Rally Hungary: Fontos információk a rendezőtől

Alig több, mint egy hét múlva már ralizunk Nyíregyházán és környékén. Sokan nagy várakozással vannak a futammal kapcsolatban, hisz újból ERC futam lesz nálunk. A Rally Hungary 16 év után került vissza az aktuális Európa-bajnokság naptárába. Nos, szivárognak már az információk a versennyel kapcsolatban, de úgy láttuk jónak, ha a legfontosabbakat maga a rendező Adamovits Márk mondja el a Race1.net olvasóinak.

Márk napi 14 órában dolgozik a sikeres rendezvény érdekében, de készségesen foglalta így is össze kérdéseimre a legfontosabb információkat. “Nyilván mindenki arra kíváncsi legelőször, hogy mekkora mezőny gyűlt össze. Nos, 31 R5-ös autó nevezését kaptuk meg, összesen a magyar versenyzőkkel és a Historic párosokkal együtt, több mint 120-an neveztek a Rally Hungary ERC futamra. De most szeretném leszögezni, hogy nem szeretnénk álszentek lenni. Ez nem a mi sikerünk, hogy ennyien jönnek, az ERC-re konkrétan 41 nevezés futott be. Ez annak köszönhető, hogy itt lesz bajnokavatás. Szerencsénk volt, hogy még nem dőlt el a bajnoki cím, az ERC idei bajnokát majd vasárnap délután Nyíregyháza főterén fogjuk megismerni és megünnepelni.” – kezdi őszintén Adamovits Márk.

“Én annak örülnék a legjobban, ha majd minimum ennyien jönnének a 2020-as futamra, vagy még többen, mert az akkor azt jelentené, hogy olya rendezést, olyan futamot biztosítottunk, amiért érdemes lesz eljönni máskor is. Nekünk ez a célunk, most ezért teszünk meg mindent kollégáimmal együtt. Most reálisan kell látni, hogy a bajnokra itt derül fény, de bizakodó vagyok, mert országunk földrjzilag jó helyen van, és a környező országok szurkolói is könnyen és gyorsan el tudnak jutni a mi futamunkra. Még bajnokesélyes a lengyel versenyző, és bizony ők közelebb vannak hozzánk, mint mondjuk a pesti szurkolók… Szóval, remélem sokan jönnek majd külföldről is. Itthon sajnos Vincze Feri elrontotta a tervünket, innen is üzenem neki, ezért még számolunk, hogy egy futammal ezelőtt már bajnok lett… – neveti el magát ebben a feszített tempóban is Márk.

“Kétségtelen, hogy fejben vagyok már fáradt, nem fizikálisan. Azért ez a napi 3-400 telefon most már kicsit sok(k). De ezt szerettük volna, és ez ezzel jár. Mert mindenre szeretnénk odafigyelni. Ezért aztán, ha megengeded tényleg olyan információkkal szolgálnék most, ami meggyőződsem hogy segíteni fog minden érdeklődőt. Holnap, azaz október 31-án hagy jóvá mindent az FIA, és akkor utána megjelentetjük azokat a térképeket is, amelyeket kifejezetten a szurkolóknak készítettünk. Hogy hova tud bemenni, parkolni. Hol talál mobil wc-ét és büfét. Rengeteg tájékoztató táblát fogunk elhelyezni az utak mentén, a tájékozódást segítve, hogy merre, melyik gyorsot találják.” – sorolja egy szuszra Márk.

“És akkor most olyan konkrétumokról, amelyek nagyon fontosak. Lesznek olyan helyek, ahová nem engedhetünk be szurkolókat, erről is majd adunk tájékoztatást. Muszály bizonyos természetvédelmi előírásokat betartanunk és betartatnunk, mert így kaptuk meg az utakat. Viszont kiemelném, hogy Mád település egész területén lehet majd parkolni, a helyi Önkormányzat partner ebben. És a településről non-stop autóbuszok közlekednek majd ingyen a belépőjeggyel rendelkezőknek. Folyamatosan járnak a település és a disznókői gyors között, hozzák, viszik a szurkolókat. Nyugodtan vegyék igénybe ezt a szolgáltatást.” – javasolja a rendező.

