Hideg – Kerék: Bajnokok az iskolapadban. Az új tantárgy: R5

Hideg Krisztián és Kerék István évek óta külföldön öregbíti a magyar raliversenyzők jó hírnevét, elismertségét. Tavaly megnyerték a Mitropa kupa abszolút értékelést. Idén nem más lehetett a cél, mint a címvédés , és a páros ezt teljesítette. Az ősi ellenféllel, Gassnerrel szemben bizonyultak ismét jobbnak,és ami örvendetes a harmadik helyre is egy magyar versenyzőpáros a Várkonyi Szabolcs, Makai Gergely kettős futott be. Krisztiánék még halmozták a trófeákat, hisz déli szomszédainknál, ahol izzik a raliláz, hisz 2019-ben Vb futamot rendeznek, nemzeti bajnokok lettek abszolútban.

Erről a kiemelkedően sikeres esztendőről beszélgettünk a párossal, akik év közben még autót is váltottak. “Igyekeztünk ebben az esztendőben elérni a kitűzött célokat, de igencsak erős hullámvasúton érkeztünk a célba.” – kezdjük kronológiai sorrendben az év értékelését Krisztiánnal.“Úgy gondolom erős volt az idei versenynaptárunk, mert tíz futamon indultunk. Már tavaly is a Kovászna ralival kezdtünk, ami jó bemelegítés a karácsonyi punnyadás után. Hisz a remek havas pályákon lehet tekergetni a kormányt. Mivel 2016-ban is jól éreztük magunkat ott, az idei esztendőt is ezzel a versennyel kezdtük. Imádom a helyet, egy picike falu, amely két okból is kissé bizarr. Egyrészt Kommandó a helység neve😂😂😂, másrészt az erdélyi falucskában senki nem tud románul…🙄😀” – nevet jókat Krisztián.

“Jókat autóztunk, mígnem az egyik szakaszon a hó fogságába kerültünk. De így jártak ugyanitt Kovács Antiék is. 🙄😬Nos, úgy ötven percbe telt, mire kiszedtek minket a nézők, akik később arra jártak, így a már a pályán sétálgató szurkolók között becsorogtunk a célba, ahol beírták az időnket, és másnap folytathattuk. Antiékat is kiszedték, de ők a lassabb hóásás miatt itt 15 percet kaptak tőlünk, amit szintén beírtak.😂Szakadtunk a nevetéstől Kovácsékkal. De másnap nagyon élvezeteset autóztunk, én fél órát hoztam a mezőnyön, az utolsó előtti helyről… Ugye nem kell, mondanom, kiket ástak az utolsó helyre…😂” – röhögünk a sztorin Krisztiánnal.

Ezt követően “lázas” készülődésbe fogtál, fokozom a hangulatot.“Az, túl magas hőfokon égtem, de inkább a sejtjeim. Valami nyavalyát összeszedtem és nagyon magas lázzal fetrengtem itthon. Annyi erőm nem volt, hogy én vezessek le a Kumrovec ralira Horvátországba. Kerék Pisti vitt végig, én csak ott ültem az autóban. Végig nyomták belém a gyógyszereket, de elindultunk, ami az utolsó pillanatig kétséges volt. A horvát értékelésben másodikok lettünk, amiről most év végén kiderült, hogy a bajnoki cím megszerzése szempontjából mennyire értékes eredmény volt. Teljesen kimerültem a verseny végére, de megcsináltuk.” – emelem a kalapom Krisztián előtt.

Sokat nem volt ideje pihenni, hisz két hét múlva jött a nyitó osztrák verseny, egyben Mitropa kupa, a Rebenland rali. “Ez volt a legjobb versenyem az évben. A Mitsubishivel WRC és R5-ös autókat megelőzve abszolút negyedikek lettünk, és a Mitropa kupában győzelemmel nyitottunk. Ez megadta az alaphangját a szezonnak. Indult pár magyar kollégám is a versenyen és igazolhatják, hogy a sógoroknál milyen színvonalas, jó és nem könnyű versenyek vannak. Én ezért szeretem ezt a miliőt, amit ők csinálnak, szerveznek.” – utal arra Krisztián, az utóbbi években miért hanyagolja a magyar fellépéseit.

