Mecsek rali – Csak TER(v) maradt…

Október 28, szombat van. Délután. Ülök itt a számítógépem előtt, és minden más mellett, fél szemmel figyelem a WRC mezőnyének brit földön való produkcióját. És közben bosszankodom. Nagyon, talán a székről ez miatt nem fordulok le, de a kicsinél jobban… Ugyanis nem itt kéne ücsörögnöm, hanem Svájcban, a Rallye International du Valais helyszínén, egy megbeszélésen, egy bejelentésen. Na, ezt szeretném most már megosztani veletek.

Eddig itt, nem nagyon szerettem volna írni a dologról, hisz egészen idáig bármi történhetett volna abban a témában, amit egy bő két, két és fél hónapos előkészület előzött meg. Akik rendszeres olvasói a Race1.net oldalnak, tudják, hogy lokálpatriótaként, szívügyem a Mecsek rali, de úgy globál az egész szakág. Szeretem a ralit, a várost, ahol élek, és mindig jár az agyam, ha éppen szeretett sportágammal foglalkozom, hogy mit lehetne változtatni, jobbá tenni. Egyszer már a csúcson volt Pécs város ralisportja 2011-ben, amikor IRC futamnak adtunk otthont. Olyan versenynaptárban szerepeltünk, ami a Monte Carlo ralival kezdődött, és többek között benne volt a Korzika, a San Remo, a Ciprus rali is…

Nos, hogy akkor miért nem jöttek a következő esztendőben is, abba most ne menjünk bele. A lényeg, hogy a Mecsek rali is megérett a megújulásra. Ez némiképp sikerült is idén, azzal mindenképpen, hogy az általam (is) favorizált gyorsaságik bele, vagy visszakerüljenek a programba. Ez már múltidő, hisz a versenynek lassan két hete vége, és a szakaszokat a futam hosszát tekintve maguk a résztvevők is elismerő szavakkal illeték. Azaz, a főpróba nem sikerült rosszul… Főpróba? De minek is a főpróbája?

Nem titok, mindenkit jól ismerek, akik a Mecsek rali szervezését végzik. Azokat is, akik erős harminc éve vannak benne, azokat is, akik a város és a megye vezetése részéről vesznek most részt, és azokat az egykori remek versenyzőket is akik ilyen, olyan formában, de tapasztalatukkal, és tudásukkal segítik a rendezést, lebonyolítást. Mindenki nosztalgiázott, hogy de jó lenne ismét, “jó kis nemzetközi Mecsek ralit látni”, rendezni, ezen a gyönyörű helyen, és környezetben. Én is közéjük tartoztam.

Ezért aztán akcióba lendültem. Egyedül. Igen, mert elsőre így láttam jónak. Teljesen feleslegesnek tartottam, hogy ebben a nyűgös, feszült hangulatban, amit a Budapest rali várható, majd később beigazolódó elmaradása, és több rendező és az MNASZ között zajló viták feszült légkörében, én most itt az ötletemmel bárkinél is kopogtassak.

Szóval azon voltam, hogy kedvenc futamomnak, hogyan tudnék helyet találni, ésszerű és alapos, megfontolt érvekkel alátámasztva, egy nemzetközi naptárban. Megtaláltam. Egy olyan európai sorozat promóterével vettem fel a kapcsolatot, akik ezt 2014-ben indították, és idén már az FIA “Bronz-sorozatnak” minősítette. Ez nem más, mint a TER series, azaz a Tour European Rally. Mindjárt írom mi ez, de előbb mutatom a 2017-es versenynaptárat.

