Egy Virág a benzingőz világában

Néha nem is tudjuk, milyen mélyen benne vagyunk a nemzetközi autósportban. Ezen belül a rali világában. Ha nem is mindig versenyzőink árasztják el a WRC, vagy ERC nevezési listákat, mindig mindenhol ott vagy legalább egy magyar… Vagy elnökünk révén a sportdiplomáciában, vagy jó nevű és nemzetközileg elismert főszerelőnk révén, vagy éppen egy hölgy által. Bizony. Most ismerjétek meg jobban utóbbit, Pergel Virágot.

Egy igazán talpraesett, határozott és a férfias sportban is magabiztos, igen szemrevaló teremtésről van szó. Szakmai felkészültségével, eddig elvégzett munkáival, tekintélyt szerzett magának a WRC és ERC sorozatban érdekelt csapatoknál, megjelenésével pedig üde színfoltja a futamoknak. Nem csoda, ha sokan keresik társaságát, de ezekről már ő mesél majd nekünk.

“Most komolyan velem akarsz interjút készíteni? De hát az én munkám, kis életem, kit érdekel?” – kezdi meglepő szerénységgel Virág. Ő, aki az autósport sztárjaival is dolgozott már az elmúlt esztendőkben. És ne a catering részlegre gondoljatok. Nem bizony, ugyanis Virág csapatvezető, és technikai vezető is több csapatnál, hol egész évben, hol néhány más teamnél alkalomszerűen. Nos, többek között, ezért is találom érdekesnek az ő életét, amely ismertetését kezdjük most.

“Mindig valami közöm volt a sporthoz. Rövidtávfutó voltam, majd a fitness világába is belekóstoltam. De tanulmányaim után, elég hamar az autósport világához kerültem közel. Egy drift iskolát csináltunk, külföldiekkel közösen. Na, itt alaposan megfertőződtem. Annyira, hogy még az utcai autózáshoz is az összkerekes modelleket favorizáltam. Szóval kétségtelen, hogy ebbéli dolgaim miatt kissé elütöttem a gyengébb nem szokásaitól.” – neveti el magát Virág.

“Egyszer az egyik autómhoz szerettem volna egy kis komputeres tuningolást, amikor összeismerkedtem ezáltal olyanokkal, akik már akkor jelentős szerepet töltöttek be a honi rali világában. Ekkor már a drift iskolából kiszálltam, így viszonylag szabad voltam, amikor kaptam egy felkérést, hogy Vízin Laciékkal menjek egy külföldi versenyre, és koordináljam a szereplésüket. Örömmel vállaltam, hisz nem volt már testidegen számomra a versenyautók világa, több nyelven is beszélek, és úgy gondlom, hogy van valamennyi szervezői érzékem is. Szóval így kezdődött, és megragadtam ebben a világban…” – folytatja kellő szerénységgel Virág.

Pedig eddigi tevékenységei során nem ismeretlen pilóták munkáját segítette. Hisz dolgozott a Dmack WRC2-es csapatnál, ahol éppen Ott Tanak szerepelt. “Igen, Tanak és Ketomaa volt a két pilóta akkor. Tanak már akkor is vérprofi módon viselkedett, és versenyzett. Ez azonban nem mindegyik pilótáról volt elmondható. Sőt, néha elképesztő hibákat tudnak ők is produkálni, csak ezt a szurkolók nem tudják, nem jut el hozzájuk. Az ilyen esetekre vagyunk mi, akik intézzük mindent helyettük és értük a szabály adta lehetőségeken belül.” – fogalmaz elég diplomatikusan Virág.

“Jelen pillanatban két csapatot képviselek, többnyire az ERC futamokon, de a holland csapat révén több WRC futamon is jelen vagyok. Utóbbi alakulat a Wevers, akik főként Skodákat futtatnak WRC és ERC futamokon, és már második esztendeje vagyok az olasz Movisport csapatvezetője. Itt Melegari révén éppen ellenfelei vagyunk a magyar Érdi Rally Teamnek. De csak a pályán, mert azon kívül igen jó a viszony a csapatok között.” – meséli Virág.

