A magyar ERC futam, és ami mögötte van…

Az egyik szemem sír, az összes többi nevet… Úgy gondolom a magyar rali történetében nagy nap a mai. A magyar kormány egy olyan, öt évre kidolgozott projekt mögé állt, és ezzel konkrétan szeretett szakágunkat támogatja, ami már kész tényként kezelhető. És emellett még beruházásba is bocsátkozik, egy leendő technikai sportok lebonyolítására alkalmas aréna megvalósításával. Ezek eldöntött dolgok, és jó lenne, ha az elkövetkező időkben így is tekintenénk a bejelentésekre.

Most már mindenki számára ismert, milyen lobbik és minek érdekében folytak a háttérben. Olvastam az első kiszivárgott információk után a hozzászólásokat, több fórumon, és összességében mind pozitív. Persze fellelhetőek benne bizonyos tipikus magyar betegségek is, de hát ilyenek vagyunk, de meggyőződésem, hogy ezen tünetek kezelésére jól sikerült ERC, és nemzetközi rallycross futamok pontosan megfelelnek majd.

Kicsi ország vagyunk, viszont arányában rengeteg raliszerető szurkolóval. Vannak “álomnak” minősített vágyaink, céljaink és amikor erről az ember ír, nyilvánosságra hoz dolgokat, pár sort vet akár nyílt levél formájában az ügy érdekében, valóban a véleményt hangoztatók reakciói után az ember néha úgy érzi magát, mint egy székhez kötözött, két kezét bilibe lógató csodabogár. Pedig teljesen természetes dolgokról írok én is, és vágyom ezek beteljesülésére.

De tudomásul kell venni, ez nem megy olyan formában, azzal semmit nem érünk el, ha mások sárba tiprásával, vagy az őket megillető javak mérhetetlen irigységével akarunk eredményt elérni. Mindig írtam, és hangoztatom a mai napig, ne úgy kapjunk mi is valamit, hogy másoktól azt elvegyék. Ez nem jó politika, ez csak visszaüthet. És akkor nézzük a tényeket.

A ma bejelentésre került rendeletek előélete már jóval korábban kezdődött, tavaly és még idén a választások előtt tavasszal is keményen dolgoztak sikeréért. A kormány a választások előtt ezekben a kérdésekben nem hozott döntést, viszont tudomásom szerint megígérték, hogy a sikeres választások után, az új kormánytagok bejelentését követően behatóan fognak foglalkozni a kérdésekkel. A döntések a hétvégétől már ismertek és csak annyit tudok mondani, hogy BETARTOTTÁK A SZAVUKAT!

És úgy gondolom ezt illik kellőképpen tisztelni, és ezt teszem én is. Két olyan projektre adnak megfelelő anyagi keretet, amelyek mind a “Rally” szóval kezdődnek! Lehet jönni, megint ilyen-olyan támadással, megállapításokkal, amelyet csak olyanok tesznek, akik egyszerűen nem akarják tudomásul venni, hogy ezt a mostani sportvezetés, a jelenlegi kormány és az a tömörülés érte el, akik valóban hisznek ebben, és tesznek is érte, nem pedig ellene! És ezért nagy GRATULÁCIÓ jár érte!

Egyáltalán nem tartom bajnak, amikor kritizáltok, rámutattok LÉTEZŐ hibákra, hiányosságokra, főleg ha az építőjellegű! Higgyétek el, ezek mindig eljutnak a címzetthez, és nyilván majd próbál tanulni belőle, és legközelebb kiküszöbölni. DE! A személyeskedés, az áskálódás, vagy olyan dolgok megfejtése, amelyben csak külsős vagy, egyáltalán nem szolgálják az előremenetelét sportágunknak, és jó hírét sem keltik, akár pont olyan helyeken, ahol normális, kidolgozott tervek bizony célba érhetnek. És lám, pénzt is adnak rá…

És ezt örömmel kell fogadni, és megköszönni. De ez nem megy mindenkinek, pedig meggyőződésem, ha a mostani rendeletek mindegyikének első rendezvénye megvalósul, tízezrével leszünk ott az eseményeken karöltve. Mert szeretjük nagyon ezt a sportot, csak vannak olyan tulajdonságaink nekünk magyaroknak, ami nem biztos, hogy minden nemzetiségnél hasonlóan megvan… Ha ezen picit változtatnánk még, sokkal nagyobb dolgokra is lennénk képesek!

