

“Tudtommal Magyarországon Ferjáncz Attilának és nekem volt “B” prioritása alanyi jogon, Janikának és talán Kiss Feinek csak méltányosságból. Ebből adódóan megkaptam az 1-es rajtszámot. Úgy gondolom jó versenyt futottam, mert kilométerenként csak fél másodpercet kaptam a győztes autótól. És nem is a legizmosabb kocsi volt az a Honda Civic. Ha jól emlékszem az abszolút nyolcadik helyen értem célba.” – emlékezik vissza ASI.

“Ezt mondtam neked már korábban, hogy szeretem a változatosságot, és több év összkerekes versenyzés után, nem sok gondot okozott a fronthajtás. Egyébként is kedvelem, és volt is elég évem korábban ilyen autókkal. De a különböző autótípusokba is szerettem átülni, ezért mondom, nem fogadom el senkitől, hogy meg kell szokni az autót, kell hozzá két-három futam stb. Csak duma az egész, ezt csak komolytalan versenyzők mondják. Ha egyáltalán versenyzők…” – adja tudtunkra álláspontját kertelés nélkül ASI.

És akkor most nézzük, hogy látta azt a másfél évet belülről KOTI, aki ennyi időn keresztül volt társa ASI-nak az N-es Mitsubishiben. Persze, hogy barátságból indult a dolog. “Így van, én is jártam azokra a szlalomversenyekre, ahova ASI ,meg Percze Nándi. Innen az ismeretség. Én helyileg veszprémi vagyok, ASI zirci, nem volt nehéz az autósport barátok között egymásra találnunk. De nem vele kezdtem ralis pályafutásomat, hanem Kupcsik Szilárddal. A kettősünk abszolút első lett a rali2-ben, majd utána szintén bajnokságot nyertünk a rali1 N/3-as géposztályában egy Honda Civic-kel.”– ismerteti előéletét KOTI.

“Ezekkel az eredményekkel kerültem 2001-ben ASI mellé. Akkor már tudtam, hogy a Csukovicstól megvásárolt Mitsubishi EVO V-sel fogunk indulni. Egy olyan autóval, amiről az égvilágon semmi információnk nem volt. Egyben voltam biztos, hogy ASI elvezeti. Mert ő mindent el tudott kormányozni… Azzal nem is volt gond. De a szervizeléshez semmit nem konyítottunk. Ez az elején nagyon hátráltatott minket, de nem sokkal később a néhai Huszti Kristóf alapította Kspeed csapat vette kezelésbe, és óriásit lendített a munkájuk az autón.” – emlékezik vissza KOTI.

Itt megállunk egy pillanatra és megemlékezünk Huszti Kristófról. Honfitársunk 1996-ban indult a Pikes Peak versenyen Kaliforniában, ahol a kétkerék meghajtású autók mezőnyében a Mitsubishi Eclipse Turbó autójával rekordot állított fel akkor 13:04,03-as idejével. Sajnos, 2003-ban szörnyű motorbalesetben elhunyt Budapesten a rakparton…

“ASI mellett ülni maga volt a csoda. Én így éreztem ott a jobb1-ben. Nagyon komoly itinerünk volt mindig, sok információval. Így belülről olyan volt az egész, mint egy videójáték. Annyira pontosan ment, hogy egy adott helyen tízből tízszer, centire ugyanúgy fordult el. Nem volt könnyű diktálni neki, mert rengeteg adatot tartalmazott az itiner, viszont a tempó is nagyobb volt a Mitsubishivel a korábbi autókhoz képest.” – eleveníti fel KOTI.

“Ugyanilyen melós volt vele kocsin kívül is… Tisztában volt a képességeivel, bármin át tudott gázolni a cél érdekében. Nyerő típus volt, erős akarattal. Szókimondó, határozott egyéniség, de ettől folyamatos volt a feszültség körülötte csapaton belül és kívül is. Rendesen tompítani kellett folyamatosan, ez nagyjából csapaton belül sikerült is. Az én időmben még ott volt csapatvezetőként Lakatos Robi a Laky Clubban. Nagyjából így ránk hallgatott, de csak nagyjából…” – neveti el magát KOTI.

“De amit a pályán nyújtott, örök élmény marad. Most képzeld el, hogy egy N-es Mitsubishivel abszolút első időket mész! Mert nemegyszer esett meg ez velünk. Konkrétan emlékszem a nyírádi krosszpályán megrendezett egyik gyorsaságira, meg az utolsó zempléni versenyre, ahol szintén a mezőny legelején voltunk pár szakaszgyőzelemmel. Így év végére mi lettünk az N-csoport bajnokai 2001-ben.” – említi büszkén KOTI.