“Igen, a WRC világa kicsit merevebb, nem nagyon pacsiznak egymással a csapatok, mindenkit kicsit jobban nyom a tét, a munka. Az információkra vigyáznak a leginkább. Szóval az egy teljesen profi, eredmény centrikus világ. Minden szinte csak a végeredményekről szól. Az ERC inkább hasonlít hozzájuk képest egy nagy családhoz. Persze itt is mindenki a saját pecsenyéjét ütögeti, de azért jobban, barátibban foglalkoznak egymással a csapatok. Itt is vannak nagyon profi csapatok, és vannak kisebb magán alakulatok, de sokkal oldottabb a hangulat.” – avat be minket Virág, majd rátér pár konkrétumra.

“Annak ellenére, hogy ahogy említettem riválisok vagyunk Érdiékkel közvetlenül az ERC2-ben, kifejezetten baráti a csapatok közötti viszony. Én például rendszeresen ott kotnyeleskedem náluk, főleg Király Gabi konyhájában… És nemcsak azért mert magyarok vagyunk, hanem mert jó a hangulat. Tibiék szervizcsapata egyébként is a legjobb fej srácokból áll össze, nagyon kedvelem őket. Azon kívül pedig igencsak értik a szakmájukat. Nem véletlenül fogadta be őket, és kedvelik a magyar csapatokat az ERC-ben.” – meséli Virág, ami nem kis büszkeséggel tölt el minket.

“Ha nevetni, poénkodni szeretnék, akkor mindenképpen a Botka Rally Team bázisára látogatok el. Ott mindig patakokban folynak a könnyeim. Duduéknál állandó a jókedv. Ők egy privát csapat, de nagyon beilleszkedtek az ERC családba. Még a Mitsubishivel szerzett ERC2-es bajnoki címükkel bizonyították, nem véletlenül vannak az európai színpadon. Remélem, hogy a Skoda is meghozza nekik a kellő eredményeket idővel, ugyanis Dudu nem egy ügyetlen pilóta, és Mesterházi Márk személyében egy nagyon felkészült társa van. Összefog ez állni…” – mondja szakértői szemmel Virág.

“Herczig Norbertet nem ismertem, igaz ő sem engem… Nagyon profi alakulat áll mögötte, és látom, hogy ők is így végzik a dolgukat Ramónnal. És az eredmények egyértelműen őket igazolják. Ismeretlenként érkeztek a szezon elején, d e hamar megismerték őket három futam alatt. A csapattulajdonost régóta ismerem, Baumschlagert a saját eredményei és felépített csapat egyértelműen minősíti. Biztos, hogy a lehető legjobbat nyújtja Norbiéknak.” – értékel Virág. majd visszatérünk az ő személyes munkájára.

“Akiknél dolgozom, ott gyakorlatilag minden az én kezemen fut át. Tehát kezdve az futamra való utazás, a teljes logisztika, a helyszíneken a verseny előtti eligazításokon én képviselem a csapatot, kapcsolatban vagyok a gumisokkal, figyelem szereplés közben a csapatot, és hogy mindent időben megkapjanak. Az információktól kezdve a táplálkozás, vagy éppen masszőrt, ha arra van szükség… Sokat tartózkodom a versenyirodán, hogy képben legyek, és intézkedni tudjak, ha van valami, ami a csapatomat érinti.” – foglalja össze röviden Pergel Virág.

“Így volt ez 2016-ban is, amikor nagy örömömre Turán Frigyestől és Zsíros Gábortól kaptam felkérést, hogy a WRC2-es projektjüket segítsem. Nagyon jó volt a világbajnoki mezőnyben akkor úgy szerepelni, hogy magyar csapatot képviselhettem. Friciékkel nagyon jó volt több WRC2-es futamon dolgoztunk együtt. Megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni magukból és ez sikerült is. Egyáltalán nem vallottak szégyent, és ők is láthatták, ez egy kőkemény világ. Nagyon jó emlékeim vannak, örömmel gondolok vissza az esztendőre.” – mondja most is teljes átéléssel Virág.

