Exkluzív interjúk Oláh Gyárfással és Berényi Ákossal

Az autósporttal kapcsolatos újságírásomban erős tíz évet kihagytam. Amikor megalapítottam ezt az oldalt, nem azzal foglalkoztam, ki mit mond rólam, vagy a Race1.net indulásáról, hanem a munkában hittem. A két sportvezetőt a kihagyás miatt nem ismertem korábban személyesen. Mikor visszatértem, mondtak nekem róluk ezt azt, jobbról, balról, de engem egy érdekelt a munkájuk. Az oldal ott tart ahol, a két vezető pedig ott van, ahol. Éppen egy mérföldkőnél, amiről tegnap hivatalos sajtótájékoztató keretén belül sporttörténelmi hírekről értesült egy egész ország.

Ennek szellemében tettem fel kérdéseimet először Oláh Gyárfásnak az MNASZ elnökének, majd ezt követően Berényi Ákosnak az MNASZ rali szakágvezetőjének.

Az elmúlt hétvégén, még a hétfői sajtótájékoztatót megelőzően a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet. Melyek voltak az első reakciók, amelyek eljutottak Önhöz?

 • Megszámlálhatatlan telefont és gratuláló üzenetet kapok és kaptam, olyanoktól is, akik eddigiekben inkább csendes kritikát fogalmaztak meg irányomba. Fontos elmondani, hogy nincs időnk a pihenésre. Azokkal a munkatársaimmal, akikkel közösen elérkeztünk erre a pontra, most hatványozott energiákkal kell beleállni a következő feladatokba. Talán nem kell mondani a támogatóim és versenyzőink nemzetközi eredményei, elismertsége nélkül nem jutottunk volna el idáig. Közös siker, melyet ezúton is köszönök minden sporttársamnak. Természetesen megosztott a bejelentés hírének fogadása, sokan kétkedve figyelik, vagy már most kritikát fogalmaznak meg. Csak az elért sikerekkel lehet ezekre válaszolni, és remélem sikerrel is járunk. A jogos kritikákra meg természetesen odafigyelek, hisz lehet belőle tanulni, fejlődni.

Az FIA és az ERC promóteri körében is ismert már a kormány, gyakorlatilag garanciát jelentő rendelete? Hogy fogadták?

 • A Promóterrel és az FIA-val is folyamatos volt a kapcsolat az elmúlt évben. Korrekt tájékoztatást adtunk a döntéshozatal minden folyamatáról és az sem titok, hogy július végén 1 hónap haladékot kellett kérnünk, mert a parlamenti választások miatt csúsztunk és nem volt meg a végső döntés. Az FIA elnökét, Jean Todt-ot személyesen tájékoztattam, hol tartunk az előkészítésben. A Promóterrel – ahogy a rendszer előírja – a rendező bizottság tartja a kapcsolatot. Információim szerint 3 kandidáló ország van a jövő évi naptárba kerüléshez.  Bízom abban, hogy a kormánygarancia első helyre rangsorolja a Magyar kandidációt. A hazai rali nemzetközi híre is egyre elismerőbb, így talán ez is segíthet, a számunkra megfelelő döntés megszületésében. Elég arra gondolni, hogy idén is ERC2 bajnoki címet szereztek ifj. Érdiék, és a Herczig Norbert vezette autó ott van a bajnokság harmadik helyén.

Az Ön pályafutása alapvetően a gyorsasági szakághoz köthető, mégis mindét bejelentés „Rally” elnevezéssel kezdődik, ami számunkra a szakág rajongóinak óriási elismerés. Hogy sikerült ezt így elfogadtatni?

 • Valóban a pályaversenyzésből érkeztem, de elnökként minden szakágat képviselek, úgy gondolom ezt már többször is bizonyítottam. Elnöki megbízatásom óta hatalmas energiát fektettem abba, hogy minden szakágunkat kellően átlássam, szinte minden versenyen megjelenjek, ahol meghallgatom a versenyzők, rendezők véleményét. A ralisportot világszerte és hazánkban is óriási érdeklődés kíséri. Versenyzői létszáma, rajongó tábora a legnagyobb a szakágaink közül, így ebből adódóan nyugodtan kijelenthetem mindig is kiemelten kell kezelnünk.

Most már egyértelmű, hogy jelenlegi kormányunk, és azon belül Szabó Tünde államtitkár asszony sem ellensége a technikai sportoknak. Az egyeztetések során végig érezte a nyitottságot a politikai vezetésünk részéről?

