Mecsek ERC vázlat…

Sokan írtatok e-mail-t, a facebook chat csatornán érdeklődtetek, mégis milyen lehetett volna egy Mecsek ERC. Nos, azt mint helyi lakos nyugodtan állíthatom, hogy a Mecsek és környékének útvonala átvariálva számtalan gyorsasági lehetőségét kínálja. Az hogy itt most ez szóba sem jöhet, más okai vannak, de ebbe én nem szeretnék belemenni.

Azt viszont biztosan állíthatom, hogy Pécs és környéke bármikor képes lehetne egy magas színvonalú verseny megrendezésére, ha adottságait nézzük. Mivel magam is folyamatosan szorgalmazója vagyok annak, hogy évről évre újuljon meg a Mecsek rali, közzéteszem a tervet, hisz egyet kivéve bármelyik használható a bajnoki futamra is. Költségkímélő megoldásokkal, rövid etapokkal, viszont annál keményebb és mogyoróizzasztó gyorsaságikkal.

A versenybe beszámító szuperspeciállal kapcsolatban csak annyit árulnék el most, hogy 15 kilométeres lehetne, a település közvetlen környezetében. A gyorsasági egy 5 kilométeres körgyors háromszori abszolválásából állna össze. Szinte minden részén közvilágítással, és abszolút biztonságos nézői elhelyezéssel, jól és hosszan belátható részekkel. Tehát péntek este első gyorsaságiként megrendezhető. Szeretném, ha a 2019-es Mecsek rali részét képezné majd.

Szombaton nálam természetesen rajt a Széchenyi téren, és onnan rövid etapon irány a Vasas – Márévára 18,5 km-es gyorsasági. Igen az a szakasz első része a Markó úr által rendezett gyors, csak nálam a Zobákpusztánál, szemben bemennek egy ugratót követően Márévára felé, lefelé…

Ezt követően etapon én Egyházaskozár érintésével küldeném a mezőnyt Alsómocsoládra. Megint egy elenyésző összekötő lenne az ismert, és kedvelt gyorsaságihoz Alsómocsolád és Mecsekpölöske között. Ez úgy 16 km-es gyors.

Mecsekpölöskéről Sásdon át érkezés Szágyra, ahonnan rajtolhatna az ország leghosszabb gyorsaságija. Ez a tavalyi goricai gyors fordított iránya lenne, összekötve az ismert Hetvehely-Nyárásvölgy szakasszal. Ez így 37 km…. !!!A gyorsasági feltétele, hogy ilyen távnál több helyen is kell Rescue és mentő. A szakaszon a rajt után még négy ponton közútról menetirány szerint indulhatna a mentés úgy, hogy közben nincs hermetikusan elzárt település, ami szintén feltétel.

Ez a kör, és ez kétszer lenne egy délelőtt és egy délután. Ez így 143 km gyors szombaton… És csak három lezárt szakaszon…

Vasárnap induljon a Pécsvárad – Zobák 17 kilométerével, akár nézők elől elzárva, ha így adják oda. Innen a Komló-Magyrszék-Magyarhertelend etapon érkezés Orfűre.

Orfű körgyors – Árpádtető, kis megreformálással. Ez így ebben a formában 28 km lenne. Az ismert rajttól 20 méter megtétele után egyből jobbra Abaliget irányába küldeném a mezőnyt, és az ismert kört ebben a forgalmi irányban javasolnám. Így az orfűi kemping előtt egy látványos ugratóval érkezne a mezőny (ugyanis kis rámpával megsegítenénk őket..) , és landolás után kéne a megszokott iránnyal ellentétesen befordulni a parkolóba. A rajtoltatás is biztonságos lenne, hisz látható a szemből érkező autó, no meg rádió is van… Remeteréten pedig  a buszmegállót megkerülős variáció beillesztésével, igen látványos és megközelíthető részt lehetne kialakítani. Ezen a gyorson elférne az érdeklődök hada…

Ez a két gyors kétszer lenne, ami 90 km együttesen. Azaz elenyésző etapppal 248 km gyorsasági alakítható ki, megközelíthetően, nézhetően. Ez ennyi, és az egész a város közvetlen közelében lenne, ahol jelentős állománnyal van mentő, tűzoltó stb.

De ezt csak tényleg érdekességként mutattam nektek, meg kérdeztétek ill. azért hogy lássátok egy Mecsek ralit bármikor érdekesen lehet variálni… Csak akarni kell.

 

Kósa András Race1.net

Post2