Dudás Gergő: Jó érzés, hogy ott vagyok a végelszámolásnál…

Dudás Gergő még szemtelenül fiatal. Alig múlt 23 éves. Éppen ezért rutinosnak még nem mondható, de tehetségesnek egészen biztos. Ugyanis enélkül kizárt, hogy első rali1-es szezonjában az utolsó futam előtt,  egyik várományosa legyen az ORC abszolút bajnoki címének. Pedig így van. Vele együtt négy pilótára szűkült az a kör, akiknek még matematikai esélye van, hogy abszolút bajnokok legyenek. Matics Mihály, Rongits Attila és Maricsek Miklós, Gergővel együtt az a kvartett, akik aranyérem reményében pattanhatnak még a gázpedálra a Zemplénben. Kíváncsi voltam, hogy viseli a terhet a fiatal pilóta.

“Nem matekoztunk Szabó Krisztiánnal. Gyakorlatilag aki nyer, az lesz nagy valószínűséggel az ORC abszolút bajnoka is. Természetesen nagyon jó érzés, hogy erre nekünk is még van esélyünk, egyben nagyon nehéz feladat is. Ahogy mondtad, első teljes szezonom az élvonalban itthon, tehát sok tapasztalatom nincs. Nemhogy még abban, hogy kell egy ilyen kiélezett, mindent eldöntő utolsó futamon nyomni. De van egy nagyon tapasztalt, rutinos navigátorom Krisztián személyében, és nyilván kigondoljuk, hogyan is kéne teljesíteni ezt a több, mint 200 kilométer gyorsaságit.” – kezd bele Gergő.

“Jövő héten teljesítünk egy rövid, privát tesztet. Elengedhetetlen, hogy elsőre valami jó beállítást kell találni. Nem lenne jó, ha erre csak menetközben jönnénk rá. Az autónak is bírnia kell, az év leghosszabb versenye elé nézünk. Az időjárási körülményekre pedig nem tudsz előre készülni, itt igazából a ködre gondolok. Lesz, vagy nem lesz… Tavaly volt rendesen tejfel, lehet most semmi nem lesz… De a reggeli pára, minimális nedvesség is még komoly gondokat okozhat. Szóval novemberben már bármi lehet. De erre kell felkészülni és megoldani. Remélem, azok között leszünk, akiknek ez majd sikerülni fog.” – reménykedik Gergő.

“Nagyon kemény pályák kerültek a programba. Gondoltam a tavalyi belső felvételeimből majd készülgetek, mikor is kiderült, hogy egy másodperc belső felvételem sincs a futamról. Kamera volt akkor az autóban, csak felvétel nem lett belőle… Nem lett volna baj, de így is meg kell oldani a feladatot. Nekem a mádi, disznókői gyors a kedvencem. Nagyon várom azt a szakaszt, nekem tavaly is nagyon bejött. Rontottam rajta, de így is belopta magát a szívembe. De a többi sem kutya, azt hiszem a változatosságuk, hosszúk miatt itt alkalom nyílik bőven a taktikázásra. És kell is, mert 110%-on nem lehet kétszázvalahány kilométert lenyomni…” – vélekedik egy szezon tapasztalatával Dudás Gergő.

Természetesen gyorsról gyorsra követni kell a pillanatnyi helyzetünket, hogy az adott eredményünk ill. a versenyzőtársaim pozíciói éppen mire elég. Mert az ok, hogy négyen lehetünk bajnokok, de attól még a többiek is nyomni fogják, és a mi végső sorrendünket ők is felforgathatják, ami rendben is van. Szóval izgalmas záró futam lesz. Jelenleg nincs értelme számolgatni, hisz egyet lehet mínuszolni, de ki tudja előre, főleg egy ilyen hosszú futam előtt, hogy melyik is lesz az éppen, amit dobni lehet… Nagyon várom már a futamot, de igazából a hangyák csak jövő héten indulnak be… Felfokozott állapotba a verseny előtt kerültem eddig, aztán lehet, most korábban jön a bizsergés… Minden más majd reményeim szerint majd Nyíregyháza főterén következik be…”  – zárja mai interjúját Dudás Gergő.

Kósa András Race1.net

Fotók: Photocsn Csatlos Norbert, Hajósi Hajóka Miklós, Bödecs Krisztián

A Rodeo Speed Car támogatói:

Post2