Ha én egyszer kinyitom a számat…, avagy a strucc elleni puccskísérlet

Most van kis időm, és ezt a nem tervezett írást megjelentetem. Teszem ezt azért , mert tegnap igen élesen megszólított lettem, és nem baj ha az érintettek is világosan látnak, ha egyáltalán szeretnék ezt… Nincs azzal semmi gond, ha a ralit kedvelő, szerető közeg nincs egy véleményen. Sőt ennek még hangot is ad, megteheti, szabad véleménynyilvánítás van. És itt jön Salamon Béla bácsi klasszikusa…

De ezt illene a btk. idevonatkozó paragrafusainak betartása mellett eszközölni, ez pedig tegnap nem sikerült mindenkinek. Amióta a Race1.net oldal elindult én senkit nem szólítottam meg, tehát konkurens oldalakat, kollégákat, legyen akár újságíró, fotós, videós. Ez viszont fordítva nem így van, pedig erre ebben a közösségben van egy etikai szabály. Ezt még a kilencvenes évek elején, amikor a Nemzeti Sporthoz kerültem, az akkor még ott dolgozó, azóta már legendákként kezelt kollégák megtanítottak.

Ha egy újságírónak valami baja van a másikkal, felhívja, megbeszélik tegeződve, múltra, beosztásra való tekintet nélkül. Ahogy elnézem, kissé kikopóban ez a szabály. Éppen ezért most először megkérdezném itt nyíltan Dudás Endre urat, van még ennél is lejjebb? Egy olyan kolléga, aki szűk tíz évvel utánam kezdte tevékenységét a technikai sportok terén, hogy engedheti meg magának ezeket a megnyilvánulásokat?

Hogy lehet annak örülni, hogy elmarad egy ralishow, amely azért alakult így, mert a családot kellemetlenül érintette az ebbéli megnyilvánulások, és végül mégsem szerették volna, hónapokkal később lemondva. És mivel a barátaim, azonnal megértettem őket és tudomásul vettem. De ez nem vonatkozik azokra, akik miatt ez bekövetkezett. Akkor, amikor a helyszín és időpont kijelölésre került, amikor kisebb Önkormányzatokkal megállapodások születtek, és adták településeik teljes infrastruktúráját!

Akkor, amikor pár oldboy, akik megkeresésem után, már teljesen beleélték magukat a mókába, azokkal a fiatal srácokkal, akik csapatot alkotva mehettek volna rali2-es, és ORB, vagy ORC licenszes társaikkal! Akkor, amikor már megtörtént pár külföldi sztárpilótával a kapcsolatfelvétel, és azokkal a csapatokkal, akik számukra  a korabeli technikákat biztosították volna! Ennek lehet örülni? Őszintén, mit tudtok ezzel a háttérmunkával kapcsolatban? Semmit!

Hogy örülhet ennek egy olyan ember ennyire nyíltan, és gúnyolódik ezen, aki, tegyük fel,  messziről is jól látható hét számjegyű összeget kap az MNASZ-től, hogy a technikai sportok itthoni sikeréért, és fejlődésért megtegyen mindent. Tán nem ezzel kéne foglalkozni? Hogy működjön hibátlanul a rallylive, és mint Salgótarjánban is, ne bődületes marhaságok kerüljenek fel időeredmények tekintetében, ha felkerülnek, és egy frászba kergetve ezzel versenyzőket. Nem ezzel kéne inkább foglalkozni? Hogy a hivatalos hirdetőtáblán minden percre pontosan megjelenjen, hogy tudjuk, mi miért történik. Soha nem tettem eddig ezt meg, bármilyen megnyilvánulása volt a kollégának, soha nem érdekelt, hogy a kitelepült cuccok két, vagy hárompálcikásak a helyi céllövöldében, mert nincs hozzá közöm… De ha valaki pénzt kap azért, hogy valami működjön, az működjön, és senkit nem érdekel, hogy miért nem…

