Újabb részletek az FSR rali csapatbajnokságról

Már korábbi írásunkban említettük, hogy egy új ralibajnokság van láthatáron. Nos, a háttérben lázasan folyik az előkészítő munka. De a meghívott tizennégy ország Szövetségei már a héten szembesülhetnek a tényekkel, hisz már konkrétan fontolóra vehetik, hogy kívánnak e a sorozatban részt venni. Köztük az MNASZ is, mint a magyar autósportot irányító szervezet.

A Race1.net most újabb részleteket tud közölni a versenysorozattal kapcsolatban, amit mindenképpen 2019 januárjában indítanának. Nyilván a szurkolókra, olvasókra olyan információk nem tartoznak, amelyek a promóter gazdasági és működtetési elképzeléseit vázolják, hisz ez az ő dolga. De az kívülállóként is megállapítható, hogy egy konkrétan 60 versenyautót mozgató, legalább tíz ország versenyzőit felölelő mezőny a beszállítók érdeklődését is élénken foglalkoztatja.

A versenyenkénti 20 R5-ös, 20 R4-es és 20 R2-es autó versenyeztetése, alkatrészellátása is már figyelemre méltó a bérbeadók számára 10 versenyre vetítve. Nem beszélve arról, hogy a fejlesztés alatt álló R4-es autók számára is igen komoly piacot jelent majd 2019-re. És akkor még nem is beszéltünk a sorozatnak az üzemanyagot beszállító cég százezer liter feletti biztos piacáról, és a sorozatban elhasznált több, mint tízezer versenyabroncsáról…

Ami viszont érdekes lehet számotokra, az a versenyek lebonyolítása és pontozása. Nos, egy biztosan megállapítható. Itt minden a versenyzőkért és a nézőkért történik majd. A sorozat mindvégig a névadó gondolat, azaz a barátság jegyében zajlana. Az eddig modellezett lebonyolítás mindvégig arról szólt, hogy a késhegyig menő csaták visszahozzák a szurkolókat a pálya szélére, és maximálisan kiszolgálják őket.

Nézzük először,mire számíthatnak a szurkolók. Sok mindenre, mert a promóter is számít rájuk. Nézhető versenyeket akarnak rendezni, a vándorló, más helyszínekre is ellátogató, saját válogatottjukért, nemzetükért szorító rajongóknak. Mivel, a későbbiekben taglalandó lebonyolítás, az utolsó versenyben lévő autók küzdelméről is szól, ezért olyan szisztémában dolgoznának, hogy egy helyen a lehető legtöbbet lássanak a szurkolók a versenyből.

Azaz a futamokat két és fél naposra tervezik. Első nap este egy, a versenyben is értékelt szakasszal kezdődne, amelyet a nyitóbuli követ.😍 Ugyanis a promóter eltökélt szándéka a “Nappal ellenfél, este barát” eszme erősítése! 😂😜👌Ilyenkor a több országból összesereglett szurkolóknak, kulturális, gasztronómiai és zenei programokkal kedveskednének.

A középső napon képzeli el a hosszabb  versenyprogramot. Mivel nem szaladgáló, rohangáló turistákat, szurkolókat akarnak látni, reggeli torna gyanánt a  szakaszok között, ezért délelőtt két pályán kétszer küldenék át a mezőnyt. Ami ugye, minimum 2 x 60 autó. Úgy gondolják, a gasztronómia élmények okozta mámorból való visszatérésre, csipa nyitogatásra, éppen elég ébresztőként az első ezerrel elrobogó R5-ös autó látványa, majd a további ötvenkilencé…😂💪 Majd ezt a programot pörgősen, újból letudva, mindenki újjászületett bárányként a nyájjal, sportbíróstul, mentőstül, rendőröstül kulturáltan átvonulhat az délutáni két szakasz egyikére, ahol újból megnézheti a heroikus küzdelmet.

Este, valahol a szervizpark környékén, a főhősök szervezett élménybeszámolójának meghallgatása után , a promóter ismét biztosítana némi déja vu érzést… Megint csak az eszme “Nappal ellenfél, este barát” erősítése érdekében.😍😂👌

A zárónapon pedig, figyelembe véve az esetleges hazautazások, mint feladatok abszolválását, kisebb, de élvezetes verseny kilométerekkel bonyolítanák. Így tenné ki a program a több mint 150 kilométer gyorsasági lebonyolítását, és  a nézők maximális kiszolgálását.

De mitől lehet ez egy élvezetes, pattanásig feszült csapatverseny? A pontozási rendszertől. A promóter a végletekig arra koncentrál, hogy a futamok és a bajnokság, az utolsó kilométerig kiélezett küzdelmet hozzon. Eleve csökkenti a taktikázás lehetőségét, hogy nincs minuszolás, és a nevezési rendszer is garantálja az összes futamon való részvételt. Nézzük a tervezet szerint, hogy pontoznának.