“Úgy érzem elfogadtak már. Nyilván annak, hogy a gyengébb nemet képviselem vannak előnyei, és persze hátrányai is. A nemek aránya egy ilyen közegben elég egyértelmű, alig vagyunk hölgyek, akik közvetlen a versenyekkel, csapatokkal foglalkoznak. De már ismernek, tudják ki vagyok, én pedig tudom ki az újonc, mert ők próbálkoznak csak… Aztán a következő futamon már ő is kolléga, mint a többiek… De ez egy természetes velejárója, nem kell nagy ügyet keríteni a dolognak. Én úgy gondolom jól kezelem a helyzetet, és már nem az alapján ítélnek meg, hogy szoknya, vagy nadrág van rajtam, hanem az alapján, amit egy-egy futamon a csapatomért teszek.” – tapint rá a lényegre Virág.

“Mindenkivel nagyon jó  viszonyom. A keleti srácok pedig kifejezetten kedvesek, jó fejek, és szerények. Remennik, aki az ERC2-ben megy, igen szórakoztató egyéniség, Lukyanuk, aki pedig villámgyors, meglepően szerény ember. És éppen ettől kellemes a hangulat itt az ERC-ben, mert mindenki tudja igazából, hol a helye. Jó lenne, ha mi magyarok is kicsit nagyobb létszámban képviselnénk hazánkat. A most futó ERC, nagyon komoly rendezvényeket tömörít. És mindenhol szívesen fogadják a mezőnyt, komoly rendezők vesznek részt a sorozatban.”

“De azt tudni kell, aki belevág ebbe, annak alaposan fel kell készülnie. Betéve kell, hogy tudja a szabályokat, vagy olyan csapatvezetővel dolgozzon, aki képben van mindennel. Egy, a pályán elért jó eredmény pillanatok alatt a semmivé lehet, mert valami blamát csinál a csapat. És higgyétek el sok ilyen van. Nem egyszerű, és nem kevés pontok alapján dolgoznak a WRC-ben, vagy akár az ERC-ben, és ha ezeket nem tudod betéve, füstbe mehet minden erőfeszítés. Ez egy profi világ, ami profi embereke kíván… ” – figyelmeztet Virág.

De milyen is a magánéletben  egy ilyen hölgy, aki a versenyek alatt vérprofi.” A magánéletemre most nem jut kellő idő. Ha jó évet produkálok, sok más kiegészítő feladattal, akkor bizony inkább a 300 naphoz közelít a távollétek száma, mint a 200-hoz. Imádom az állatokat, és mivel nem tudok mindig ellátogatni hozzájuk, ezért jó párat magamhoz vettem. Van hat kutyus és három cica… Ezen kívül imádom a lovakat, no meg a farkasokat. “ – teszi szerényen hozzá Virág.

“Igen, egy természetfilmeket készítő csatorna felkérésére szerepeltem velük egyszer, és azóta tart a szerelem. Amikor csak tehetem, meglátogatom őket is. Nagyon aranyosak, de kemény törvények szerint élő állatok. Talán olyan, hogy szelíd farkas nincs is, esetleg csak barátságos… De én nagyon élvezem a társaságukat, bizsergető érzés közöttük lenni. De kikapcsolódásnak mindenképpen jó…” – nevet ismét Virág.

“Ilyen kikapcsolódás, és harmonikus együttlétek után van türelmem az emberekhez is, hisz imádok csoportokkal is foglalkozni. Több versenyen vállalok szponzori csoportok, érdeklődök vezetését, kalauzolását futamokon. Általam jobban megismerik az autósport világát, ha szponzorokról van szó, talán utána többet is áldoznak majd rá… Ha ők jól érzik magukat, akkor már én is, és már megérte. És talán ők is maradnak ebben a világban, mint ahogy itt ragadtam jómagam is…” – zárjuk a kellemes csevegést Virág. Aki most éppen egy titkos GT Series tesztet szervezett le, és éppen meg is érkezett a pályára. Így búcsúzunk, de nem végleg…

Ugye, ahogy a felvezetőmben céloztam rá, nem is gondolnánk, hogy mi magyarok, éppen hol nem fordulunk elő. Ki, vagy kik által szerzünk ránk nézve hízelgő elismeréseket. Pedig csak a munkájukat végző emberekről van szó. igaz kissé különleges munkakörről van szó, ha pedig ezt hölgy látja el, annál érdekesebb… Ezért írtam Pergel Virágról. Mert büszkék vagyunk rá.

 

Kósa András Race1.net

fotók: Pergel Virág saját albuma és Király Gábor remek munkái a kulisszák mögül…)))

Post2