– Transilvania Rally
– Ypres Rally
– Rali Vinho da Madeira 
– Skoda Rallye Liezen
– Rallye Int. du Valais
– Rally Tuscan Rewind
Nos, a TER sorozatban olyan versenyek szerepelnek, amelyek éppen nem férnek az ERC naptárába, vagy szeretnének odakerülni. Ezen kívül igyekeznek a szervezők olyan helyszíneket favorizálni, ahol a térség kiemelkedő kultúrával, történelmi emlékekkel és gasztronómiával rendelkezik. Ugyanis a szervezők, klubrendszerükön keresztül agitálják a szurkolókat a helyszínekre, ahol városnézéseket, és gasztronómiai programokat is szerveznek számukra. Hogyan teszik ezt?
A promóter készít egy beharangozó összeállítást a naptárban szereplő helyszínekről, és ezeket a vele szerződésben álló televíziós csatornákon vetíti, a versenyek összefoglalóin kívül. A FOX Sporttól kezdődően, a Viasat, RTL, RTP csatornákon át (teljes lista nálam) mindenhol, ezzel behálózva Európát, Ázsiát, Afrikát Közép és Észak-Amerikát… A nézettség a filmekről, és a versenyek összefoglalóiról, meghaladják a 200 milliót, adásonként…
A Jó Isten is egymásnak teremtett minket, és felvettem a kapcsolatot a promóterrel. Bemutattam a Mecsek rali történet 51 futamra visszamenőleg, Pécs város római és török korra utaló örökségeit, történetét, gasztronómiai szempontból a villányi borvidék Villányban és Villánykövesden kiteljesedő értékeit. Erről küldtem első körben anyagokat. Később, mikor nyilvánossá vált, az 51. Mecsek rali programját. Hisz a TER szabályainak ( min. 150 km gyorsasági) az idei kiírás megfelelt.
Az olasz vezetőkkel gyakorlatilag folyamatosan tartottam a kapcsolatot, mikor megérkezett a döntésről szóló értesítésük, hogy rendben, érdekli őket a dolog. Én ezt egy-két illetékes emberrel közöltem is a Mecsek rali sajtótájékoztatóján, sőt a sorozattal kapcsolatban is adtam anyagot. Aztán felgyorsultak az események, és megkaptam a pontos szerződési feltételeket. Ez teljesen egybeesett a Mecsek ralival. Nyilván akkor azzal voltunk elfoglalva.
 
Én a versenyt követően, amilyen gyorsan csak tudtuk, kiszedtük Szauer Gergő autójából a belső kamerás felvételeket és elküldtem a promóternek, hogy lássák a pályákat ilyen szemszögből is. Még meg sem kapták, mikorra megérkezett a meghívó Svájcba, a mostani futamra. Ugyanis itt tartják a sorozat vezetői a konferenciájukat, és döntenek a 2018-as naptárról.
A felvételek megtekintése után igen elismerően nyilatkoztak felém, nagyon tetszettek a pályák. Az más kérdés, hogy külön rákérdeztek az öregecske Mitsubishivel közlekedő ufóra is….
 
A Mecsek rali végeztével a szervezőknek továbbítottam a konkrét feltételeket azzal, hogy a határidő szűkös, de itt a lehetőség, csak aláírni kell, hogy visszakerüljünk egy nemzetközi sorozatba. Nos, ahogy ti nem kerestetek, úgy ők sem… Velük ellentétben ti csak most értesültök erről…
Nem értem… Itt egy remek sorozat, óriási reklámmal. Pécs a Kultúra Fővárosa. Villány fantasztikus hely. Csak az a baj, hogy erről CSAK mi tudunk… Mert soha nem tudjuk kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek a lábunk előtt hevernek. Panaszkodunk, hogy megint a csőd szélén a város. Kevés az idegenforgalom, viszont tele vagyunk olyan létesítményekkel amiket szívesen mutogatnánk, ha valaki erre tévedne. Miközben olyan rendezvények tucatját szervezzük, ami pénzt visz, nem pedig hoz!
Megsértődünk azon, ha erre, vagy arra az Unió, vagy a Kormány nem ad pénzt, de nem gondolkodunk azon, hogy mit tehetünk olyant, ami bevételt hoz.
 