Mint írtuk, három kategória lenne, de fontos szerepet játszik az abszolút sorrend is, sőt a legkisebbek szereplése úgyszintén. Minden azt a célt szolgája, hogy mindenki a saját és kocsija utolsó leheletéig küzdjön, nyomja. Ugyanis egy-egy haloványabb szereplés igen kellemetlen helyzetbe hozhatja hazája válogatottját. Először is a kategóriánként nevezett mindkét autó eredményét értékelik, tehát nemcsak a jobb helyen végzettét. Már egy fék a taktikázás ellen…

Nézzük először a legegyszerűbb számolást. A teljes mezőny abszolút sorrendjét a következőképpen értékelnék, abból is csak az első tíz helyezettet.

Abszolút sorrend pont
 1. 15
 2. 12
 3. 10
 4.  8
 5.  6
 6.  5
 7.  4
 8.  3
 9.  2
10.  1

Valami újdonság? Nem sok, ugye. Na, ezért gondolkodik másképpen (is) a promóter. Ugyanis, a “nagyok” közül, de az első tízbe nem kerülő pilótáknak sem mindegy hol végeznek, mert minden egyes rosszabb helyezéssel a válogatottat sújtják. Mindjárt megtudjátok hogyan… De előbb nézzük a kategóriákon belüli pontozást, azaz mind az R5-ben, R4-ben, és az R2-ben is.

Itt a nevezett 20 autóból az első nyolcat pontozzák majd, mind a három típusnál.

sorrend pont
 1. 20
 2. 14
 3. 10
 4.  8
 5.  6
 6.  4
 7.  2
 8.  1

Na, ez már valami. Kicsit nagyobb a pontok közötti különbség. Eleve már látszik, hogy a harmadik helyezett csak feleannyi pontot kap, mint az első. Tehát nyomni, nyomni, nyomni… És ha figyelembe vesszük, hogy a pénzdíjakért zajló futamokon, a kicsi autó is ugyanannyival járulhat hozzá a válogatott összpontszámához, mint egy R5-ös, hát ezt hívják CSAPATMUNKÁNAK! Sőt, még többel is, mindjárt rátérünk arra is… Csak annyit az előbb értelmezett táblázathoz, hogy a promóter nem támogatja azt a pontozási rendszert, ahol az is szerez, aki éppen véletlenül járt arra, vagy éppen ezzel díjazzák, hogy meglegyen a limit az indulók számát illetően…

És akkor a bónuszpontokról. Innentől érdekes megint az abszolút sorrend, hiába nincs valaki az első tízben. Miért? Ugyanis azok szerezhetnek újabb egységeket még válogatottjuknak, akik gyengébb kategória lévén előrébb végeznek egy erősebb autó ellenében. Tehát teljesen mindegy hol vannak az abszolút sorrenden belül, ha egy R2-es autó előrébb végez, mint egy R4-es bónuszpontot kap, ha egy R4-es teszi az R5-sel szemben, akkor úgyszintén.

Azaz, ha jól értelmeztem, akkor a következőképpen. Egy R2-es megelőz egy R4-est, kap egy pontot pluszban érte. Ha kettőt előzött meg, újabb kettőt kap a második megelőzésért, azaz 1+2 , az már 3 pont! És így tovább… Na, ezzel taktikázzon bárki is menet közben… Mert mi történt eddig például egy R5-ös versenyzővel? Nincs esélye sem az első tíz helyre abszolútban, azaz nem pontokért harcol és nekiáll “meseautózni”, amire őszintén, a szurkolók annyira nem kíváncsiak… Itt ez nem fordulhat elő, hisz ha csak a tizenötödik helyen van, de kettő R4-es van előtte, a fenekében egy R2-es egy másodpercre, nyomnia kell, hogy ne hozza szégyenbe és ponthátrányba hazája válogatottját.🙄😩

Egy-egy verseny végeredményét a válogatottak célba érkezett autóinak összpontszáma adja. És a kiesett autó, megelőzöttnek számít majd… Úgyhogy élni kell a szuperrali lehetőségével, hogy ne hagyd szégyenben a hazádat, szurkolóidat…

Azaz a promóter az utolsó méterig versenyt akar, és kiszolgálni a nézőket. Itt nem lehet bealudni, a végletekig harcolni kell. Mert mindenkit hátba veregetnek majd, csak nem mindegy, hogy gratulációként, vagy cinkelésként. Nem mindegy, hogy a csapatod veregeti, vagy az ellenfél köszönésképpen, hogy milyen rosszul mentél… És akkor a lázba hozott szurkolókról ne is beszéljünk.

Nos barátaim, ez a FriendShip Race lényege, óriási beszállítói lehetőséggel, nézőszórakoztató, egyenlő feltételek melletti küzdelmével. Muszáj erre 2019-ig várnunk?

 

Kósa András Race1.net

fotók: Sándor Mátyás, Király Gábor, Szauer Gergő. Köszönjük! 

Post2