Dudás Gergő: Ez most nem úgy sült el…

Nem teljesen úgy sikerült az idei Mecsek rali az ORC verseny előtti éllovas párosának. Igen, ez már múlt idő az eredmény ismeretében, hisz a viszontagságos futam után Dudás Gergő és Szabó Krisztián egy hellyel hátrébb esett és a második helyről próbálja majd Nyíregyházán elhódítani az ORC abszolút bajnoki címét. Bár, ahogy a most még mindig elkeseredett Gergő nyilatkozott, jócskán fel kell tüzelnie ehhez magát. De hallgassuk őt, mi is történt valójában a pécsi szereplés hátterében.

“Ez valóban egy körülményes futam volt a számomra. Sajnos Pécsre érkezvén, hamar egy betegség kerített hatalmába, úgy, hogy csütörtökön már az ügyeleten töltöttem az időt. Sokkal utána sem lett jobb, így az utolsó simításokat a vizes pályán Krisztián végezte el, hogy egyáltalán a prológon el tudjak rajtolni, mert még az is kérdéses volt, hogy az összejön. Végül beültem az autóba, de nem esett jól, az biztos. Hisz előtte még rókáztam is, szóval nem ez volt a legjobb gyógymód rá, de sokat sem lehetett variálni, hisz olya dolgokat eleve nem kaphattam, ami befolyásolta volna az összpontosítást és a versenyzésem.” – avat be utólag minket a háttérben zajlott dolgokba Gergő.

“Aztán jött a pénteki rajt Trefort-pusztán. Már a rajtlista összeállításánál kicsit felhúztam a szemöldököm. Nem tudom mi indokolja, hogy egy olyan 2WD-s autóra küldik rá az ORC élmezőnyét, aki még egy kupasorozatban sem érdekelt. Egyáltalán nem megbántani szeretném egyetlen versenyzőtársamat sem, de eleve az autók között 150 lóerő különbség van, meg plusz másik két kerék meghajtása. Rájuk indultunk egy percre, amely aránytalanságot még jobban felnagyított a pálya állapota. Nos, a gyorsaságin nemcsak a közvetlen előttem rajtoló autót, hanem még az ő előtte rajtoló társunkat is beértem. Az így, saját csoportomban összeszedett jelentős hátrány, eléggé elvette a kedvem, mindjárt az elején…” – mondja a száraz tényeket Dudás Gergő.

“Szabó Krisztián elég tapasztalt navigátor, megjárt már pár jelentős és patinás futamot, pl. Finnországban. Elmondta, hogy ha úgy alakul, hogy a kétkerekes autóra egy összkerekes indul, a vezető sportbíró már kétperces rajtidő különbséget rendel el… Itt most az első nap, ebben semmilyen változás nem született, pedig az árpádtetői gyorsaságit kivéve a másik kettőn reális esély volt az előtted rajtoló beérésére… Ez van, ezt a békát le kellett nyelnem, de a kérdés továbbra is nyitott, ez így lesz máskor is, ha nem éppen én rajtolok egy gyengébb autóra?… Szóval ez jelentősen befolyásolta a személyes problémám mellett a versenyzésemet, és ezzel el is ment a futam…” – állapítja meg szomorúan a ég mindig bajnokesélyes pilóta.

“Igen, még az vagyok, ha mindent tisztán számolunk, kettő pont a hátrányom. Remélem, kellőképen fel tudok majd készülni az év leghosszabb versenyére. Kell a tűz belém, mert most nincs. Úgy vagyok vele, nem fogok eszeveszetten hajtani, mindenáron győzni, inkább megfontolt és türelmes futamot szeretnék teljesíteni. Nem azt mondom, hogy úgy megyek, mint a Mecseken egy-két helyen, hogy még ALS-t sem kapcsoltam a második nap. Egyszerűen bizonyos dolgoknak már ott nem volt értelme, hisz Pécsváradon még defektet is kaptunk, inkább kíméltem az autót is. Ennél nyilván több kell majd az ERC futamon.” – vélekedik még visszafogottan a fiatal pilóta.

“Tavaly a Zemplénben már az N-es Mitsubishivel rajtoltam, de ha volt vagy két tiszta gyorsom, akkor sokat mondok. Remélem idén tisztább és könnyebb körülmények lesznek mind az időjárás, mind a műszaki problémák tekintetében. Addig nem ülök autóba, megpróbáljuk a Mitsut és magamat is kellő állapotba hozni, hogy minden körülmény és hátráltató tényezőt figyelembe véve egy koncentrált futamot tudjunk futni Krisztiánnal. Megvan az esély egy olyan eredményre, amit aláírtam volna év elején azonnal, és lehiggadva és átgondolva elfogadom azt a helyezést, amit az utolsó bajnoki után szán nekünk a sors… Én nem szeretnék mindenáron túlfeszíteni egy határt.” – zárta mai nyilatkozatát még alaposan a pécsi történések hatása alatt Dudás Gergő.

Kósa András Race1.net

Fotók: Photocsn Csatlos Norbert

A Rodeo Speed Car támogatói:

Post2