Aztán egy hasonlóan erős, és nehéz verseny következett, ahol jól magatokra is ijesztettetek, vezetem fel Krisztiánnak a Lavanttal ralit. “Ez is nagyon jó futamunk volt, igen jó eredményeket produkáltunk a Mitsubishivel. Folyamatosan top 5-ös időket teljesítettünk a WRC-k és R5-ös autók között, előtt. “

“Abszolút harmadik szakaszeredményünk is volt a vége felé, majd jött az utolsó gyorsasági. Itt egy futómű hiba miatt, negyedikben úgy 120 felett az egy kocsi széles úton pörögtünk oszlopok és partoldal között. Na, ez remek érzés volt, de megúsztuk. És pont annyit veszítettünk vele, hogy 1,4 másodperccel Gassner mögé szoruljunk a Mitropa értékelésben.” – idézi fel Krisztián az év egyik legbosszantóbb pillanatát. Csak az egyik, mert lesz még…

Ezt követően a horvát riviéra következett, Abbázia (Opatija). A páros egyik kedvenc helye. “Az, nyertünk is már itt. Most abszolút harmadikok lettünk. Ez egy nagyon jó verseny, kiváló szakaszokkal. Remek hangulat veszi körül a rendezvényt, és a hely káprázatos. A város polgármestere remek ember, imádja a versenyt. Nagyon jó a kapcsolatunk vele, ide nagyon szeretek visszajárni. Ezért is örülök, hogy a környéken Vb futamot fognak rendezni.” – mesél elfogultan a patinás városról, ahová civilként is szívesen visszajár.

Aztán következett a legérdekesebb verseny Szlovéniában, Velenjében. “Itt folyamatosan az első háromban autóztunk az R5-ös autókkal, majd átvettük a vezetést. Egész közel kerültünk az abszolút győzelemhez, a helyi Turk ellen vívtunk. Az utolsó szervizről hajtottunk az utolsó előtti gyorsra, amikor közúti ellenőrzésre megállítottak minket. Az az egység, amellyel már napközben is többször találkoztunk, olyan érzése volt az embernek, mintha egy autóból állt volna a mezőny… Nos, éppen annyi ideig tartott az igazoltatás, hogy jól kikéssünk a következő rajtból, így oda legyen a versenyünk. A győzelem helyett abszolút negyedik, a Mitropában pedig a második hely jutott. Ez az incidens, több tanulsággal járt. Egyrészt elég furcsa egy kulturált uniós országban, másrészt ha ennyire böki a szemét sokaknak a Mitsubishivel nyújtott teljesítményem, akkor jobb lesz váltani. Ekkor kezdtem agyalni az R5-ös autón…” – vallja be őszintén Krisztián a Race1.net olvasóinak.

És jött a búcsúversenyed a Mitsuval, ami igen jól sikerült. “Így van, az INA Delta ralin Zágrábban a Mitsubishivel abszolút elsők lettünk. De ez nem változtatott az elképzelésemen. Azért a korrektséghez hozzátartozik, hogy szerencsénk is volt, mert Sebalj barátunk és Prodan is nullázott a versenyen. Így mi visszavettük a vezetést a horvát értékelésben. Ez mindenképpen egy fontos momentuma volt a bajnokságnak. De mondom, ekkor már szerveztem az R5-ös projektet, ami végül kicsit kitolódott.” – utal Krisztián egy sajnálatos balesetre.

Mert az örökmozgó apuka korábbi súlyos sérüléseit is hanyagolva nem vesz vissza a tempóból, és a raliversenyek között gokart pályák mentén látható. Ugyanis a család a gyerekek miatt ebben a sportágban is érdekelt. Nos, az egyik sürgés, forgás közben bokaszalag szakadást szenvedett, így odalett a Baranya kupán való szereplés a Ford R5-tel. De ami késik, nem múlik és összejött a következő szlovén versenyen.

