Ki(?)böki az oldalam?! 15.rész: Német László

Csomós Mixi egy nagyon kedves és közvetlen versenyzőnek adta tovább a stafétát, méghozzá Német Lászlónak. Ő sem most kezdte pályafutását, hisz karriere lassan közelít a húsz esztendőhöz. Ennek ellenére nem olyan sokan ismeritek, mert Laci a tizenhét év alatt jelentős mennyiségű külföldi futamot favorizált inkább, mint itthon egy komplett bajnokságot. Azonban az utóbbi időben egyre többet látjuk itthon egy R5-ös Skodában és bizony egyre jobban szedi a lábait, a közvetlen élmezőny mögött autózik az utóbbi időben. Ő válaszol most a megszokott tíz kérdésre.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Felemásnak látom az eddigi pályafutásom. Voltak jók és kevésbé jó éveim. Rosszul kezdődött, de szépen javulgatott. A “H” csoportban Ladával bajnokok lettünk, és a 6-os kategóriában egy Citroen C2 R2-vel is bajnokságot tudtunk szerezni. Ezt követően kikacsingattunk ERC futamokra, és egy Barum ralit kivéve mindenhol célba értünk. 2016-ben a 25. Rajd Rzeszowski lengyel futamon az ERC3-ban másodikak lettünk egy bizonyos Nikolay Gryazin mögött. Aztán átültem R5-ös autókba. Jöttek a hullámvölgyek. Kevésbé sikerültek jól a dolgok, de azért már vannak biztató jelek is, amiből tanulni kell.

2. Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Korábban még nagy ambícióim voltak, főleg a kisebb kategóriás autókkal. De rá kellett ébrednem, hogy a versenyzés mellett van más dolgok is amelyekkel foglalkozni kell, vagy éppen alakítják az életed. Egy két és fél éves és egy 5 hetes kisfiúk büszke édesapja vagyok. Nos, ezeket a tényeket teljes mértékben nem lehet kizárni. e amíg úgy érzem, hogy egyre többet tudok magamból kihozni, addig versenyezni szeretnék. Mindenki nyerni szeretne, aki elindul, valahogy így vagyok vele én is.

3. Van példaképed, ha igen ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Első példaképem Ayrton Senna volt. Megfogott benne az akarat, a nyerni akarás és az alázat. Gyerekként nagy hatással volt rám. Mint ahogy Juha Kankkunen is. A nyugodt, de ellentmondást nem tűrő vezetése. Jelenleg Ogier precizitása, ami meggyőző számomra.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed, esésed és mennyibe került?

Volt… De erről lehet, Turán Frici többet tudna mondani. Az ő Ford Fiestáját béreltem ki korábbi sikerem helyszínére, ismét a lengyel ERC futamra. Addig keveset mentem összkerekes autóval és így utólag nem mondhatnám egy jó próbálkozásnak azt, hogy egyből ismeretlen autóval, ismeretlen pályákon próbálkoztunk. A problémát többségében a biztosítás megoldotta…

2016. Miskolc rali

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb navigátor, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Kiemelni senkit nem szeretnék. Először barátaimmal mentem. De navigált nekem az unokatestvérem is… Aztán megint egy barát és ez így megy a mai napig. Mindenkivel kiváló kapcsolatot ápoltam és tartok a mai napig is. Szegő Janival tíz évet versenyeztem és a jó eredményeink többségét vele értem el, míg most Szabó Istvánnal versenyzem, hasonló reményekkel. 

6. Melyik autó feküdt neked eddig a legjobban és melyik nem és miért?

A Ladához különleges érzelmi kötödésem van. Ilyen típussal kezdtük, nem lehet elfelejteni az élményeket. De a Peugeot 208 R2 is nagy kedvenc, komoly versenyautó a kategóriájában. A Ford R5-tel keveset mentem, a Skodával már többet és ezt a típust nagyon szeretem. Még bőven van ebben a kocsiban, amit nekem kell kicsalogatni belőle…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Nem vagyok elégedett azzal, hogy az MNASZ és a rendezők nem vesznek át jól bevált dolgokat külföldi futamokról. Gondolok pl. a jobb időkihasználásra. Ne keljen feleslegesen egy nappal többet töltenünk egy verseny helyszínén, gyakorlatilag értelmetlen program miatt. Ez nekünk sokba kerül, hisz a csapatot egy nappal több juttatásban kell részesíteni, viszont a szabadságuk egy nappal csökken… Olyan gyorsaságik kerülnek néha a programba, amiket nem is lehet annak nevezni. 3 km egyenes 2-3 lassítóval. Viszont az egyértelműen pozitív, ahogy tavaly is volt, minden kategóriában több frontos harc volt a bajnoki címért. Rengeteg a jó pilóta és ettől élvezetes a küzdelem.

8. Kit tartasz nagy tehetségnek a mai mezőnyből, mind a három osztályból együttesen?

Bacsa Tamást figyelem már egy ideje, korábban nem ismertem. Látom honnan jött és eddig hova jutott és mennyi idő alatt. Nagyon tetszik az alázata és hogy mennyire komolyan veszi. Emellett gyors is. Online követtem a kumroveci futamot és nagyon megnyerő volt azokon a nehéz pályákon a Mitsubishi R4-gyel. Tehetségesnek tartom Szauer Gergőt, Dudás Gergőt és a nekem stafétát adó Csomós Mixit. Klausz Kristóf is ügyes, láttam a külföldi eredményeit. És ugyanitt, számomra a testvérem Német Gábor mutatott teljesítménye is elismerésre méltó.

Szauer Gergő és Német laci

9. Ki, vagy kik a legnagyobb ellenfeleid a saját kategóriádban?

Mindenki, aki R5-sel indul. El kell oda jutnom, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt, egyértelműen ez a célom. Ehhez mindenkit vetélytársnak kell tekintenem, és így is teszek.

10. Ezt a tíz kérdést kinek rakjuk fel a következő részben a te kérésedre?

Ahogy Balogh Jani mondta, pattogjon a fiataloknál a labda, én Szauer Gergőnek dobom…

Kósa András Race1.net

A képeket Német Lackó küldte nekünk. Fotók: Farkas Tamás, Német Motorsport facebook oldal, Josef Petru, Hajósi Hajóka Miklós, Szauer Gergő facebook oldal, Marót Ferenc, Daniel Hlinka

A “Ki(?)böki az oldalam?!” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Vincze Ferenc
2. rész Kiss László
3. rész Turán Frigyes 
4. rész Ollé Sasa
5. rész Kerék Balázs
6. rész Rongits Attila 
7. rész Matics Mihály
8. rész Hevesi István
9. rész Bacsa Tamás
10. rész Lovász Pál
11. rész Hadik András 
12. rész Bodolai László
13. rész Balogh János
14. rész Csomós Miklós

 

Post2