Mindez a lavina tegnap elindult azért, mert szívességet téve azoknak, akik a Mecsek ralit szervezik, hivatalosan közzétettem azt, amit kértek. Nem is a Mecsek rali kissé megkésett kiírásával van a gond, amihez szintén semmi közöm, hanem az improvizatív módon beékelni kívánt MARB futam körüli hercehurcáról. Kiszivárogtatott információnak nyilvánítja ezt a szívességet az, akiért összefogva őrült módjára variál mindenki három héttel az időpont előtt. Mert ez az igazság. Mert erre az időszakra megjelölt MARB futamot az egyik nem akarja, a másik meg nem tudja megrendezni. Nos, ennek ötvözetéből lesz mégis egy futam, ami aztán lóhalálában próbál megfelelni minden kritériumnak.

Most nemsokkal ebéd után körmölök itt, és friss információm szerint egyáltalán nem örülnek ezeknek a változtatásoknak ott, ahol az utakkal kapcsolatban döntenek. De majd ad erről az hivatalos tájékoztatást, aki akar. És ha erre megkérnek ismét, azt is közzéteszem,és nem a rendezők miatt, hanem a versenyzők és szurkolók érdekében. De kérdezem, mi közöm nekem ehhez, és milyen módon kell a Race1.net oldalát tegnap ez miatt bulvároldalnak, kamuközlő médiának minősíteni, miközben azok hallgatnak a legjobban, akik miatt ez történik. A többi meg csak találgat, és felül az oltári baromságoknak.

De ez sem jogosíthat fel arra senkit, hogy úgy nyilatkozzon nyíltan a személyemről és az általam kezelt oldalról, ahogy ezt megtették. Ugyanis ez törvénybe ütközik, de számomra ez a legkevesebb, hogy most ezzel foglalkozzak. Inkább azt találom érdekesnek, hogy olyanok teszik ezt, akiket nem is ismerek, nem tettem soha ellenük és még meg sem szólítottam őket, vagy maximum a képeiket dicsértem esetleg, vagy filmjeiket. Érdekes, hogy ez fordítva, ez a tiszteletadás nem működik. Mi lehet az oka? Lehet, hogy probléma az, hogy nem dugom a homokba a fejem,mint egy strucc és nem akarok elsüllyedni a szeretett sportágunkat körülvevő posványban? És addig nem szedek ki belőle még pár ezret, amíg lehet?…

Mert ugye, amikor együtt ülünk itt ebben a sz..ban, és nyakig ér már a ganyé, akkor jó magyar szokás szerint a kicsit kiemelkedő fejére akarnak páran taposni, mert azt hiszik, azzal ők feljebb kerülnek. De ez nem így van, ez fizika. Ha azt taszítod vissza az ingoványba, aki kicsit jobban kidugta a fejét, attól neked még ugyanúgy nyakig fog érni az a bizonyos. Viszont ha hagyod, hogy valaki kiutat építsen, arra akár te is rá tudsz lépni… De magyarok vagyunk… Érti, aki érti…

Reggel megnéztem a közösségi oldal statisztikáját. Ez ugye nyilvános, bárki be tudja állítani. Érdekes számok vannak. Ugye, minden oldalnak van egy követői száma. Ezt összegyűjtötte 1, vagy 5, vagy 10, vagy akár 15 év alatt. Nos, ez mind szép és jó, de nem ez a mérvadó. Hisz sokan a kedvelők közül már nincsenek velünk, vagy évek óta nem mutatnak érdeklődést az oldal iránt, és folytatható ez így tovább. A lényeg az a viszonyszám, amelyet minden magára adó cégnél a marketingesek néznek. Ez pedig az oldal után tanúsított aktivitás, amely áll akár lájkok, akár kommentek, akár megosztások, vagy megtekintések számából. Ezt az alábbi táblázatban jobb oldalt lehet látni. Íme a jelentősebb oldalak, a teljesség igénye nélkül…

