Amit az Ózd és Salgó raliról tudni kell…

Egy hét múlva ilyenkor, már javában dübörögnek ismét a ralimotorok itthon is, méghozzá Ózd, majd azt követően Salgótarján környékén. Egy olyan régióban, ahol imádják a ralit, még a városvezetők is, éppen ezért mindkét település nevét magában hordozza a két verseny elnevezése. Idén az ORB, ORC futam hivatalos neve Steelvent Ózd rali, míg a másodosztály versenye az M6LOG Salgó rali elnevezést kapta. A rendező bizottság vezetőjével Adamovits Márkkal beszélgettem a felkészülés hajrájában.

“Így van, mindkét város örömmel fogadja a ralis társadalmat és éppen ezért valóban ennek megfelelően neveztük el a futamokat. Salgótarjánt nem kell bemutatnom, évtizedek óta ad a versenyeknek otthont és amióta Ózd is bekapcsolódott a magyar rali vérkeringésébe, nem tud és nem is akar elszakadni tőle, így egy kompromisszumos megoldás mind az elnevezés, mind a futamok helyszíneinek kijelölése.” – kezdi a kellemes gondokkal Márk, aki már 50. megrendezett futamán is túlvan. Ez 12 év alatt szép szám… És eme teljesítmény megkoronázása lesz majd novemberben, de most maradjunk a soron következő feladatoknál.

“Péntek este kezdünk az ózdi salakpályán a prológgal pontban 17 óra 20 perckor a Historic mezőnyével. Őket az ORB és ORC mezőnye követi 18 órától. A stadionba 2000 forintos jegyekkel lehet belépni, vagy a három napra érvényes 3 000 forintos belépő ellenében. Tehát utóbbi mindenhova érvényes lesz majd a verseny ideje alatt. Én elsősorban szombaton a királdi körgyorsot javaslom a nézőknek, hisz jellegéből fakadóan többször látják egy gyorson belül az autókat, és háromszor szerepel így a nap programjában. A gyors először szombaton 8 óra 13 perckor rajtol.” – ajánlja  a verseny leghosszabb gyorsaságiját a rendező.

Szombat:

 Gyorsasági                    I.                 II.                   III.
Királdi kör – Ózd  8 óra 13 perc  11 óra 47 perc  15 óra 21 perc
Hangony – Domaháza  8 óra 56 perc  12 óra 30 perc  16 óra 04 perc
Domaháza – Zabar  9 óra 14 perc  12 óra 48 perc  16 óra 22 perc

 

“Domaházát pedig bezárjuk szombaton. Igaz a helyi lakosok ez ellen nem ellenkeznek, hisz az év legnagyobb eseménye történik falujuk környékén. Tíz év után ismét megrendezésre kerül a Hangony – Domaháza gyors, és utána rögtön a Domaháza – Zabar pályán rajtol a mezőny. Mindkét út jó minőségű aszfalt. Tehát szombaton ezen a három pályán halad át az ORB, ORC és Historic mezőnye három-három alkalommal. Este az éjszakai gyűjtő is Ózdon lesz, tehát vasárnap reggel a mezőny innen megy át Salgótarján környékére.” – pontosítja a tavalyitól eltérő részletet Adamovits Márk.

Vasárnap:

Gyorsasági                      I.                  II.
Salgótarján – Vizslás   9 óra 03 perc  12 óra 57 perc
Mátrakeresztes – Mátraszentimre   9 óra 56 perc  13 óra 50 perc
Cered – Zagyvaróna  11 óra 29 perc  15 óra 23 perc
Céldobogó  16 óra 03 perc

“Idén a kazári gyors fordított irányban lesz, tehát Salgótarjánból megy a mezőny Vizslásra. Úgy gondolom ezt nem szabad lebecsülni, ugyan már nem olyan bakhátas és egy kocsi széles, mint 20-30 éve, de éppen ezért figyelemre érdemes, becsapós út. Aztán irány a Mátra, Mátrakeresztesről Mátraszentimrére robog át a mezőny, majd a kört a Cered-Zagyvaróna közkedvelt gyorsaságija zárja. Délután pedig ismétel a mezőny, hogy aztán Salgótarján főterén délután 4 óra felé köszöntsük a célba érkezőket. Remélem, minél többen lesznek. Ehhez mindenkinek sok sikert kívánok, a nézőktől pedig a kijelölt területeken való szurkolást, és akkor minden rendben lesz.” – kíván és kér egyben a főrendező.

“Amikor az ORB és ORC mezőnye még a domaházi kilométereket gyűri, akkor rajtol a Rali2 Salgótarjánban. Számukra ismét megrendezzük a városi prológot a tavalyihoz hasonlóan. Ez szombaton este pontosan 18 órakor kezdődik és megtekintése INGYENES! Ezt követően, az éjszakai gyűjtő után, vasárnap a másodosztály kezd Kazáron, méghozzá 7 óra 28 perckor. Ők is ugyanazt a három gyorsból álló kört teljesítik, mint az első osztály, csak a Rali2 háromszor! Őket a salgótarjáni főtérre úgy 18 óra magasságában várjuk majd.” – ismerteti velünk a jó híreket Adamovits Márk.

Rali2 vasárnap:

 Gyorsasági
Salgótarján – Vizslás   7 óra 28 perc  11 óra 22 perc  15 óra 16 perc
Mkeresztes – Mszentimre   8 óra 21 perc  12 óra 15 perc  16 óra 09 perc
Cered – Zagyvaróna   9 óra 54 perc  13 óra 48 perc  17 óra 42 perc
Céldobogó  18 óra 22 perc

Aztán persze szóba kerül közöttünk az idei ERC futam is. Márk elárulja, hogy az idei magyar bajnoki futamok csak “előjátéknak” tekinthetők az ő életében is, már most is minden gondolata a novemberi verseny körül forog. Annál is inkább, hisz e hónap 24-ig kell leadni mindent az FIA felé. A versennyel kapcsolatban annyit árult el, hogy a tavaly bekerült és sikert aratott gyorsasági is lesz, és szintén lesz verseny Nyíregyháza városában, igaz csak vasárnap délben, hogy a legkevésbé zavarja a helyi lakosokat. Minden mást időben megtudunk… És akkor majd az előjátékok után jöhet a …

Kósa András Race1.net

 

Post2