Amikor egy “Csiga” megérdemelten lesz bajnok…

A Déli régió abszolút bajnokai a Horváth “Csiga” Attila, Ratting Tamás páros lett, derült ki a hétvégi futam során. Gratulálunk! Egy rögtönzött kedd délutáni csevegésbe kezdtem a bajnok páros mindkét tagjával, főként abban az ügyben, hogy hogyan tovább…

“Elsődleges célunk idén az volt, hogy a Déli régió minden futamán tudjunk indulni a VFTS-sel, és ha lehet, bajnokok legyünk. Nos, ebből a szempontból minden kívánságunk teljesült, hisz mind az abszolút bajnoki címet, mind a kategória első helyét begyűjtöttük, sőt a “Nagy” Lada kupában (1600 cm3 felett) is a legjobbak lettünk idén. Szóval, így visszanézve a szezonra elégedettek lehetünk, de nem volt ez ilyen sima…” – kezdi az autót kormányzó Csiga.

“Az oroszlányi futamon felrobbant a motorunk, és ott azt hittem, mindennek vége lesz. Az álmunk szertefoszlani látszott abban a pillanatban. Azonban ebben a ralis világban, vannak nagyon jó dolgok is, és ebből egy velünk is megtörtént. Tóth “Yondi” József barátunk felajánlotta tartalékmotorját, és az év hátralévő részét az ő 1600-as erőforrásával teljesítettük. Ezért óriási hálámat fejezném ki ezúton is neki, mert nélküle sehol nem lettünk volna. “ – hangsúlyozza Attila.

“Szóval így sikerült befejezni az évet, aminek utolsó méterei nagyon emlékezetesek lesznek számomra. Orfűn szétesett a gázunk verseny közben, így az elszenvedett hátrány miatt az utolsó két gyorson nagyon rá kellett pattani a gázra, hogy bejöjjünk a harmadik helyre a kategóriában, hogy a korábban említett bajnoki címeket megszerezzük. Befordultunk a strand parkolóba, ahol az utolsó 500 méter volt, és csönd volt a kocsiban… Csak menjünk át az időmérőn, de ott már mindketten Tomival homályosan láttunk, de még szólni sem bírtunk egymáshoz egy ideig… Itattuk az egereket, ez az igazság…” – idézi fel Horváth “Csiga” a bajnoki cím megnyerésének pillanatait.

“Van elképzelésünk a jövőt illetően. Az számomra egyértelmű, hogy Tamással képzelem el a folytatást, szeretek a Déli régióban versenyezni, ott vannak a barátaim. De most lépnénk, szívem szerint egy szintet. A rali2-ben szeretnénk szerepelni, és ha lehet egy R2-es autóval. Nem tudom mennyire elérhető cél ez számunkra, gondolok itt a szponzorhiányra… De még azt mondom, ha a típusváltás nem sikerül, akkor legalább a VFTS-sel indulhassunk ott. Bemutatkoztunk már a Baranya kupa keretében a mezőnyben, és úgy gondolom nem vallottunk szégyent. Amikor nem volt technikai problémánk, akkor az abszolút 6-8. közötti időket tudtuk produkálni. Nagyon szeretnénk jövőre egy teljes szezon erejéig beférni közéjük.” – fohászkodik Attila.

Csiga navigátora egy földim, a pécsi Ratting Tamás, aki átveszi most a szót. “Azok az utolsó méterek vasárnap, tényleg nagyon meghatóak voltak. Nálam is eltörött a mécses. Mikor már beírták az időnket , sem tudtam még igazán Csigához szólni. Percek teltek el, mire kijött valami értelmes a számon… Áhh, ez hihetetlen volt. De ez volt a cél, és elértük. Én a porogszentkirályi abszolút első helyünket tartom az idei legjobb versenyünknek. Ott már a kölcsönkapott 1600-as motorral mentünk és nyertünk. Innen is egy nagy ölelés Tóth “Yondi”-nak ezért az önzetlen segítségért. Ha ő nincs, mi idén sehol nem vagyunk összetettben.” – hálálkodik Tamás is egy versenyzőtársuknak.

“Csigával nagyon jól megvagyunk az autóban, és azon kívül is. Barátok lettünk, immár két éve, és ez azt jelenti, hogy nemcsak a versenyek ideje alatt kommunikálunk, hanem naponta. A civil életben is napra tartjuk a kapcsolatot Pécs és Budapest között. Tudod, nekem ő olyan, ahogy a Büki Ernő fogalmazott Ranga Lászlóval kapcsolatban, hogy “Ő volt a csúcs”. Hát nekem Csiga az, mellette találtam  meg azt, amit kerestem navigátorként. Ezért is alap, hogy hosszabbtávú együttműködésben gondolkodunk a versenyzés terén is. Nagyon megbízom benne, és köszönöm neki, hogy idén ilyen élményekkel ajándékozott meg.” – mondja teljes átéléssel társáról Tamás.

“Bajnokok lettünk, és úgy, hogy minden futamon tudtunk indulni. Nagyon sajnáltam Gubinszki Zsoltékat, mert az oroszlányi balesetük után már nem tudtak indulni, hogy jókat harcoljunk a bajnoki címekért. Mi most idén révbe értünk, és igen, szeretnénk továbblépni, de kérdés sikerül e a rali2-es éves szereplés jövőre. Ez a szponzorkeresés egy külön műfaj. Mi ketten Csigával próbáljuk ezt megoldani, de az autóban könnyebben boldogulunk. Nem tudom hogy lesz, de remélem, sikerült egy-két helyen az elért eredményeinkkel felhívnunk magunkra a figyelmet. Reménykedünk…” – zárja Tamás bizakodva.

“Megpróbálunk mindent a cél érdekében, de elkél a segítség. Nagyon szeretnénk a rali2-ben folytatni, hogy megmérettessük magunk egy egész szezonon át. Talán, ha ezt az interjút is olvassa valaki, és tud segíteni, nagyon szívesen vennénk! ” – zárja óhajával a bajnok pilóta, Csiga.

Kósa András Race1.net

A képeket Ratting Tamástól kaptuk, minden kollégának köszönjük a munkát. 

Post2