Ugye érdekes. Van a Motorsport.com, akik egy profi, több főből álló szerkesztőség, és legalább 80%-ban a Forma 1-gyel foglalkoznak, megbízható hírforrásokkal. Ők vezetnek, és a szinte csak a ralival foglalkozó Race1.net oldal a második. A számokat látjátok és az arányokat is, hogy a jelenleg olvasott oldal, hétszer látogatottabb, mint az összes őt követő egyenként… Ez a baj? Visszautasítom, aki azt mondja és állítja, hogy ez egy bulvár jellegű, félrevezető oldal. Egyrészt ezek szerint azt sem tudja mi az a bulvár, másrészt itt még senki nem kért félrevezetésből származó helyreigazítást! Sem érintett cégek, sem versenyző, sem nyílt levélben megszólított politikusok. Miről beszéltek páran és rágalmaztok?

És még valami fontos. Ide még pénzért nem került fel egyetlen cikk sem! Akár a ralibajnokaink előtt való tisztelgések, vagy felkutatása egykori népszerű versenyzőknek, vagy tehetségeinket bemutató sorozatunk az én szorgalmam és elhivatottságom gyümölcse. Lehet, tán ezt értékelik oly sok ezren, nem? Persze ez munka, és nem kevés. És az is az, amikor olyan projektekkel állsz elő, ami a sportág érdekeit szolgálja. Ilyenekről olvashattok itt valóban. Máshol nem találtam… Sem ami újból nemzetközi versenyek megrendezésére ad lehetőséget, sem az utaztatásokra, sem pedig a támogatók megnyerése érdekében, sem pedig az adótörvények számunkra kedvezőbb változtatása érdekében.

Pedig lépni kell, változtatásra van szükség, mert ismét elfogy a mezőny. A jelenleg divatos dolgoknak lassan vége, ennek nincs jövője, viszont versenyezni sokan szeretnének, és ehhez pénz kell. Gondolva azokra, akik ezt egzisztenciálisan  nem tudják finanszírozni, viszont tehetségesek. Sok versenyzőt követeltek a pályára, jogosan, viszont akkor is jusson eszetekbe, amikor odáig ragadtatjátok magatokat, mint legutóbb, tisztelet a jelentős többségű kivételnek. Mert ezek összefüggnek, és ahol a pénzt osztják, viszont ezt a stílust látják, minek adnának?

Sok alsóbb osztályú versenyző megkeresett már, hogy segítsek nekik a bemutatkozó anyagukat elkészíteni. Ők büszkén írják be, hogy az adott versenyekről itt, vagy ott, róla meg itt, vagy ott jelennek meg cikkek, videók, képek. Erre támaszkodó anyagát cégekhez beadja, ahol a már közölt statisztikai adatok elemzését megtekintik. Tudjátok mit mondnak erre? “A kutyát nem érdekli kategória”. Ez az igazság, mert ilyen mutatókkal, amit ezek a statisztikák igazolnak, ez jelentősebb helyeken édeskevés. És ezért mi, akik írunk, publikálunk, akármit a versenyzőinkkel, versenyeinkkel kapcsolatban, felelősséggel tartozunk!

Nálam így néz ki egy minőségi összefoglaló, Trábert Olivér munkájára szükség volt vagy két alkalommal…

Így értékelje minden kritikus a saját munkáját, és ne velem foglalkozzon. Én nem tudok senkitől egy fillért elfogadni, ha nem tudom garantálni az olvasottságot, a valódi érdeklődést. Én úgy gondolom, akkor én becsapom azt, aki itt szorongatja a 10-20 ezrét! Akár a cikkek, akár az albumok, akár a videók pár száz , vagy 1-2 ezres megtekintése semmit nem ér a leendő támogatók körében! Ezért minden hozzám hasonló oldalt működtető kollégát ugyanannyi felelősség terheli ez miatt és a rólunk véleményt alkotott szurkolói, és támogatói körök előtt, mint engem. Senki nem kivétel ez alól, még a nyomtatott sajtó, vagy televízió sem! Úgyhogy mindenki a saját színvonalával foglalkozzon, annak jobbá tétele érdekében, és ne egy, vagy több kollégával.

