Először abszolút elsőként…

Egy fiatal párosról beszélünk, akik másfél éve szerepelnek együtt, és az elmúlt hétvégén végre beérett a közös munka gyümölcse, hisz abszolút futamgyőzelmet arattak Magyarbólyban. Úgy gondoltam, megérdemelnek pár sort a fiúk, a dicsőségért cserébe, és remélem töretlen lesz pályafutásuk a továbbiakban is.

Ratting Tamást ismerem egy kicsit jobban korábbról, Horváth Attila “Csigát” csak általa most kedvelhettem meg. Ketten együtt 55 évesek, így még van bőven előttük, de nézzük mi is történt velük, hogyan hozták össze az elmúlt közös másfél évet.

Ha még az első nagy esemény előtt vagy, kattints a képre! Ha a sokadik előtt, akkor is…

“Én tizennégy éve vagyok az autósportban” – kezdi a 30 éves Tamás. “Pécs környéki autós rendezvényeken kezdtem, szinte minden variációjában részt vettem. Első jelentősebb állomásom a pályafutásomban az volt, amikor két évet ültem Balatonyi Árpád fia mellett, Krisztiánnal versenyezhettem. Később Szabó Zsolttal mentem egy N-es Suzukival, akivel már kategória bajnoki címet is szereztünk a MARB Déli Régiójában.” – büszkélkedik Tamás első jelentősebb címét említve.

“Ezt követően Rali2-ben is versenyeztem, de a csúcs a múltkori fellépés volt Miskolcon, Hevesi Istvánnal. Na, az más kávéház volt, és teljesen mindegy, hogy bukfenccel végződött, vagy sem, óriási dolog volt Pisti mellé beugrani navigálni. Ez egy teljesen más dimenzió volt, minden másodpercét nagyon élveztem, felejthetetlen marad.” – meséli most is teljes átéléssel Tamás. Aminek én kifejezetten örülök, hisz Pisti barátunk engem kért meg, hogy ideiglenesen kerítsek egy navigátort számára… Én Tamást javasoltam. El tudjátok képzelni mit éreztem, amikor a selyebi stopban mondják nekem a sportbírók, hogy Szauer Gergő rajtját leállították, mert az előtte rajtoló Hevesi-Ratting páros elesett…

“Ez benne van ebben a sportban, ráadásul Pisti vagy húsz éve nem esett… Visszatérve, Gergőt kísérgettük a rali2-es versenyeire, ahol eközben megismerkedtem Horváth Attila “Csigával”. Tudta, hogy már több éve navigálok, és nekem szegezte a kérdést van e kedvem vele kipróbálni magunkat. Ez 2016 őszén történt. Csiga Alsónémediben lakik, én Pécsi vagyok, nem kicsi a távolság, mégis nagyon jó és baráti kapcsolat alakult ki közöttünk.” – avat be minket Tamás.

“Elkezdtük építeni a kocsinkat, amiben nagy segítséget nyújtott Szabó Balázs és Bajor Zoltán “Mifu”. Ezzel el is árultam, hogy a VFTS igen komoly technika, szerintem az egyik legjobb, hisz a szekvenciális váltón kívül mindenből a legjobbat kapta. Az említett mesterek miatt is egyértelmű volt, hogy a Déli Régióban fogunk versenyezni. A 2000 cm3-es, hatsebességes autóval kezdünk bemelegedni. 200 Nm és 180 lóerő dolgozik alattunk.” – mutatja be nekünk Tamás az autójukat.

“Saját zsebből tartjuk fenn magunkat, és próbálunk szép lassan előrelépni. Kis korona most ez a magyarbólyi abszolút elsőség, de remélem jó eredményt érünk el az idei tervezett kiemelt versenyünkön majd, ami a Baranya kupa rali2-es indulása lenne… Ezt szeretnénk Csigával, aki mellett nagyon jól érzem magam, és vele képzelem el a továbbiakban a lehetőségek által adott vágyaink, céljaink elérését.” – fejezzük be Tamással.

És most a szó megadatik a visszafogottabb Csigának.” Igen, amikor felkértem Tamást a navigálásra, tudtam, hogy ő már évek óta csinálja ezt, és van tapasztalata. Valamikor 2016 őszén volt az első közös versenyünk. Két-három gyors után már éreztem, kitűnően fog ez működni. Ha jól emlékszem, pont Magyarbólyban volt a debütálás, ahol most az elmúlt hétvégén már nyerni tudtunk.” – emlékezik vissza talán pontosan, ilyen távlatokba Csiga.  Olyan régen volt…

“A helyezésre pontosan nem emlékszem (mitől?… a szerk.), de tényleg nagyon jó volt. Tavaly már több második és harmadik helyezésünk volt a Lada kupában. Idén pedig az első futamon márciusban Orfűn, abszolút és kategória negyedik helyezést értünk el. És most a második ide futamon pedig már nyerni tudtunk.” – mondja kis elégedettséggel a hangjában Csiga.

“A kocsi nagyon jó. Szabó Balázsnak köszönhetjük a remek futóművet, Bajor Zoli bácsinak a dögös motort. Nagyon szeretem ezt a VFTS autót. Pest környéki lakosként Tamás, és az említett segítőink miatt döntöttem úgy, hogy a Déli Régióban teszem próbára magam. Szeretek itt versenyezni. Ezért is nem kérdés, hogy a rali2-es szereplésünket is a Baranya kupára időzítjük augusztusban.” – mesél a közös versenyprogramjukról Csiga.

“Én igazából még alig versenyeztem. Van bennem egy futam 2015-ből, kettő 2016-ból, tavaly négyre volt lehetőségünk, viszont idén teljes szezont szeretnénk, plusz a Baranya kupa. Úgy gondoljuk ez a fokozatosság, ami előre vihet minket, és még esetleg a pénztárcánk is bírja.” – tette hozzá a végén Horváth Attila “Csiga”.

Én ehhez kívánok sok szerencsét a párosnak, egyben gratulálva a magyarbólyi győzelmükhöz. Ha ezzel az interjúval a Race1.net is segít azáltal, hogy az alábbi névsor bővüljön, már megérte…

Tiszák Kft., Szabó-Varga Autócentrum, Charter-System Kft., Bajor Motor, autógumiplaza.hu – PIRELLI, és a szervizcsapat

Kósa András Race1.net

A fotókat Ratting Tamástól kaptuk, elkészítőiknek köszönjük a munkát! 

Post2