“Persze volt balesetünk is… Engem sem hagyott ki a szórásból. Két nagy bukásunk volt, amire emlékszem. Az egyik egy Budapest rali volt. A ravaszdi gyorson robogtunk, és a tempó közel 200 km/h volt. Egy jobb 1-ben lecsúsztunk, és berepültünk a fák közé! Túl sok volt a sebesség, viszont nagy szerencsénk. Mert nagy volt a szintkülönbség. Így amikor kirepültünk a pályáról, a fák lombkoronáit taroltuk le, és nem telibe kaptunk egyet sem. Így nem patkoltunk el… A számból ömlött a vér, mert elharaptam több helyen a nyelvem… De a becsapódás erejére még így is jellemző az, hogy elrepedt a motorblokk. A kocsi az oldalán állt meg, aztán felocsúdva kikecmeregtünk belőle…” – meséli részletesen KOTI.

“A másik Veszprémben történt. Egy nagy ugrató után már nem az útra repültünk vissza, hanem egyenesen az erdőbe. De nem tudok haragudni ASI-ra, mert itt már óriási lelki hadviselés volt ellene. Konkrétat mondok ezen a versenyen. Robogunk a sólyi erdőben, és egyszer csak jön szembe egy autó. Persze, mikor odaértél, akkor láttad pontosan, hogy ugyan az út mellett van, de teljesen közvetlenül, és jön veled szembe. Most erre mit mondjak? Az is az életével játszott, aki direkt csinálta, és úgy gondolom, ez már inkább háború volt, amiben többen átlépték a határt…” – mond igen meglepő dolgokat KOTI.

“Én 2002-ben, félévkor kiszálltam. Megcsömörlöttem az említett pályán kívüli dolgoktól. Leültem a leendő feleségemmel beszélni, és ezt a döntést hoztuk. Most képzeld el azt, hogy sikeres és gyors páros voltunk, és nem tudtam örülni az eredményeknek. Állandóan volt valami, mindig kóstolgattak minket, és elképesztő dolgokkal próbáltak ránk lelki nyomást gyakorolni. Nagyon élveztem a száguldást ASI-val, de kezdett az egész értelmetlenné válni a számomra. Ő kicsit jobban viselte a gyűrődést, de nekem elegem lett belőle.” – árulja el őszintén KOTI a Race1.net olvasóinak.

“Kiszálltam, és vége ennyi volt. Hívtak páran utána navigálni, de nem ültem be senki mellé. Ha ASI mellett nem mehettem már önszántamból, más mellé nem akartam beszállni. Egy ideig versenyre sem jártam. Mostanában néha kimegyek, legutóbb a veszprémi futamon voltam. Van egy 10 éves kislányom és remekül vezet már. Bizony jól forgatja a kormányt, bár az anyukája biztos kupán vágna, ha a rali közelébe kerülne… ASI-val ritkán találkozom már, Lakatos Robival kicsit többet, ő itt van helyben. Azért szívesen emlékeztem vissza összességében. És büszke vagyok a kiemelkedő eredmények miatt, és hogy a magyar ralitörténelem egyik kimagasló tudású pilótája mellett ülhettem.” – zárja visszaemlékezését KOTI.

És akkor jöjjenek ASI felé azok a kérdések, amelyeket igazából ti próbáltatok rajtam keresztül megválaszoltatni a bajnokkal. Először a legendás VW Golf II-es dízelről. “Na, most lepődjetek meg! A mai napig itt van nálam. És nem is szándékozom megválni tőle. Ez a kocsi nekem egy ereklye. Indultam vele 1997-1998-ban Szombathelyen, meg Mikulás ralin. Bizony a kis olajkályhával voltak győzelmeim. És igen, ott volt velem Spanyolországban is, amikor a Vb futamra készültem. Szóval itt piheg, igaz már nincs benne cső, de teljesen üzemképes.” – válaszol ASI.

Ez a kocsi lehet, egyedül visszatalálna Spanyolországba, bököm kicsit oda ASi-nak.” Tréleren ment oda, de igaz a pályákról mesélni tudna. Értem a felvetést, de hidd el, ahogy korábban mondtam, más is készült a futamra, a helyiekkel együtt is voltunk. És most is azt mondom, aki azt mondja nem készül egy külföldi futamra, az hazudik. Ne etessen senki ezzel a “kettőből megyünk” dumával. Kettő repülőút, az úgy igen… “ – nevet igazából már mérgében ő is.

“Mitsubishi EVO autót nem tartok, nem érek rá kétóránként tankolni… Ha kis őrültségre vágyom, mondom ott van a GOLF II-es, és ha megtankolom, nem akar belőle elfogyni az üzemanyag… De azért még néha ülök szívességből versenyautókba, hogy beállítsam, ezt már mondtam nektek. Ennyi elég, nem vágyom többre most. Tényleg a lóerők helyett a lovak élveznek elsőbbséget…” – ismétli a korábban elmondottakat ASI.