 • Határozottan állíthatom, hogy kormányunk eddig sem volt ellensége a autósportoknak és erre itt van a kézzelfogható bizonyíték, a sikerhez elengedhetetlen anyagi biztonság ígérvénye. Magyarország kormányának sportpolitikai célrendszerének egyik eleme, hogy hazánk minél több népszerű, nemzetközi sportesemény házigazdája lehessen. Ennek a sportpolitikai ideológiának megfelelően álltam neki a munkának, melynek eredményeképpen tervek között szerepel az European Rally Championship (ERC) és a Rallycross Világbajnokság (WRX) magyarországi futamának megszervezése is. Dr. Szabó Tünde és a kormányzat érintett tagjai együttesen támogatták és segítették az előterjesztést. Meg kell említenem azonban, hogy néhány, magát az autósport és szakága feltétlen megmentőjének hirdető tisztségviselő és az Őket támogató üzleti kör, hazugságokkal, valóságalap nélküli rágalmakkal próbálja a kormány segítő szándékát és a Magyar Autósport megújulását már az első komoly lépésnél megtorpedózni, de biztos vagyok benne, hogy a Magyar Autósport kitaszítja soraiból azokat, akik nem látják be, hogy ez a lehetőség, versenyzőknek, szurkolóknak, tisztségviselőknek, a médiának, tehát mindannyiunknak szól, közösen kell tudnunk élni vele. Nekem dicsőség lesz, ha hazánkba látogat az ERC mezőnye, de az igazi nyertesek a versenyzők, a szurkolók akik erre várnak 8 éve.

Volt esetleg, amikor kicsit holtpontra jutottak az elképzelések, vagy minden ment gördülékenyen?

 • Őszinte leszek most is! Semmi se megy gördülékenyen, de leküzdöttük és az eredmény mindenki számára ismert.

Mennyiben kapcsolható ez össze azzal, hogy Ön, eddig soha ilyen megtiszteltetésben nem részesülő FIA tisztséget tölt be magyarként? És ennek lehetőségét a magyar kormány is megfelelő módon kezelte, jól látom?

 • Igen! Mindkét pozíció mögött hatalmas munka van. FIA-ban kialakult személyes kapcsolatok  nagyban elősegítik a hazai autósport fejlődését és azokon a helyeken, ahol tudják, mit jelent az, hogy ha a nemzetközi Szövetség elnöke kér fel egy feladatra, és azt a megfelelő elismeréssel is kezelik.

Egyértelmű, hogy a Nyíregyházán létesülő aréna későbbi rallycross világesemények lebonyolítására is alkalmas lehet. Reálisan erre mikor lesz lehetőség, és milyen út vezet a rendezésig?

 • A helyszín kiválasztása, a tervek előkészítése, mint ahogy a Közlönyben is megjelent, még napjaink feladata, kormány fog dönteni a beruházás tovább fázisairól.

Ahogy elnézem, Ön is a naponta elvégzett feladatok teljesítésében, hatékonyságában bízik, és ezzel válaszol az itthoni kritikákra. Hogy éli meg ezt a helyzetet?

 • Az élet és a sport arra nevelt, hogy a kockás zászlót minden körülmények közt tisztességesen a legjobb eredménnyel kell elérni. Hatalmas energiákat raktam abba, hogy elnökként helyt álljak és méltón képviseljem azt a sportágat, amiben felnőttem, ami mai napig életem része. Nem mondom, hogy néha nem gyengülök el egy pillanatra, főleg ha látom mennyi energia megy el a felesleges dolgokra, de nem az a típus vagyok aki ilyenért feladja.  Ilyenkor mindig átgondolom mennyien támogatnak, miket értünk már el és ez újra erőt ad.

Elnök úr, most hogy már a rendeletek napvilágot láttak, boldog, megkönnyebbült?

 • Megválasztásom óta hiszek abban, hogy lehet a Szövetséget és a Magyar autósportot, egy eddig nem látott modern 21. századi kihívásoknak megfelelő mederbe kell terelni. Nem gondolom, hogy elődjeim nem ezért dolgoztak, de valahogy mindig nyertek azok, akik a káoszból élnek és ugyanez az érdekkőr próbálkozik most is a fejlődés útjába állni. 2015-ben igazán szükség volt egy komoly, a rendszert átalakító szemléletváltásra. A lehetőség, amit kaptunk a kormánytól az elmúlt három év munkájának gyümölcse. Szerénynek kell lennünk, mert tudjuk micsoda felelősséggel jár az a lehetőség, ami a kezünkben van. Még nagyobb összefogásra lesz szükség, még többen kell egy emberként gondolkodjunk.