A keblünkre öleljük a világ összes országát, hogy kórusaik nálunk énekeljenek, amivel nem is lenne gond, ha nem mi fizetnénk érte… Semmi gondom azzal, ha évente van egy színházi találkozó, csak ne sértődjünk meg azon, ha erre egyre kevesebbet ad az Állam, és akkor már nincs is kedvünk a kisebb mértékű ingyen pénzből mulatni…
Beszélünk egy olyan városról, ami gyönyörű, egyedi fekvésű, óriási történelmi múlttal, tanítási időszakban 15-20 ezer plusz itt tanuló diákkal… Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a jelenlegi kormányba az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát városunk adja. Hoppál Péternek nem kell az autósporthoz, vagy kapásból egy ilyen projekthez értenie, de talán egy tökös menedzser szólhatna már, hogy van egy ilyen lehetőség, miközben pang a városunk, a turisták hiánya, a kassza meg a bevételek miatt…
 
Lehet, hogy én is hibáztam, és közvetlenül neki kellett volna szólnom, mert ismerjük egymást, de  úgy gondoltam, vannak sokan akik feladatkörébe ez éppen beleférne. Ott mindenhol fellelhető az anyag, de vissza nem hívott senki… A verseny előtt meg le sem tudtam rakni a mobilt, hisz gyorsan kellett írni, szpíkerkedni és még sorolhatnám… Pedig barátaim elvártam volna! Amíg én számotokra az említett munkákat ingyen elvégeztem, azzal pár telefonszámlát megspóroltam, ebből egy hívást rám is áldozhattatok volna, egy nemzetközi verseny érdekében. Ugyanis erről nem beszélni kell, hanem tenni érte!
És mielőtt valami félreértésre adnék okot, ez sem járna számomra anyagi haszonnal. Egyszerűen csak annyi a dicsőség, hogy bő két hónap tárgyalás, prezentálás után a kedvenc versenyemet, szülővárosom futamát, felvették volna a sorozatba.
Mivel nem tiltottak nagyon az üzleti titkoktól, hisz én vagyok aki ezt Magyarországra hoznám, ezért elárulom, mennyibe “fájna” ez a rendezőnek. A versenyzőknek külön nem kell fizetniük, ha a sorozatban kívánnak indulni. A rendezőnek 15 000 eurót kell a szerződés aláírásakor fizetni, és 15 ezret a verseny előtt 30 nappal. Azaz valamivel több, mint 9 millió forintot. Ebben van a sorozat részéről az a televíziós promóció, amiről már írtam, a versenyek összefoglalói, és a klubtagok Magyarországra csábítása, a sorozat versenyzőinek indítása a futamon, és a lehetőség az FIA-n belül a továbbkandidálásra…
 
Kiszámoltattam egy könyvelő barátommal, hogy egy fő turista városunkba látogatásakor, mennyi adóbevételt hagy itt. Tehát olyan adónemekről van szó, amelyek nem a központi költségvetésbe mennek, hanem a település kasszájába vándorolnak. Figyelembe vettük, hogy 3-4 éjszakát alszik itt, étkezik, máshonnan jött magyarként, vagy külföldiként beül a négy nap alatt kétszer egy étterembe, kávézóba, legalább egy belépőjegyet vesz valamelyik idegenforgalmi látványosság megtekintésére stb. Nos, az összeg úgy 8 000 forint/fő. Azaz, ha a rendezvény miatt nem pécsiként 1125 szurkoló ellátogat ebben a formában városunkba, az ország más részéből,  urambocsá külföldről turistaként, már nullszaldós ezen kiadás része.
 
Értitek? 1125 fő esetén… És akkor nem beszéltünk arról az árbevételről, amit közvetlenül a szállásadók, vendéglátó egységek üzemeltetői könyvelhetnek el. Megspórolnánk azoknak a párnáknak az árát, amit a jegyszedők használnak szundikálásra a kulturális intézményeinkben, látogatottság hiányában! (elnézést kérve tőlük, nem ők tehetnek róla…)
És itt ülök szombat délután a számítógépem előtt, és erről kellett írnom. Mert most már mindenki tudhat róla, aki csak egy kicsit is szereti a ralit, hogy kell ezt csinálni, vagyis hogyan csinálják ezt máshol…
Maradok tisztelettel  Kósa András Race1.net

 

Post2