Dudás Gergő: Nem tesz elégedetté a bajnoki cím

Folytatjuk Nyíregyháza után a cikkeinket egy újabb bajnok beszélgetésével. Ha az ő szereplése nem is durrant akkorát, mint Turán Frigyes és Bagaméri László ERC futamgyőzelme, úgy gondolom az idei ralis évünk egyik legnagyobb dobása az ő nevükhöz fűződik. Dudás Gergő és Szabó Krisztián megnyerték az idei ORC bajnoki címet. Szinte újoncként szerepelt Gergő is a legmagasabb szinten idén, hisz két tavalyi N-es Mitsubishivel teljesített futam volt összesen a háta mögött az első osztályban. Most 23 évesen ő a bajnok, egy tapasztalt navigátorral kiegészülve a sokat látott Szabó Krisztiánnal. A korrektséghez azonban hozzátartozik, hogy a fiatal pilóta az első két bajnoki futamot még Tóth Zsolttal teljesítette. Nos, ezek után tárcsáztam szerdán az ifjú bajnokot.

” Hú, de fáradt vagyok még… Nagyon idő sem az ünneplésre, sem a regenerálódásra nem volt idő, hétfőn már a civil dolgainkkal kellett foglalkozni. Így nem tudtam még piheni, pedig lenne mit, mert azért ez egy kimerítő futam volt. De kezd derengeni, hogy mi vagyunk a bajnokok. Úgy gondolom idén elég erős és kiegyensúlyozott versenyzőtársak között lettem a leggyorsabb. Ez örömmel tölt el, de nem szeretném ezt túllihegni. Ez az egész bajnokság egy hullámvasút volt, és nem csak nekem, hanem a többieknek is. Mi is volt fent, aztán lent és megint felül, de most legfelül… Tényleg talán itt a legvégén szűkült le a kör, hogy kik lehetnek a bajnokok és nekünk sikerült élni ezzel a legjobban.” – kezdi nyilatkozatát bajnokként Dudás Gergő.

“Pedig a mi kategóriánk nem az, ahol vakon lehet bízni a technikában. A mi autóink a végletekig kihegyezett versenygépek, éppen ezért több a meghibásodás is, tehát a saját teljesítményünk mellett még ez is döntő tényező volt, és ezt az élet igazolta is többünknek az év folyamán. Senkinek nem volt könnyű az utolsó futam sem, hisz négyen még a bajnoki címre esélyesként úgy versenyeztünk, hogy “csak az autó is bírja ki”, mert egy nullázás itt már mindenkinek sokba került volna. De szerencsére minden szélsőséges időjárási körülményt figyelembe véve az autó nagyon jól bírta, a gumik azonban nem annyira, mint kiderült az abroncsoknak a versenyen még az átlagosnál is fontosabb szerepük volt…” – összegzi tapasztalatait Gergő.

“Az évet gyorsan végig gondolva az Eger rali még nagyon nem volt mérvadó, ott nekem szuperralizni kellett, de a miskolci kemény egynapos futam megmutatta, ha nincs technikai gondom, akkor a tempóm versenyképes. Ekkor már mocorgott bennem a kisördög, hogy akár egy év végi dobogós hely is összejöhet. És vezetve a tabellát érkeztem Nyíregyházára, az év legextrémebb futamára. Nos, ilyen körülmények között maximálisan tétre kellett autóznom, ami egyébként engem inspirált is. Olyannyira, hogy a második gyorson Krisztián egyfolytában “mínusz, mínusz” felkiáltással navigált, azaz próbált visszafogni. Mondtam neki, ha ez így lesz, kihúzom az átbeszélőt… “ – meséli nevetve Dudás Gergő, aki még fokozta volna a tempót.

“Jelentősen vezettünk, amikor az első nap utolsóelőtti gyorsaságiján először levált a guminkról a futófelület, majd később szétrobbant. Kapott a jobb eleje a gumifoszlányoktól, megsérül az olajhűtő is, de szerencsénk volt, csak kisebb mértékben. Jelentős előnyünk azonban tizenöt másodpercre csökkent így. Aztán később ezt felturbóztuk közel másfél percre, amikor azt mondtam, ezt most már be kell osztani a végéig. A többiek is mondták, hogy nagyon jó a tempónk, és láttam rajtuk, talán már onnantól ők sem forszírozták a támadást. Ennek ellenére majdnem kiütöttem egy hidat… De sikerült elkerülni, aztán onnan már tudatosult bennem, hogy ez így már meglehet, és nem követhetek el őrültséget.”  – értékel éretten Gergő.

“Amit mindenképpen elégedettséggel könyvelek el, az hogy a teljes ERC mezőnyt tekintve a kilencedik helyen mentünk, az ORB/ORC értékelésben pedig harmadikként. Mindezt Mitsubishivel. Sajnos az elmaradt gyorsok időjóváírásával nem jártunk jól… De engem a pályán elért eredmények bizakodóvá tesznek. És emellett olyan érdekesen és szerencsésen alakult számunkra az ERT Junior kategória, hogy ott is bajnokok lettünk Krisztiánnal. Pedig egy futamon mentünk Bulgáriában… Tervben volt még egy szerb rajthoz állás, de mégsem mentünk, és így is elégséges lett. Szóval nem zártunk rossz évet összességében.”  – tájékoztat a duplázásról Gergő. Utóbbit egy Peugeot 208 R2-vel érték el.

“Ezek után jön a “hogyan tovább?”. Nekem egy vágyam van, minél többet menni. És egyáltalán nem riadnék vissza, ha külföldi, nemzetközi futamokon mehetnék. Éppen betöltöttem a 23 évemet, sokat kell még tanulnom, és arra nagyon jók lennének azok a megmérettetések. Persze egyszer nagyon jó lenne magyar abszolút bajnoknak lenni, de annak ellenére, hogy most így belecsaptam a közepébe az ORC bajnoki címmel, semmiről nem vagyok lekésve még. Meglátjuk milyen lehetőségek adódnak és melyeket tudom megvalósítnai. Januárra minden eldől.” – ad tájékoztatást jövőjével kapcsolatban Gergő.

“Ami a közeljövőt illeti, az idei évben, hétvégén indulok Kiskunlacházán az FRT versenyen, aztán a Mikulás ralin. És ennyi. Éppen ezért most szeretném megköszönni a csapatom minden tagjának a segítséget. Nem ők tehettek pár dologról, rajtuk kívülálló okok is hátráltattak idén minket, ennek ellenére minden versenyre rajtkész autót kaptam tőlük. Hálával tartozom családomnak, anyukámnak Anitának és Atusnak, hogy mindenben támogattak. És persze társamnak Szabó Krisztiánnak, de nem megfeledkezve Tóth Zsoltról és nagyon köszönöm Papp György segítségét is. Találkozunk 2020-ban…”  – zárta köszöneteivel az interjút az ORC idei bajnok pilótája Dudás Gergő.

Kósa András Race1.net

Fotók: Photocsn Csatlos Norbert

A Rodeo Speed Car támogatói:

 

Post2