Van még egy személyes ütközőpontunk, bár ez nem biztos, hogy jó kifejezés rá. Ön az utánpótlás fejlesztésre és finanszírozásra fókuszál, míg én szívesebben lobbiznék pár, magyar színeket képviselő magyar rali páros, akár nemzetközi utánpótlás sorozatokban való indulására, és egy-két felnőtt tehetség külföldi szereplésének tartós támogatása ügyében. Hogy áll most eme bejelentések után a mi meccsünk, melyikre lát nagyobb esélyt? Hisz anyagi részét tekintve egyik sem nagyobb összeg, sőt mérsékeltebb, mint az ERC projekt.

 • Nincs ütköző pontunk, egyről beszélünk, csak két különböző megnevezéssel. Az egyik az utánpótlás nevelés mely nagyon fontos a sportág jövőjét tekintve, a másik pedig a tehetséggondozás amit Te mondasz, amit szintén kiemelten kell kezelnünk. Mikor átvettem az MNASZ vezetését, erre vonatkozólag nemhogy célkitűzés, még komoly elképzelés se nagyon volt. Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a Szövetségnek van egy elkülönített kerete, amit csak a meghatározott utánpótláskorú fiatalok támogatására használhatunk fel. Napokon belül megjelenik az ezzel kapcsolatos felhívás, pályázat. Az elmúlt 4 év alatt kialakult bennem az elképzelés, miként lehetne mindkét témakörben hatékonyan előrelépni. Persze ehhez rengeteg lobbi beszélgetést és még több csalódást is meg kellett élni. Sokat dolgoztam a feladat megvalósításáért, de be kell látni, hogy az autósport ma nem tud a látványsportágak között szerepelni, magyarul nem fogunk TAO pénzeket kapni. Hogy erről mennyire tehetnek azok, akiknek az állandó elnökválasztás és lemondásra kényszerítés a célja, abba nem mennék bele. Tény, hogy nem lesz, így más forrást kell találjunk. És van is terv és van munkaanyag is. Elkészítettem a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Sportágfejlesztő koncepcióját, mely ha elfogadásra kerül, akkor a következő négy évünket alapjaiban megváltoztathatja és a szakmai változások mellett az előbbiekre is óriási figyelmet fordít.

 

Berényi Ákos szakágvezető a következő kérdéseket kapta.

Berényi úr, az ön által vezetett szakág, egy soha vissza nem térő lehetőséghez jutott. Novemberben, már egy létező állami garancia mellett lehet kandidálni egy öt éves magyar ERC ciklusra. Mit tesznek addig, hogy ez sikeres legyen?

 • Hónapok óta folyik az évzáró futam előkészítése, mert arra készültünk, hogy kandidáló futam lehet belőle. Így most 2 hónappal a rendezvény előtt teljesen kész a program, és a lebonyolítási terv. Folyamatos egyeztetés folyik a versenyigazgatóval, és helyettesével, akik személye garancia – a verseny irányításban -, a verseny sikeres lebonyolítására. Természetesen mind azon dolgozunk, hogy minimálisra csökkentsük a kockázati tényezőket, és egy színvonalas rendezvényt mutassunk az FIA delegáltjai részére.

Egyértelmű, hogy a kormány most már nem zárja ki a magyar ralit sem az elfogadott, és valamilyen formában támogatott sportok köréből. Hogy fogadta ezt a hírt?

 • Elnök úrral karöltve nagyon sokat tettünk azért, hogy ez létrejöjjön. Én a szakágon belül tettem meg mindent a nyugalomért – amit erősen próbáltak akadályozni -, mert fontos volt a kormány felé mutatni, hogy készen vagyunk, és alkalmasak ilyen szintű támogatásra. A közlönyben megjelenteket természetesen vagy hússzor elolvastam, mert ez olyan „elismerés” nekünk, … ami hihetetlen…:)

Hogy látja, hogy hathat ez a lehetőség az itthoni rendezésű futamok színvonalára, és a magyar ralit a mai napig látogató szurkolók körére? 

 • A magyar bajnokságban minden rendező megpróbál, és megtesz mindent, hogy jó futamot rendezzen. Sajnos még mindig vannak olyan személyek, akik megtesznek mindent, hogy lejárassanak, tönkre tegyenek egy-két rendezvényt. Bízom benne, hogy nekik is megjön az „eszük”, és nem gátolják tovább a magyar ralibajnokságot. A szurkolók minden tekintetben nyernek, hiszen olyan pilótákat láthatnak a mi versenyzőink ellen, akiket idáig csak az Eurosport közvetítésiben láthattak.

