Turán Frigyes: Helyreállt a lelki békém…

Lehetne úgyis fogalmazni, hogy óriási meglepetés született a magyar ERC futamon. Pedig nem biztos. Kétségtelen, hogy a sorozat záró futama leginkább a Herczig Norbert, Ferencz Ramón állandó ERC induló párosunkra épült, de őket most elhagyta a szerencséjük. De milyen jó, hogy több páros nevezett honi versenyzőink közül és végül nagy magyar siker született. Hisz a végig remekül hajtó Turán Frigyes, Bagaméri László kettős megnyerte az idényzáró ERC futamot, itthon, hazai földön.  Fricivel beszélgettem ma délután, kettőt aludva a nagy sikerre.

“Ez tényleg álomszerűen alakult. Helyre is állt a lelki békénk Lacival, hisz tavaly pont itt vesztettük el pár másodperc híján a magyar bajnokságot, viszont most az ERC győztesei lettünk a záró futamon. Voltak korábbról már jónak mondható külföldi eredményeim, és ezek közé, mint az egyik legnagyobbat sorolhatom most a hétvégi győzelmet. Nagyon büszke vagyok a korábbi spanyol futamomra, amikor a Top 10-ben autóztam 2010-ben, de sajnos kiestem, de ebben az évben a bulgár WRC futamon abszolút 8. lettem. 2015-ben viszont privát értékelést nyertem a spanyol futamon, szóval ezen teljesítmények mellé rakom most ezt a futamgyőzelmet.” – kezdi értékelni teljesítményét Turán Frigyes.

“Amikor elrajtoltunk az utolsó gyorson, előtte már azt mondtam Lacinak, ha Ingram előtt meg tudjuk tartani a 47 másodperces előnyünket, már elégedett leszek. Erre a szakaszon elment az ablakfűtés, lekapcsolódtak a lámpáink… Ej, mondom, ez szépen kezdődik, de lehoztuk elfogadható tempóban a Skodát. Aztán a stopban láttam, hogy Devine egy percet adott a Hyundai i20-szal, akkor azt mondtam és nyilatkoztam is, hogy ebből harmadik hely lesz, mert Ingram sem lesz lassú. Így is jöttünk el onnan, aztán egy ideig térerő sem volt, azaz mi semmiről nem tudtunk. Később a csapat tudott elsőként felhívni, hogy nem másodikak lettünk…” – éli újból át a pillanatokat Frici.

“Mondták, hogy mi történt és nemhogy visszacsúsztunk a harmadik helyre, hanem megnyertük a futamot. András, ez olyan volt, mint egy áramütés! Komolyan mondom. És nem tagadom elsírtuk magunkat az autóban… Áh, ezt így most utólag sem tudom pontosan elmondani, milyen érzés volt… Fantasztikus. És tudod, mi Hankook gumikkal megyünk és egyetlen defektet sem kaptunk! Ez óriási dolog volt, míg a többiek rendesen szerezték, addig egyet sem! És a Hankook vizes gumi remekül működött, hisz addig sem kaptunk sokat azoktól az élmenőktől, akik teljesítették az egész ERC szezont. Ez is volt a cél, hogy kicsit összemérjem magamat velük, és Herczig Norbihoz közel, vagy együtt autózzak…”  – osztja meg gondolatait velünk Frici.

“Én az abszolút első öt helyek egyikét tűztem ki célul Lacival. Úgy gondlom, azért a korábbi nemzetközi eredményeim is igazolták, hogy tudunk gyorsak lenni a srácok között. Ráadásul éppen ezért nagyon motivált is voltam. Sajnos a magyar bajnokság elúszott, főként a technikai hibák miatt. Pedig amikor mentünk ott is gyorsak tudtunk lenni. Gyakorlatilag úgy voltam az egésszel, ha most a nyíregyházi futam nem az ERC sorozat része, nem rajtolok. Nem lett volna értelme… De így igen, és álomszerűen alakult. Ráadásul egy olyan autóval, amivel másodszor rajtoltam a Mecsek rali után. Mert ugye én alapvetően fordos vagyok…” – tart ki kedvenc márkája mellett még így is Frici.

“A verseny elején még kicsit visszafogott voltam a Skodával, de ahogy megjött a magabiztosság, úgy gyorsultunk fel és szerintem nagyon jó volt a tempónk. Ha jobban érezném ezt a kocsit, még gyorsabban is tudnék vele menni. Viszont most szeretném megköszönni Fischer Daninak és csapatának a remek autót és az én szerelőimnek a komoly munkát, hisz hibátlanul működött minden. De én akkor is fordos maradok., legalábbis fő támogatóm a Ford Petrányival erről szeretnénk jövőre megállapodni. Persze még minden nyitott, de szeretnék jövőre, ha a keretünk elégséges lesz rá, több futamon is indulni külföldön. meglátjuk… Nekem nagy lökést adott a hétvégi siker, és talán a jövőt biztosító tárgyalásoknak is. A Hankook biztos marad, mert remekül működött a gumi ezen a versenyen is, óriási érdemei voltak a sikerben!” – zárta boldogan beszélgetésünket Turán Frici.

Tavaly ilyenkor az akkor már nagyon beteg édesapa várta fia abszolút bajnoki címét… Sajnos akkor nem jött össze. Aztán id. Turán Frigyes, nem sokkal utána itt hagyott minket. De odafentről most ő is tolta ezt a Skodát… És sikerült! Egy óriási magyar siker. Európa-bajnoki abszolút futamgyőzelmet Ferjáncz Attila után, csak Ranga László és Ifj. Tóth János ért el és most Turán Frigyes. Megérdemelte… Biztos, hogy  Frici bácsi is mosolyog odafent. Az élet sokszor visszaadja, amit esetleg korábban elvett… Csak hinni kell benne!

Kósa András Race1.net

A remek fotókat köszönjük Csölle Dánielnek!

Post2