Dudás Gergő: A macerás futamok is segítik a fejlődést…

Dudás Gergő nem a legjobb előjelekkel készült a fehérvári versenyre. Ugyanis autójának motorja nem készült el, hisz a probléma jelentkezése és a rajt között szűk 10 nap állt rendelkezésre. A csapat meghozta a döntést, egy korábban vásárolt N-es Mitsubishi motorját vették elő, amely a műhely sarkában porosodott 2018. januárja óta… Gyorsan berakták az ORC-be nevezett autóba és beröffentették az erőforrást másfél év után…

“Ez valóban így volt. Nem volt más lehetőség és ehhez a szükségmegoldáshoz kellett folyamodnunk. Így kicsit pesszimistán is készültem a székesfehérvári futamra. Bár szerettem volna még így is jól menni, hogy Szabó Krisztián is élvezze, de igazából a dobogó nem volt reális cél ebben az erős mezőnyben. Ehhez képest végül az abszolút második helyen végeztünk az ORC-ben, ami minden képzeletet és előzetes várakozást felülmúlt. Nekem ez a helyezés így még egy első helynél is értékesebb, mert nem volt egyszerű futam számunkra…” – értékel most már boldogan Gergő.

“Kezdem azzal, hogy az első napot végig szenvedtük, mert az autó három hengerre váltott rendszeresen. És ebből még jutott a második nap első körére is. De próbáltam magam tartani a mezőnnyel, és nem leszakadni, hogy később ha esetleg javul a helyzet, ne legyen már behozhatatlan a hátrányunk. Alapvetően az üzemanyag ellátással volt gondunk, és az első gyertya állandóan kiugrott. Lement a második nap első köre is, mire véglegesen meg tudtuk szüntetni a problémát, és növelni tudtam ezáltal a tempónkat is.” – adja tudtunkra Dudás Gergő.

“Mikor végre egészségessé vált az autó, gondoltam, mindent kifacsarok ebből az N-es motorból. Reális esély adódott a felzárkózásra, volt, hogy az egész mezőnyt tekintve abszolút 3. időt is autóztunk. Elég jól sikerült a hajránk és végül a remek tempót diktáló Hevesi Pisti mögött sikerült befutnunk az abszolút második helyen az ORC-ben. Ez így a miskolci győzelmünk után remek eredmény a körülmények ismeretében, és annak örülök, hogy a mezőnybe megérkeztünk, nem pedig leszakadtunk.” – értékel reálisan a Rodeo Speed Car versenyzője.

“Számomra ez egy tanulóév és a tapasztalatszerzés a cél. Nem igazán van még a hátam mögött komoly pályafutás, a futamok számát tekintve sem. Tehát ez a fő szempont, az hogy mellé már most is jó eredmények párosulnak, az csak egy kellemes plusz. Nem tesz elbizakodottá sem, és azon kívül pedig látni kell, annyi remek pilóta van a kategóriánkban, hogy bárki nyerhet, és bizony még több, mint a fele visszavan a bajnokságnak. Remélem, valahol megragadunk az elejében, de a tapasztalatszerzéshez ezek a macerás futamok is hozzátartoznak mint az egri, vagy a legutóbbi fehérvári.” – nézi a rossz dolgok jó oldalát is Gergő.

“Nagyon sokat nem pihenek majd. Ugyanis a hó végén visszamegyünk Bulgáriába és egy újabb futamon indulunk Krisztiánnal, megint a Peugeot 208 R2-vel. Ugyanúgy, mint múltkor a Bakó Rally Team autójával indulunk. Nagyon megtetszettek az ottani körülmények és pályák. Így folytatjuk a Balkán Rally Trophy keretén belül az R2-es szereplésünket is. Még valószínű egy szerb futam fér bele az itthoni program mellett. Aztán közvetlen utána már jön a Veszprém rali. Azt is nagyon várom már. A murva az murva…” – neveti el magát Gergő a beszélgetés végén.

A fiatal pilótának van is oka az örömre, hisz szűk két éves pályafutása alatt elért odáig, hogy most már az első osztályt követő szurkolók és ott versenyző pilóták is látják, potenciális vetélytárssá nőtte ki magát. És ezzel nyerünk mi is. No meg ő, mint Miskolcon….

Kósa András Race1.net

Fotók: Hajósi Hajóka Miklós

 

A Rodeo Speed Car támogatói:

 

Post2