Kérdeztétek többen az eltiltásait, nos ezeket is felvetettem ASI-nak, aki egyből mondta a következőket. “Voltak igen. Vállalom is, de nézzük miről van szó! Az egyik igen, Pécsett történt. Utánam küldték az egyik nagy bajnokunk, akit én a mai napig nagyon tisztelek, fiát, hogy fotózzon le. Ott álltam a kocsim mellett, felfokozott idegállapotban, mert kiestünk. Néztem, hogy mi van a kocsival és persze felkaptam a vizet. A reakcióm miatt eltiltottak, csak közlöm, már nem voltam versenyben… Mégis árgus szemekkel követték mit csinálok. Hagyjuk ezt már…” – legyint ASI.

“A másik, ahol hosszabb eltiltást kaptam, az egy erdélyi magyar futam volt. Aradon volt a magyar bajnokság egyik futama. Herczig Norbert jelentett fel tiltott pályabejárás miatt. Megkaptam a több hónapos eltiltásomat, amit le is töltöttem. Annyi hozzáfűzni valóm van, hogy sem többet, sem kevesebbet nem készültem a versenyekre, mint bárki más… Az elbírálás nem volt egyforma. Könyörgöm, egy Herczig Norbert kifogásolta a tiltott pályabejárást? Hagyjuk tényleg, na látod ezek azok amire ebben a közegben én már nem vágyom… “ – köszönünk el ASI-val, mert most sietett egy programjára.

Nem tisztem állást foglalni a felvetett ügyek tekintetében, ugyanis nem voltam ott. Ezekben a dolgokban csak annak van joga véleményt nyilvánítani, ha az említett esetek szemtanúja, vagy résztvevője volt. Én így gondolom. Viszont arról határozott véleményem van, hogy ha pénzügyileg lehetővé vált volna az az állapot, hogy ASI tartósan Vb, vagy IRC, vagy ERC futamokon indulhatott volna, ezáltal kiragadva a hazai közegből, maradandót alkotott volna. És most nemcsak jó versenyzőként, hanem akár példaképként is tekinthetnénk rá. Meggyőződésem, a tartósan elért külföldi sikerek kicsit az ő személyét is formálták volna. De a “ha”-val kezdődő felvetéseknek nincs jelentősége. Annak viszont van, hogy a spanyol Vb futamon elért kiemelkedő sikere után ott senki nem piszkálta, hanem ELISMERTÉK, és fórumokon tömegesen érdeklődtek utána a külföldi szurkolók… Nem biztos, hogy a gyorsabb mindig csal! Na, ezt kéne megtanulnunk…

Asi pályafutását bemutató II. fejezetünk itt olvasható! 

Asi pályafutását bemutató I. fejezetünk itt olvasható! 

Kósa András Race1.net

A képek, és adatok gyűjtéséért köszönetet mondok Pacsuta Attilának.

Minden fotós kolléga képét köszönjük. A nem jelölt képek esetében köszönjük Peták Tibor, a Rallyfeeling.hu, a Rally.hu és a Magyar Autósport facebook oldalának munkáját. 

A következő cikkünkben Benik Balázs, Somogyi Pál és Varga István előtt tisztelgünk.

A cikksorozatban szereplő párosok névsorát alább láthatjátok, lilával a már megjelent írást jelöljük, a névre kattintva a cikket lehet elolvasni. 

A párosok névsora:

1967,1969-1973,1975-1982,1985,1990. Ferjáncz Attila Zsembery Jenő/Iriczfalvi Ferenc/Tandari János
1974 Balatoni Mihály Sándor István
1983,1984 Hideg János Kecskeméti Zoltán/Bán Attila
1986 Németh László Jójárt András
1987,1988,1991-1994 Ranga László Dudás Mihály/Büki Ernő
1989 Selmeczi György Jutassy József
1995-1997,2000-2002,2005 Ifj. Tóth János Gergely Ferenc/Tóth Imre/Bahor Bea
1998,1999 Kiss Ferenc Büki Ernő
2003,2006,2007 Benik Balázs Somogyi Pál/Varga István
2004 Turi Tamás Kerék istván
2008 Spitzmüller Csaba Kazár Miklós
2009 Hadik András Juhász István
2010,2011 Aschenbrenner György Pikó Zsuzsa
2012-2014 Kazár Miklós Ferencz Ramón/Szőke Tamás
2015,2016,2017 Herczig Norbert Bacigál Igor

“N” csoport abszolút bajnokok

1988,1991,1993 Oroszlán László Oroszlán Tibor
1989,1995 Érdi Tibor Borbély Zoltán/Varga István
1987,1990 Tóth Mihály Járik László, Házi József
1992 Maksa Imre Vass Norbert
1994 Gerencsér Tibor Bathó Zoltán
1996 Szeleczky Tamás Penderik László
1997 Vizin László Gönczi László
1998 Hideg Krisztián Tajnafői Péter
1999,2007 Elek István Iványi Sándor, Budai Annamária
2000 Tagai Tamás Tagai Róbert 
2001,2002 Aschenbrenner György Koronczai Tibor/Percze Nándor/Földesi Csaba
2003,2004 Spitzmüller Csaba Harsányi Zsolt, Bahor Bea
2005 Szabó Gergely Benics Kálmán
2006 Matics Mihály Vinoczai Attila

 

Post2