Ismét ment a gúnyolódás a repülős projekten, és az ebből esetlegesen kedvezményezettként kikerülő fiatal és tehetséges sportolók versenyeztetése ügyében. Ennek a témának van összefüggése a leendő ERC futammal, és szülővárosommal, vagy akár még az alig várt idei Rally Legenddel. Ha ebből sem érti meg senki, mi a helyzet, azt sajnálom, de legalább ne nyilvánítson véleményt ezzel kapcsolatban főleg úgy, és abban az életkorában, ahogy tegnap is megtette az oldallal kapcsolatban. A lányom lehetne, ez nem egy kamuoldal. Ugyanis, ha én ezzel kapcsolatban valótlanságokat állítottam volna, ill, a repülős társaság logoit ily módon jogtalanul hoztam volna hírbe, a gatyámból is kipereltek volna! Ezt tán a rágalmazó bejegyzések előtt át kéne gondolni. Az akkori cikk hatását kifejezetten figyelemmel kísérte a cég, és a fogadtatása a 63 ezres olvasottsággal nem volt kicsi!

Abban talán egyetértünk, hogy nemzetközi sorozatban, mint ERC, vagy WRC2 való szerepléshez komoly és átgondolt marketing és üzleti stratégia adhat csak megfelelő tőkebiztosítást. Jelenleg tán kettő és fél mondható itthon ilyennek, Herczig Norbert és Michelisz Norbert nemzetközi szereplése, és talán fele részben Kiss Norbi kamionos versenyzése. Az összes többi ennél azért kisebb projekt, még a ralikrossz is, bár lenne még nagyobb a közeljövőben.

Szóval ennek megvalósítására, és biztosítására született egy ötlet. Valóságon alapuló, hisz sokan megtehetik itthon, hogy ellátogasson évente egy, vagy több Vb-futamra, vagy ralis eseményre. Az itt képződő haszon miért ne kerülhetne be az autósport finanszírozására, és így mindenki jól jár. Még jó, hogy pár kommentelő mostani reakcióján és minősítésén kívül az érintett cégnél hetekig komolyan foglalkoztak vele. Erről tudtok, de arról nem nagyon, miért van ez függőben. Egyrészt akkor nem volt gépkapacitás hozzá, amit fél évvel előtte rögzíteni kell a szabályok szerint. Ennek áthidalására született “B” variácó kapcsán pedig nem születtek éppen kedvező politikai döntések. És nem rébuszokban beszélek, itt vannak a konkrétumok.

Pécsnek van egy kihasználatlan, de alapjában véve nemzetközi forgalomra alkalmas repülőtere. Anno rendszeres Pécs – Bécs járat volt. Nos, még a választások előtt volt egy utolsó kormánydöntés repülőterek fejlesztésére szánt támogatások ügyében. Itt nagyon vártam, hogy a pécs-pogányi is részesüljön ebben, de nulla forinttal zárt a döntések végén. Békéscsaba kapta a tízmilliárd nagyságú támogatást, és még több reptér ennél valamivel kisebb összegeket. Tessék beütni a keresőkbe, kidobja majd a híreket. Hogy jön ez a ralihoz, és az én erősen megkérdőjelezett elmémhez?