“Igen, Nova Goricán már azzal indultunk. Bevallom a Ford nagyon jó autó. De valahogy nem az én vezetési stílusomnak találták ki, ezért egyszerűen nem tudtunk összebarátkozni. Az egész versenyen a fékkel bajlódtam, és ez rányomta a bélyegét a szereplésünkre. Nem találtam vele a ritmust, tapasztalatom semmi nem volt vele. Szóval amellett, hogy ezek remek konstrukciók, nekem nem jött össze. A Mitropa elsőségen kívül itt semmi másnak nem tudtam örülni.” – meséli a tapasztalatokat Krisztián.

Ezért aztán egy másik típus után néztél, vezetem fel az újabb márka történetét. “Adódott egy lehetőség, amit kihasználtunk és a Korda Racing újonnan épített Skoda Fabia R5-ös kocsijával debütáltunk Porecben. Sok ismerős arc volt a mezőnyben, és a kategória is szépen megtelt. Úgy gondolom a kezdeti tapogatózások után folyamatosan gyorsultunk, és ez pozitív. A második nap az elejében autóztuk már az időeredményeket nézve, és első skodás versenyemen szakaszt is nyertem. A kocsi mindenképpen kezelhetőbb számomra, mint a Ford. A horvát bajnoki értékelést és a futamot meg is nyertük.” -ami elsőre nem rossz eredmény, ismerjük el a párosnak.

Ezek után nem maradt más hátra, mint előre… A Mitropa kupa győzelemért. “Igen ez vezérelt minket az ADAC 3 Stadte ralin való indulásnál. A Mitropa kupa futamot megnyertük, és ezzel az éves bajnokságot is, azaz megvédtük a bajnoki címünket. Pedig nagyon nem mentem jól a versenyen. Pörögtem, forogtam, tolattam. De hát ezt is gyakorolni kel. 43 éves fejemmel, most tanulom, hogy milyen gyorsan kell tolatni egy R5-sel…😂😂😂 Az első versenyen, ez legalább 20 másodperc volt. mert nem úgy van, berakod hátramenetbe. Ahh, nem… Egy, utána üres, aztán megint egy, üres és hátramenet. Na, ezt a német ralin, már pár másodpercre tudtuk szorítani…” – nevetünk jókat a bakikon.

“Hallod Andris, úgy ülünk Istvánnal vén fejünkkel most ebben a Skodában, mint két világtalan. Semmi támpontunk, tapasztalatunk nincs vele. Ha nem lenne ilyen drága, még végig is röhögném az ilyen szituációkat. De mikor bemegyek Kordáékhoz, és ott jobbra látok egy Hyundai R5 roncsot, balra egy Skoda R5-ös üres roncsot, hát lefagy a mosoly az arcomról. Szóval kemény játék ez, és hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe, meg kell tanulnunk jövőre ezt az autót. Két tervünk van 2018-ra. A horvát címünket szeretnénk megvédeni és az ERT bajnokságban szállunk harcba. Addig három versenyt iktattunk a programba még. Santa Domenica, Mikulás rali és az osztrák Janner ralit.” – zárjuk Krisztiánnal a jó hangulatú értékelést.

Természetesen a hűséges társat Kerék Istvánt is megszólaltattuk. Éppen grillezés közben zavartuk a remek navigátort, de elmondása szerint a főzés és mi közülünk az első zavarta jobban…😂

Mindjárt a menü után érdeklődtünk Istvánnál. “Grillezek, méghozzá a hús mellett krumpli, brokkoli és még rizs is kerül az asztalra. Ezzel bajlódok itt, de nem zavarsz, beszélhetünk. “ – engem viszont a távolság igen, mert ilyen körülmények között inkább személyesen faggattam volna…😍👌 Na, mindegy a cikk miatt mindenképpen jössz nekem eggyel, jegyzem meg.