Mindenki a homlokát fogta azoknak az embereknek, akik 1986 előtt nagyot álmodtak, hogy legyen nálunk is Forma 1. Azóta megszakítás nélkül vagyunk a naptárban. Még a kommunista rendszerben működő Magyarországra érkezett a sorozat, és akármilyen változás volt hazánk életében a mai napig is idelátogat az F1 cirkusz.. Kis nemzetként mindig a TOP10 környékén, vagy azon belül vagyunk az olimpiákon, számtalan sikeres világeseményt rendeztünk már. Ebből kell építkezni, még ha most raliról is van szó!

Ne azt firtassátok, hogy ez most hogy jött össze, és miért, hanem annak kell örülni, hogy ma nagy bejelentések napja van a mi szakágunkat érintően is! És nem alkalmi dologról, hanem várhatóan egy öt éves ERC ciklusról. Ha lesznek is hibák majd a novemberi kandidálás alkalmával, a megfigyelők jelentései pont arra szolgálnak, hogy az első futamra, abból tanulva, okulva egy tökéleteshez hasonló eseményt rendezzünk! Mert meggyőződésem, hogy fogunk, hisz állami garanciát nyújtott kormányunk ehhez! És ez nem kis dolog!

Lehet bármit mondani a most működő MNASZ-szel kapcsolatban. Csak ezt nem , hogy ne dolgoznának a megújuláson. És itt van az első kézzel fogható eredmény, vagyis eredmények. Ha tetszik, ha nem, egy olyan ember van a szövetség élén, aki nem kis tisztséget tölt be az FIA szervezetében, és ezt kormányunk is, helyesen elfogadta, és elismerte. Ezek már olyan magasságok kedves barátaim, hogy ez ellen lobbizni, megdönteni inkább badarság, minthogy együttműködjél velük. Amikor egy FIA büszkén kiáll embere mellett, azt nem én, nem ti, hanem már kormány szinten is elfogadják, nem pedig ellene tesznek. Ilyen a világ, ezt tudomásul kell venni, és örülni kell, ha egy magyar ott van, ahol…

Nem tisztem kardoskodni Oláh Gyárfás mellett, én is csak az év elején ismertem meg személyesen. Viszont látom mi van, mi történik, és ha abban nemzetközi és kormányszinten is fantáziát látnak, akkor nekünk már nem szabad úgy viselkedni, mint a gödörbe esett, de továbbra is konok kismalacnak…

És a végére pár személyes dolog. Persze, hogy nagyon szerettem volna, ha az ERC Pécsre kerül. Még év elején beszéltem erről Elnök úrral. Azt látni kell, egy ilyen esemény állami támogatás nélkül nem fog működni. Nem véletlenek voltak a nyílt levelek, de azért más is zajlott a háttérben. Viszont tudomásul kell venni, hogy egy nagyon komoly, és egységes csoport ezt jobban szerette volna, és most joggal ők kandidálhatnak, amihez én szívből sok sikert kívánok! Örültem volna, ha Szabó Tünde államtitkár asszony Pécsett születik, de ezen már nem lehet változtatni…

Ahol én lakom, ott ennek most sajnos reális lehetősége nem lett volna, pedig konkrét pályákkal, útvonalakkal vázoltam, bizony a Mecsek és környéke továbbra is alkalmas ERC futam megrendezésére. Ezért írtam, hogy egyik szemem sír, viszont örömmel tölt el, hogy mások révén nagy valószínűséggel évekig Európa elitjét láthatjuk kis hazánkban versenyezni.

“És mégis mozog a föld…” Ugye. Tehát lehet pénzt, támogatást szerezni a ralira, ehhez kapcsolódó eseményekre. De ennek van, egy alapnak tekinthető stílusa, formája, megközelíthetősége. Amin év elején sokan nevettek, egy része most megvalósult. Több, mint 500 millió forint formájában. És akkor még a létesítményről nem is beszéltünk. És ugyanígy hiszek benne, hogy a másik elképzelésem is előbb, utóbb célba talál, hogy külföldi versenyeken, utánpótlás programokban lássunk párosokat magyar színeket, támogatással képviselni.

A ma bejelentésre kerülő és utóbb vázolt elképzelés között, némi ok-okozati összefüggés is fellelhető, akár… Délben kezdődik a sajtótájékoztató!

Egy-két napon belül exkluzív interjút olvashattok itt a Race1.net oldalán Oláh Gyárfással és Berényi Ákossal.

Kósa András Race1.net

Post2