Egyetért azzal, ha ez a kandidálás sikeres lesz, és tartósan, legalább öt évig hazánkba látogat a rali európai elitje, akkor ez közvetlenül is hat a magyar mezőnyre, esetleg az őket körülvevő szponzori körökre?

 • Biztos vagyok benne, hiszen az ERC futamokat az egész világon követik és láthatjuk, hogy adott országban rendezett versenyeken a hazai pilóták elég komolyan bele tudnak szólni a futamok végeredményébe. Ez összességében jót tesz a támogatói köröknek, hiszen óriási nézettség mellett tudnak megjelenni a versenyzőink révén.

Folyamatosan támadják és kritizálják a Szövetséget, a rali szakágat, most itt egy óriási eredmény. Melyek voltak az első reakciók, amelyek eljutottak közvetlenül Önöz?

 • Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nagyon jó a viszonyom a versenyzőink nagy részével. (eggyel nem annyira… 😊) A támadások egy olyan csoporttól érkeznek- 2-3 fő -, akik 2013-ban vezették a szakágat, és hát nem sikerült maradniuk… Ők nehezen fogadják el, hogy mi ezt elértük és erre alkalmatlanok voltak. A versenyzőink minket igazolnak, hiszen kiállnak mellettem, mellettünk és segítenek egy sikeres szakág működésében, és erőt adnak a sötét oldal „legyőzésében”.

Beszéltünk már róla, de talán most a nyilvánosság előtt is megemlíthető, hogy Oláh Gyárfás elnök úr, nemzetközi szinten betöltött pozícióját, és az abban rejlő lehetőségeket kormányunk elismerte, és a vele járó lehetőségekkel élni kíván. Erről is szó van?

 • Számomra érthetetlen, hogy ez bárki számára még kérdőjel! De komolyan! Hogyan is lehetne megkérdőjelezni Oláh Gyárfás személyét ezen, ezeken a posztokon, tituluson. Szerintem, aki közös sajtótájékoztatót tart Dr Szabó Tünde államtitkár asszonnyal, és ilyen horderejű bejelentést tesz, az egyértelműen elismert személy a kormány részéről minden téren.

Hogy látja Berényi úr, ha végleg eldől, hogy öt éven keresztül vendégül látjuk az ERC mezőnyt itthon, milyen formákban szolgálja majd a magyar rali előremenetelét?

 • Úgy gondolom, erre már a negyedik kérdésnél álláspontomat megválaszoltam…

Osztja e velem azt az előzetes megállapítást, hogy ha 2019-ben Nyíregyházán ERC futam lesz, a sorozat egyik leglátogatottabb versenye lesz, bízva a magyar szurkolók ralival kapcsolatos elkötelezettségében?

 • Én bízom benne, hogy már a 2018-as záró futam is nagyon népszerű lesz a szurkolók körében, hiszen nagyon erős és színvonalas futamokat futnak a versenyzőink. Számításaink szerint nyíltak maradnak a bajnokságok, ezért várhatóan sokan ellátogatnak majd Nyíregyházára, a Zemplénbe, és a Tokaji borvidékre, és együtt ünnepelhetnek a bajnokokkal. 2019-ben pedig ez csak fokozódhat a külföldi pilóták révén.

Az tagadhatatlan, hogy van mit tenni a szakág élén, de hisz az elvégzett munkában, és kitart eddigi elképzelései mellett?

 • Jól ismernek a versenyzők, hiszen közülük jövök és tudják, hogy azt képviselem, ami nekik az érdekük. Ezért bíznak bennem, hiszen sok mindent megbeszélünk, mielőtt döntés születik olyan kérdésekben, amik az ő versenyzésüket érintik. Rengeteg terv és ötlet van a fejünkben, ami biztos, hogy előre viszi a versenyzők lehetőségeit.

Kijelenthetjük, hogy a hétfői bejelentéssel, egy új korszak nyílhat a magyar raliban is? Nem iszunk előre a medve bőrére, de sikeres programok kidolgozásával, kormányunkra is partnerként tekinthetünk?

 • Én abban vagyok biztos, hogy MI, – Elnök úr, RSB, Rendezők, Versenyzők, Csapatok, Szurkolók -, mindent megteszünk, hogy bizonyítsunk a kormányunknak, hogy ez a „csapat” a MAGYAR RALI, és érdemes a támogatásra!

Én sokat már ehhez nem kívánok hozzáfűzni, majd megteszitek ti az oldalon. Köszönöm, hogy elolvastátok!

 

Kósa András Race1.net

A képek Oláh Gyárfás facebook oldaláról lettek válogatva, készítőiknek köszönjük  a munkát! 

Post2