Vincze Ferenc: Én gyorsan szeretek menni…

A nógrádi Szécsény büszkesége, Vincze Ferenc idei teljesítményével magabiztosan vezeti a ralibajnokságot. Minden futamot megnyert ebben a szezonban, ahol célba ért, mégsem vezethet annyira visszafogottan majd a hétvégén, hisz a következő futam, gyakorlatilag a hazai versenye. Rengeteg szurkolója, hozzátartozója ott lesz, hisz a futam 50-60 kilométerre kerül megrendezésre otthonától. Mégis számára is okoz majd megoldandó feladatokat…

“Kétségtelen, hogy a pályák többségére van rálátásom már, hisz itt élek a környéken, mégis van kettő, amelyiken még nem versenyeztem, sőt közúton sem mentem rajta, bármilyen nevetséges. Így alakult… Úgyhogy a Hangony – Domaháza közötti utat és a mátrakeresztesit alaposan fel kell térképeznem, nehogy sokat kapjak ott. Persze most még úgy vagyok vele, eleve nem kell mindenáron rohannom ezen a futamon, hisz valóban jól állunk a bajnokságban, de azért cammogni sem lehet. Ezt több okból sem tehetem meg…” – kezdi igazi versenyzőként Vincze Ferenc.

“Egyrészt nagyon gyors a mezőny eleje. Láthattátok, néha csak tizedekre vagyunk egymástól. Másrészt, valóban hazai versenyem lesz a futam. Biztosan lesznek, akik majd értem szorítanak a helyszínen, róluk sem szabad megfeledkeznem. Én egyébként sem tartozom a látványosan autózok körébe, nem keresztbe, hosszába autózom. Ezért megértem, ha nem nekem szurkolnak elsősorban. De, a helyzet az, hogy a rali időre mérik, én viszont mindig arra törekszem, hogy a leggyorsabb legyek. Tudod, beszélgettünk erről már veled is, meg azokkal, akiket vittem az R5-ös autóval, hogy ez csak kívülről látszik úgy, hogy nem mozog alattam az autó, miközben benne ülve mennyire lehet érezni, hogy sodródik az bizony… Csak én így vezetek, az adott lehetőségek határán, és nem tovább, mert szerintem ez így gyors.” – fejtegeti őszintén Ferike, szinte védekezve. Pedig nem is én tereltem ebbe az irányba a beszélgetést. Annak meg, aki sorozatban nyeri a futamokat, nincs miért magyarázkodnia…

“Én a határozott, erős féktávokban és a kigyorsításokban hiszek. Így is vezetek. Ez sem olyan könnyű, lehet ebben is hibázni, de mostanában összeálltak a dolgok. A gumira is figyelek, tehát ezzel a határozottsággal sem szeretem őket elmelegíteni. A fékerővel is játszok, tehát megpróbálok az ilyen részletekre is odafigyelni, hogy a stopper számomra kedvező időket mutasson… Ez a pontosság még anno a szlalomversenyek alatt idegződött belém. Most ezekhez az R5-ös autókhoz való vezetési technikában sokat kamatoztat. Tudom, hogy ez nem mindenkinek tetszik, és éppen ezért másnak szurkol…” – veszi tudomásul Vincze Ferenc.

“Én is követtem a hétvégi Barum ralit. Az első 3-4 pilóta eszeveszetten gyors. Tényleg. De kipróbálnám magam már itt is, és úgy gondlom az utánuk következő autók közé ékelődhetnék be. De sajnos most erre nincs felesleges keret, idén biztos, hogy csak az itthoni futamokra koncentrálunk. Nem aprópénz egy bajnokságot végig csinálni, de ennek is örülök, hogy most ezt, ha nehezen is, de idén megoldjuk. Vasárnap délután már okosabbak leszünk. Addig meg úgy vagyok vele, hogy számolgatni sem érdemes, de majd két futammal a vége előtt, azért jobban matekozik már az ember. Nos, addig is szeretném, ha a legkisebb fejfájást okoznám magamnak majd a számolásig. De azért figyelembe veszem azt is, hogy lesznek a futamon olyanok is, akik értem szorítnak…” – ígéri meg sejtelmesen a bajnokságot vezető Vincze Ferenc.

Kósa András Race1.net

fotók: Vincze Ferenc facebokk oldala

Post2