“Sehol nem tudjuk megkockáztatni azt, hogy beduguljon az út, és ez miatt a verseny is. Ezért a parkolásokat a gyorsaságiktól távolabb kell biztosítanunk, viszont így gondoskodunk a szurkolók gyorsaságira való odajutásában. Mád mellett ez lesz a helyzet Füzéren is. Ott körjáratként járnak majd a buszok. Amíg nem indul a gyors egészen a várig, utána, pedig a gyorsaságihoz juttatják a településről a szurkolókat. Pálházáról is mennek buszok. Itt a bózsvai elágazásnál lesznek a parkolók. Az egyik járat folyamatosan Bózsva felé, a másik Kishutára viszi a szurkolókat. Hangsúlyozom egész nap, oda-vissza. Nagyon kérek mindenkit, vegyék igénybe ezeket az ingyenes járatokat.” – hívja fel mindenki figyelmét Adamovits Márk.

“Akik nem merészkednek ki a gyorsokra, hanem a városközpontban kíváncsiak a mezőnyre, azoknak mondom, hogy pénteken Nyíregyházán ünnepélyes rajtceremónia lesz. Akik ezt megtekintik, azok is még kiérnek Máriapócsra a szuperspeciál szakaszra, ami gyakorlatilag az első gyorsasági lesz, tehát beleszámít a verseny értékelésébe. Itt először a Historic mezőny rajtol, őket követi az ERC, és utána az ORB és ORC. De a rajtoltatás mindenkinél FORDÍTOTT rajtszám sorrendben történik majd! És villanyfényes lesz, ez evidens a kezdés miatt. Ide is nagyon sok szurkolót várunk. A Rabócsiringen sok fejlesztés történt az utóbbi időkben, úgyhogy kulturált körülmények között várunk minden érdeklődőt.” – invitál minket már péntek estére Márk.

“Szombat és vasárnap a már ismert, többnyire erdei környezetben folyik majd a verseny. Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy TŰZRAKÁSI TILALOM van érvényben. Kérem, vegyék komolyan, jelenleg is porszáraz minden. De ha gázzsámolyon melegítik az ételeket, az rendben van, csak tüzet ne rakjon senki. Ezen kívül a mezőny előtt komoly szalmai stáb autózik át minden gyorsaságin. Tájékoztatnak mindenkit arról, mi a szabály, ill. mivel nem elégedettek esteleg ott. Kérek mindenkit, hogy ezeknek az esetleges utasításoknak maradéktalanul tegyenek eleget, ellenkező esetben, minden megalkuvás helyett a gyorsaságit azonnal kiveszik a programból. Lásd idei olasz futam… Ne rontsa senki el már szórakozását. Tényleg figyeljünk erre oda majd. Előre is köszönöm!” – jelzi ezzel is Márk, itt nem OB futamról van szó, itt bizony az FIA illetékesei azonnal döntenek, ha kell…

“Előzetesen eddig mindent elfogadtak az FIA illetékesei és a promóter Nagyon szeretném, ha többévnyi munkánk beérne úgy, hogy egy remek futamot tudunk majd lebonyolítani. Ehhez minden szurkolóra számítunk, mint együttműködő partnerre. Mert így nektek és nekünk is csak jó lesz, és nagyon remélem, hogy még több tapasztalattal gazdagodva, még több nevezőt és szurkolót fogadhatunk akkor 2020-ban. Ennek reményében kívánok mindenkinek kellemes szórakozást és szurkolást!” – fejezte be Márk a Race1.net – nek adott nyilatkozatát. És már újból csörögtek a telefonok…

 

Kósa András Race1.net

Post2