Oliver Solberg: Világbajnok szeretnék lenni, mint apa…

Nem biztos, hogy könnyű neki. A világ egyik legkedveltebb rali világbajnok fiának lenni, főleg úgy, hogy ő is versenyezni állt, ugyanannyi előnnyel, mint nyomással jár. Ebben egészen biztos vagyok. 2003-es év legjobbja egy Subaruval Petter Solberg volt. Az akkor még két éves Oliver ezt fel sem fogta, hogy édesapja a raliban a világ legjobbja lett. Most viszont már tudja. És élvezi előnyeit is, hisz amikor akarta, beülhetett már egy bukócsöves autóba… Amióta viszont eldőlt, hogy ő is profi szinten szeretne szerepelni, mindig ott lesz a mérce, az összehasonlítási alap… Így fogják őt értékelni, hogy elér e olyan magasságokba, mint az édesapja.
 
Egy biztos, hogy hamar igazodnia kellett a profi körítéshez is, mint ahogy nekünk is. Ugyan még nincs 17 éves sem, de egy nyilatkozatra mi is kivártuk a sorunkat nála, pedig igen erős protekciónk volt. Az iskola mellett, már percre kidolgozott programja van. Nos, aki világbajnok akar lenni, annak ezt az életet nem lehet elég korán kezdenie. Íme Oliver Solberg exkluzív interjúja a Race1.net olvasóinak.
 
Először is köszönjük szépen az olvasók nevében, hogy a rendelkezésünkre állsz. Oliver! Egyértelmű volt, hogy a ralit választod, mint sportágat, vagy más is megfordult a fejedben? Foci, jégkorong, esetleg síelés?
– Áh, nem volt mindig és teljesen egyértelmű! Későn, na jó nem igazán annyira későn kezdtem vezetni. De előtte 2 évig jégkorongoztam, aztán 2 évet fociztam is, és 2 évet teniszeztem. Szeretem nagyon a jégkorongot, ez a másik kedvenc sportom.
 

Édesapád, Petter világbajnoki címei határozták meg, hogy mindenképpen az autósportban kötsz ki? Hány éves voltál, amikor úgy érezted, hogy nem lehet más, csak a rali?

– Persze, apa sikerei egyértelműen hatással voltak rám. Nem is tudom 8-9 évesen kezdtem vezetni és azóta szinte folyamatosan, de úgy 2013-2014-et írtunk, azt hiszem talán pontosan 2014-ben lett egyértelmű,hogy versenyezni szeretnék.
Amikor kiderült, mit szeretnél, édesapád azonnal támogatott, vagy érezted a részéről, hogy esetleg nem szeretné, ha az ő dicsőségeire törnél?
 –Ez jó… Azt hiszem azt akarta, hogy én is versenyezzek, de sosem erőltette. Amikor viszont eldöntöttem,  akkor mindenben maximálisan támogatott.
Édesanyád is örült a törekvéseidnek, vagy azt mondta autóversenyzőből elég egy a családban?
– Anya? Ő nem 100 %-ban, hanem  inkább 110%-san mellettem állt. Szinte jobban, mint apa.
 
Most, hogy már mindenki tudja, hogy ralizol, mennyire nyomaszt a Solberg név?
– Egyrészt sok mindenben segít, van előnye, másrészt már érzem a súlyát is. Azért észrevétlenül már nem tudok versenyezni…
 
Édesapád testvére, Henning fia, Oscar is versenyez már. Rivalizáltok egymással?
 -Rivalizálás nincs, mint ahogy apa és testvére között sem volt, pedig mentek egy mezőnyben. Mi pedig még nem versenyeztünk egymás ellen, mert én Lettországban, Ő pedig Angliában versenyez. Inkább segítjük egymást, ahogy tudjuk.
 
Rali, vagy ralikrossz?
– Egyértelműen a rali, igen, de a ralikrossz is nagyon nagy élmény. Rövid intenzív futamok, ahol teljes erőből kell menni, maximális koncentrációra van szükség. Raliban több helye van a taktikának, komplexebb szakág. Élvezetesebb szakmai szempontból is. Úgyhogy biztos, hogy rali…
 

Hogy érzed, hova juthatsz el a rali világában? Mik a céljaid?

– Rali világbajnok szeretnék lenni ez világos, de nem tudom még sikerülhet e, mert csak a következő feladatomra koncentrálok és próbálom magamból kihozni a legjobbat és majd meglátjuk ez mire lesz elég…
 

Mikor szerzel jogosítványt? Addig hogyan oldjátok meg a pályabejárásokat, és a versenyeken az etap szakaszokat?

– Most is tudok versenyezni így a raliban is és persze a ralikrosszban, ott kicsit ez könnyebb. Tizennyolc éves koromban szerezhetem meg a jogosítványt, és akkor már a nemzetközi versenyeken magam vezethetek az etapokon is.  Amikor itinert készítünk, akkor apa vezet, a navigátorom a helyén és jegyzetel, én meg hátul ülök és csak nézek… Tényleg így történik, persze igazából én mondom, mit szeretnék. De apa segít. Aztán a versenyeken meg én vezetek a gyorsokon, az etapokon meg a navigátorom. Jó mellette ülni, mert addig is pihenek a szakaszok között…

Jelenleg Veronica Gulbek Engan személyében egy hölgy navigál neked. Miért? Te is azt mondod, hogy a hölgyek kiválóak erre a feladatra a hangjuk, és ütemérzékük miatt?

– Nem tudom, így alakult. Azt hiszem nincs különbség igazából, talán a hölgyek kicsit pontosabbak, precízebbek, talán, de tényleg nem tudom még…
 
Mikor először ült be melléd, egyből érezted, hogy megbízik benned, vagy néha ráijesztettél?
– Nem tudom, sosem beszéltünk erről, nem is kérdezem… Ő meg nem mondja…
 
Hogy tetszik a Peugeot 208 R2-es, és szíved szerint milyen autóval mennél a későbbiekben?
– A Peugeot most a célnak kiválóan megfelel a raliban.  Az álmom viszont egy Toyota WRC-vel rali VB-n versenyezni. Na, az lenne az igazi… ( az interjút elküldjük Tommi Makinennek –  szerk. )
 

Melyik lesz a következő versenyed, és mi az idei éves programod?

– A következő verseny egy ralikrossz futam lesz Holjesben egy supercar-ral. Teljes svéd ralikrossz bajnokságot megyek és a lett ralibajnokságban is egész szezont terveztünk.
 
Versenyeztél már édesapád ellen ,vagy szeretnél a jövőben?
– Ez az álmom! Sajnos nem hiszem, hogy komoly versenyen ez összejöhet, mert szerintem Ő már befejezi, mire én profi szinten elkezdhetek versenyezni. De talán, csak kedvtelésből, lesz rá mód, én már készen állok…
Köszönjük az interjút, és minden jót kívánunk a Race1.net olvasóinak nevében!
 – Köszönöm szépen a megkeresést!
Annak, hogy egyszer a család bármely tagját Magyarországon lássuk versenyezni,  egyáltalán nem valószínűtlen az esélye. A FIA-nál a szakági bizottság elnöke magyar… Oláh Gyárfás kifejezetten jó kapcsolatot ápol a családdal, és a ralikrosszal kapcsolatban reális, és komoly terveket szövögetnek… 
 
 fotó: FIA
 Kósa András Race1.net
Nagyon szépen köszönöm Borsos Péter barátom közbenjárását!
A fotók Oliver Solberg facebook oldaláról valók.

Post2