Sajnos Pécs és Baranya megye, ez a régió most nem egy favorizált terület az országban kormányunk döntéseit figyelembe véve. Megyeszékhelyünk sajnos több sebből vérzik, és ez a válasz arra, hogy miért nem lehetett idehozni pl. az ERC futamot, amikor úgyis ad rá a kormány garanciát állami támogatással. Nem alkalmas a település jelenleg ilyen rendezvények megvalósulására, millió megoldandó probléma van, és ezt a kormány el is várja. Ez talán így érhető, nem? Tehát ide most ilyen beruházások, támogatások egyelőre nem jöhetnek. Az ERC promotere tudtommal murvás futamot nem akart, tehát egy Veszprém környéke nem jöhetett szóba, ezért maradt az Északi-középhegység és környéke. Államtitkár asszony nyíregyházi,  a város akarja, mi ezzel a probléma már? Örüljünk ha lesz, mondom ezt pécsiként, és aki ezért lobbizott. Amikor az akkori néhai Toller László polgármesterünk kormányközeli politikus volt Pécs meg EKF főváros lett, halom uniós támogatással megszépülve. Most mások voltak ügyesebbek. Annak örüljünk, hogy van állami támogatás, és valami lesz, mert lesz! Ezt a hírt olyan könnyedén vette minden addig reklamáló, most meg “nyíregyházaznak”… Valami egyszer csak jó lesz mindenkinek!

Visszatérve a “B” verzióra megoldás találtatott egy repülőgéptípus beüzemelésével, amely a polgári járatokon kívül, kereskedelmi charter járatok indítására is alkalmas lenne Pécsről. De a pályázat nulla forinttal zárt, de még jelen állapotában is működhetne, ha nagyobb lenne a bizalom gazdaságilag a térség felé. Az ötletem alapján ez a gép külön légitársaság alapítása nélkül is üzemeltethető lenne, egy olyan városból, ahol a közel 30 ezer diákból legalább 5 ezer külföldi… Ez a gép, pont le tud szállni itt erre a kifutópályára, zajszintje városbarát, hatótávolsága közel 3 ezer km.

Konkrétan az Avro Rj100 repülőgép…

A számítások helytállóak az ötlettel kapcsolatosan, de jelenlegi helyzetben itt a régióban még nem tud működni, de nem kizárt. Lehet ezen pár embernek nevetnie, de náluk sokkal komolyabb szakemberek foglalkoznak és számolnak ezzel. És a több eseményre kidolgozott lehetőségekből itt van egy példaként. A Rally Legend helyszíne San Marino Pécsről 900, míg Budapestről 970 km-re van. Légvonalban viszont Rimini nemzetközi repülőtere 498 km-re, és a gép adatai alapján a program kimutatja, hogy 56 perc a menetidő, ami egy üzemórán belül van és ez nagyon lényeges. Így fapados ár jön ki rá, azaz mindenki számára egy nagyon kedvező költséggel.

Azaz pl. Budapestről kényelmesen 1 óra 40 perc alatt vagy autópályán Pécsett, ami közvetlen a repülőtér mellett ér ide. Maximum fél órányi beszállás után egy órán belül olcsón San Marino közvetlen tövénél landol a 128 személyes gép. Tehát az út alig több, mint három órás mindennel együtt! És vissza is a pécsiek onnan másfél óra múlva, a pestiek úgy három és fél óra múlva a lakásukon vannak. Minden más helyszín ugyanígy kidolgozásra került, hisz egy ilyen gép kisebb repülőtereken le tud szállni, azaz pár európai Vb-futam esetében sokkal közelebb szállít a versenyhez, mint más nagyobb gépek, nagyobb repülőtéri igények miatt. De nincs egyelőre ide pénz, és egy ilyen projekt kialakítása sem egy hónap. Lehet nevetgélni, gúnyolódni, de néha tán kéne gondolkodni is, főleg ha részleteiről semmilyen tudomása nincs az embernek. Annak hiányában viszont az ebbéli megnyilvánulások szánalmasak.

A többi nem tartozik a nyilvánosságra, viszont kevés üdvözítő ötletet, előrelépést szolgáló projektet látok máshol. csak sárdobálást, panaszkodást, jogos és az ismeretek hiányában jogtalan reklamációkat… Gyerekek, mindenki bölcsebb marad, ha csöndben marad. A törzsolvasóknak pedig köszönöm, ha elolvasták írásom.

Maradok tisztelettel

 

Kósa András Race1.net

 

Post2