Turán Frigyes: Szeretek a Széchenyi téren a dobogó tetején állni…

Turán Frigyes idén ismét teljes szezont fut a magyar bajnokságban. A Mecsek rali korábbi kétszeres abszolút bajnoka, szívesen idézte fel a helyszínnel kapcsolatos élményeit, a pályához fűződő emlékeit. De alapvetően nem nosztalgiázni jön, hanem a felfrissített Ford Fiesta R5-sel korábbi teljesítményeit szeretné megismételni.

“Alapvetően úgy érzem, sokszor jól mentünk a Mecseken. Még pályaversenyzős időszakomban lett egyik legkedveltebb helyem Pécs és a Mecsek. Úgyhogy én mindig nagy lelkesedéssel vágok a baranyai versenybe, teljesen függetlenül attól, hogy állok a bajnokságban.” – kezdi megkeresésünkre Frici.

“Most a társam a Fordban egy régi barátség és ígéret miatt Bagaméri László lesz, de az utolsó egri futamra ismét Farnadi Ági foglalja vissza a helyét” -folytatja Turán Frigyes.

Meg kell hogy mondjam, örülök a változatos pályáknak. És mennyiségre és szakaszokra bontva is bőséges. A több mint 160 kilométer gyorsasági önmagáért beszél, és az is, hogy ezt hét különböző szakaszból állítják össze. Ezt én azért szeretem, mert az is önmagában feladat, és kihívás lesz, hogy menet közben állítgassuk az autót, az igényeknek megfelelően. Ami jó az egyik típusú pályára, az nem biztos, hogy beválik a másikon, és ez most megoldandó lesz a Mecseken, aminek igazi rali íze van már…” – taglalja lelkesen Frici.

“A Ford Fiestám most teljesen jó, megkapta a legutóbbi új fejlesztéseket. Múlt héten autóztam vele, úgy érzem rendben van, de majd csütörtökön a pécsi hivatalos teszten ismét autóba ülök, és elvégezzük a finomhangolásokat rajta. Komolyan veszem ezt a futamot, mint mindegyiket, és ezek a lelkiismeretes felkészülések elengedhetetlenek.” – vázolja a profizmus alapjait Turán Frici.

“Annyira jó a magyar mezőny, hogy az ember nem engedheti meg, hogy mondjuk 90%-ot autózzon. Teljesen mindegy hol állsz a bajnokságban, itt mindig 100%-ot kell nyújtani. Én egyébként sem vagyok az a számolgatós típus, nem érdekelnek menet közben a pontok, csak a futamra koncentrálok, és majd utána meglátjuk mit hozott a futam a konyhára, de igazából év végén nézek a tabellára, addig csak konkrétan az aktuális futam érdekel.” – osztja meg velünk gondolatait Frici.

“Most is a győzelemre török. A várható húsz fős R5-ös mezőnyből legalább 5-6 pilóta van, aki potenciálisan jó lehet az abszolút győzelemre. Nekem ez itt a Mecsek ralin már kétszer sikerült. A Peugeot 307 WRC-vel 2009-ben, majd 2013-ban egy Ford Focus WRC-vel. Nagyon jó a Széchenyi téren a dobogó tetején állni, nekem elhihetitek…” – nosztalgiázik kicsit a Bajnok.

“Köztudott, hogy én Hankook gumival versenyzek. Nem azért, mert ennek az értékesítésével is foglalkozom, hanem azért, mert egyre elfogadottabb. Ugyanis az abroncs nagyon jó. Folyamatosan zajlanak a tesztek vele, és nem csak általam, hanem jó néhány pilóta külföldön is. Hogy jó irányba halad a fejlesztés, be fogom bizonyítani a Mecseken is. Én nagyon élvezem a tulajdonságait, már teljesen versenyképes abroncsnak tartom.” – mondja el véleményét Turán Frigyes.

Végül, kicsit ironikusan kérdezem Fricit, hogy van e még benne szálka… “Értem mire célzol… Kihúzogattam már rég magamból.” -neveti el magát. Az méretes 2011-es nyárásvölgyi bukásra visszagondolva. “Igen az nagy volt, emlékezetes sztori kétségtelen, de kitöröltem már magamból. Másrészt, most nem megyünk arra… De ettől függetlenül, nem értek egyet most sem az effajta padkavédelemmel. Értelmetlennek találom, de ha végül mégis kell védeni a szakaszt, megpróbálnám a környező országokban alkalmazott módszerek egyikét. Mert ez a jelenlegi formájában komoly károkat okozhat, nekünk…” – fejezzük be Turán Frigyessel.

Kósa András Race1.net

Képek: Turán Motorsport facebook

 

Post2