“Ok, benne vagyok.” -gyorsan fel is írtam az ígéret pontos dátumát. Nevetünk egyet, aztán belekezdünk Istvánnal is.“Amit kitűztünk célul, azt teljesítettük is. De, ahogy Kriszti(😜😍😂) is mondta, ez nem volt egyszerű év. A Mitsubishivel, úgy gondolom, aszfalton az európai élmezőnyhöz tartoztunk. Ott nem igazán tudott már senki újat mutatni nekünk, mint ahogy mi sem murván a lett, észt és litván srácoknak. Nos, beültünk egy R5-ös autóba, itt meg nézünk ki a fejünkből. Halvány fogalmunk sincs egyelőre, mit kéne csinálni. De belejövünk majd.” – ismeri el önkritikusan a a tapasztalt navigátor. Pedig ő már remek Lanciákban, WRC autókban ült, sőt Turi Tomival abszolút magyar bajnokok lettek a Skoda Octavia WRC-vel 2004-ben.

“Igen, de ez más. Új technika, és még nulla tapasztalatunk van. Kell fejlődnünk a korral, kellenek a futamok, beállítások megtalálása, mert ebben nincs igazán támpontunk, de még segítségünk sem. Gondlom mindenki így kezdte, a fiatalok is… Majd hozzájuk kell idomulnunk, és felvenni velük a versenyt. Ha a jövőbeni céljainkat el akarjuk érni, muszáj lesz.” – mondja eltökélten István.

“Mert a 2018-as terv kész. Újból az ERT sorozatban szeretnénk indulni. 2016-ban itt Kriszti (…) már ERT/2 bajnok lett, én pedig abszolút bajnoka a sorozatnak. Nos, valami ilyesmit tűztünk ki ismét, a horvát cím megvédése mellé, ami úgy gondolom a mi korunkban újabb kellő motivációt fog nyújtani. Most lesz az átalakított bajnokság döntője Portugáliában. Nos, jövőre jó lenne oda bejutni, és akár…” – vágja el a mondatot Kerék István.

“Tényleg úgy voltunk, hogy új kihívás kell ezzel az R5-ös autóval. Nos, annak érdekében, hogy ne essünk ki a ritmusból, ahogy Kriszti is mondta, nem állunk le, három versenyt megyünk január első feléig. Muszáj lesz. Várom a jövő évet már, de csak külföldön megyünk majd. Nincs tervben a Mikulás ralin kívül más hazai verseny. “ – árulja el István.

“Úgy gondolom az idei évünk, pár nehézség ellenére jól sikerült, és végig kontroll alatt tartottuk. Voltak kellemetlen szituációk, incidensek, de én ezzel már nem akarok foglalkozni, előttem már elmondták. Voltak győzelmeink abszolútban is, kiemelkedő produkcióink még az év első felében a Mitsubishivel. Ezek nagyon kellemes emlékek. Most valami újba fogtunk, és ebbe is előbb, utóbb belerázódunk, csak idő kell hozzá. Az meg van, bőven…” – neveti el magát István aki huszonöt éve van már lassan a pályákon…

És most Krisztivel (…) úgy várják az újabb kihívásokat az R5-sel, mint az ifjú titánok. Ugyan Hideg Krisztián elmondta itt fáj, ott fáj, az a csavar a derékban, a lábak így, a lábak úgy, de azért azok a tappancsok mégiscsak egy R5-ös pedáljait fogják nyomni  2018-ban is… És erről az előadásról István sem maradhat le, mással el sem tudná képzelni a jövőjét. Na, ez példaértékű lehet mások számára is…

 

Kósa András Race1.net

A képeket a Hideg Rally Team és Kerék István facebook oldaláról mazsoláztuk, amelyek között van az MGR Images, Hajósi Hajóka Miklós, a Rallyeyes.hu és Csányi Botond képei is. Mindenkinek köszönjük!

 

 

 

Post2