Hankook Racing Tires – Hogy időben OTT legyél!

A vak is látja, hogy a korábbról ismert, évtizedes hagyományokra visszatekintő versenyabroncsok mellett itt van egy márka, aki még a felnőtt kort sem érte el, de sikereket annál többet. A Hankook versenyabroncsai 15 éve kerültek a piacra, és ma már a tavalyi eredmények alapján, Európa második legkedveltebb gumiabroncsa lett a versenyzők között. A cégvezetővel, Turán Frigyessel beszélgettem, a rövid múltról, a jelenlegi sikerekről, és a biztató jövőről.

Az elején afelől érdeklődtem, hogy mint versenyző, hogy jutott ahhoz a lehetőséghez, hogy mint üzletember is foglalkozzon a Hankook versenyabroncsokkal. “Ez egy hat éves történet, mert 2012-ben indultam Petter Solberg csapatával  a San Remo ralin. Itt abszolút hetedik helyezést értünk el. Méghozzá úgy, hogy azzal a kikötéssel indulhattam, hogy Hankook gumiabroncsokkal versenyezzek. Ingyen kaptam a gumikat, és még előtte 150 kilométert is tesztelhettem velük. Sötét ló volt a márka a számomra. Nem ismertük, de egyből jó benyomást tettek rám a tapasztalatok.” – kezdi Frici az első ismerkedést a termékkel.

“Műszaki hibák gátoltak ezen a versenyen, eltört egy vízcső, de így is az abszolút hetedik helyen végeztünk, és ez már akkor a gumiknak is volt köszönhető. Mi elégedettek voltunk a helyezéssel, de annál fontosabb volt, hogy a Hankook maga is. Így felvetődött az ötlete annak, hogy kereskedelmi szinten is foglalkoznék a dél-korai abroncsokkal. Egyből igennel válaszoltam, és így indult ez a dolog. Akkor már a gyár itt volt Magyarországon, de tudni kell, hogy a mai napig a versenyabroncsokat Dél-Koreában állítják elő, fejlesztik és gyártják le.” – avat be minket a Frici.

“Ennek a kezdeményezésnek még nincs száz éves múltja, de nagyon sokat költenek Koreában a fejlesztésekre, és nyitottak az újdonságokra. Folyamatosan kérik a tapasztalatok eredményeit, és azért büszkén mondhatom, nagyon rosszul nem áll a márka, hisz Európában jelenleg a második legkedveltebb versenygumiabroncs, és két év alatt piacvezetővé szeretnének válni itt Európában. Tehát itt tartanak 15 év kőkemény munkája után.” – említi büszkén Turán Frigyes.

“Ebben az elért eredményben sok sorozat adatai, statisztikái benne vannak. Pályán már a legkedveltebb márka a Hankook, ezt már régóta tudjuk, hogy ott kiváló eredmények születtek. Az abroncs gyors, győzelemre született, és úgy gondolom jelenleg ár/érték arányban messze a legkedvezőbb. Mi az eredményekkel próbáljuk a leendő ügyfeleket meggyőzni. A környező országokban is nagyon jó eredményei vannak jelenleg, itthon pedig jómagam is szeretném győzelemre vinni a márkát, vagy pont ő engem…” – említi ezt is nem kis büszkeséggel a bajnokságot vezető Frici.

“Itthon azt veszem észre egyre jobb az elfogadottsága a guminak. Nyilván a konkurencia ezt másképpen kommunikálja. Először az volt, hogy kilométerenként 2 másodperccel lassabb a Hankook, aztán már csak eggyel, aztán azért egyenlítődött ki, mert Turán 130%-on autózik… És végül a legújabb, hogy én mással megyek, mint amit mi kínálunk versenyzőtársainknak. Erre annyit tudok mondani, bárki kipróbálhatja az abroncsokat…” – osztja gondolatait néha kesernyés mosollyal Frici.

“Sőt ezt mi kifejezetten ajánljuk, támogatjuk, megszervezzük. A gyárban folyamatosan fejlesztenek, ehhez pedig elengedhetetlenek a visszajelzések, az információk. Én is részt vettem 2016-ban egy 3000 kilométeres teszten. És örömmel mondhatom, hogy például a tapasztalatok nem sokkal később a murvagumikon már visszaköszöntek. Úgy gondolom, murván kifejezetten egy ütőképes abroncsról beszélünk.” – bizonyította már ezt itthon is Turán Frici futamgyőzelemmel.

“Szóval folyamatosan jönnek vissza az információk a versenyzőktől, a gyár pedig elemez. Ennek köszönhetően nemsokára új típusok, új keverékek is megjelennek a piacon. És remélem velük arányosan jönnek majd az újabb sikerek. Raliban is látható a fejlődés akár világbajnoki szinten is. A WRC2-ben gyűlnek a dobogós helyezések, magam is értem el ilyen eredményt, ERC-ben is látható az előrelépés, a nemzeti bajnokságokról nem is beszélve. Jó úton haladunk, jól állunk már most is.” – taglalja Turán Frigyes, mint cégvezető a tényeket.

“Itthon növekedni szeretnénk, és dinamikusan is fejlődünk, ez az igazság. Elértük azt, amiről pár éve még csak álmodtunk. Sokakat meg tudtunk győzni, hogy próbálják ki a Hankook gumit, teszteljék, és sokan utána maradtak is a márka mellett. Tudom, hisz én magam is versenyző vagyok, hogy nehezen állnak át az újra, a másra a megszokottról, egy újabbra, másra a versenyzőtársaim, de az eredmények bizonyítanak. De egyre többen élnek az általunk kínált lehetőségekkel.” – mondja Frici az itthon tapasztaltakat.

“A szolgáltatási módszereink is úgy gondlom abszolút versenyzőbarát. Felszerelünk gumikat, de csak azt kell kifizetni a társaknak, amit fel is használtak. Így tudnak mindig alkalmazkodni időben az adott körülményekhez. Tudunk beállításokkal, mindenféle adatokkal, statisztikákkal segíteni, és segítünk is. Úgy gondlom mindenki számára az árakkal kapcsolatban is olyan rugalmasak vagyunk, hogy így talán sokkal többen megtalálják a számításaikat nálunk. Mert mi erre is törekszünk.” – tér ki Frici egyik üzletpolitikájára.

“Hideg Krisztián is áttér a Hankook gumira, nemrég beszéltem meg vele. A Mitropa kupát vezető Fogasy Gergely a Peugeot-val idén remek időket autózik, és év eleje óta a mi abroncsainkat használja. Ebből kifolyólag természetes már ott vagyunk Komlón, ahol pénteken kezdődik a Baranya kupa, és többek között a rali2-ben a Bacsa Tamás, Hanyik Gergely páros által is képviseltetve vagyunk, de büszkén mondhatom sok páros számít ott is a segítségünkre.” – fejezzük be a tartalmas beszélgetést Turán Frigyessel, aki most az RTH Versenyabroncs Kft ügyvezetőjeként nyilatkozott nekünk.

És valóban itt a lista, akik várhatóan Hankook abroncsokkal rajtolnak Komlón. Fogasy Gergely (Peugeot 208 R5 T16), Csík Zoltán (Subaru WRC), Gazda József (Subaru WRX) , Nemerey Ádám (BMW), Bacsa Tamás (Lada Speedy Gonzales), Nyilas Péter (Honda), Alföldi Róbert (Skoda), Magyari Beck Szabolcs (Renault Clio), Szombati István (BMW).

Kósa András Race1.net

A képeket köszönjük File Gábornak, Hankook Racing Tires facebook, Pacsuta Attila.

Post2