13 magyar páros rajtol, köztük a kétszeres abszolút bajnok

Az elmaradt szombathelyi futam miatt hiányunk van raliból, valljuk be őszintén… Pedig legközelebb csak egy hét múlva lesznek olyan futamok, ahol magyar érdekeltség lesz. Ilyen az ERC következő állomása, a Rally Liepāja, ahol három párosunk szerepel, de hozzánk elérhető távolságban, a magyar határtól 160 kilométerre a szlovén Velenjében, népes magyar küldöttség szerepel majd. Az előzetes nevezési lista alapján 13 kettős.

Ennek alapvető oka, hogy a 34. AMTK Rally Velenje a Mitropa kupasorozat negyedik állomása. És itt bizony több magyar páros fut egész, vagy részben éves szezont. Így van ezzel Lovász Pál és Kürti Tamás, az LPWM Sport párosa, akik eddig minden futamon indultak, felemás sikerrel. Még itthon üzembiztosan ment a Hyundai i20 R5, addig külföldön az első két osztrák futamon műszaki hiba gátolta a célba érkezést. Nos, alapos mérnöki átfésülés után az abbáziai kaotikus futamon már az abszolút 3. helyre kormányozták az autót a Mitropa sorozatban. Ezzel a céllal indulnak jövő héten Velenjében.

Éppen előttük végzett a dobogón a horvát futamon a sorozat regnáló bajnok párosa, Fogasy Gergely és Berendi Dávid. A tavalyi Peugeot autót Turán Frici Ford R5-re váltó páros, győzelmi reményekkel rajtol majd Szlovéniában, de ez nem lesz könnyű, hisz a helyi bajnok Turk is ott lesz a rajtnál, aki nemcsak két hete nyerte a Rally Opatiját, hanem egy éve a velenjei futamot is…

A nevezési lista alapján Botka “Dudu” Dávid is készen áll az újabb futamra, Mesterházi Márkkal szerintem minimum egy dobogóval lennének csak elégedettek. Ha a Skodával minden rendben lesz addigra, no és Dudu is elkapja a fonalat, bizony erre reális esély van.

Nyilván ilyen reményekkel ül idén először ismét a Korda Racing Skoda Fabia R5-ös autójába a kétszeres magyar abszolút bajnok Kiss Ferenc most Büki Ernő helyett Patkó Gergellyel tér vissza Velenjébe. Bár erről a helyszínről Fefe nem őriz kellemes emlékeket, hisz itt törte anno totálkárra a MOL színeiben a Subaru Imprezát.

Juhász Csaba és Juhász Zsolt Lovászékhoz hasonlóan a Hyundai i20 R5-öt szeretnék célba kormányozni. A páros idén debütált az R5-ös autóval.

Puskádi Jani is kihasználja, hogy egyik autója szabad, és a nyergébe pattan az Eurosol Racing Team tulajdonosa, aki Gódor Barnabással vág neki a távnak.

Ugyan a magyar érdekeltségű R5-ös autók felsorolásával végeztünk, de lesz ott egy kuriózum is. László Zoltán ugyanis egy Ford Fiesta Protoval nevezett… Baumgartner Péterrel neveztek, míg fia László Martin és Bán Viktor a Peugeot 208 R2-vel szállnak harcba a futamgyőzelemért, hisz az Opatija ralin nyertek.

Igaz előtte a Lavanttal ralin pedig Ifj Kanyik Antal nyert, aki most Kulcsár Dániellel készül a visszavágásra. Tehát a 4-es kategóriában magyar párharcot várunk ismét.

Bár lehet ebbe beleszólhat Hetei Zoltán és Mester Ferenc, akik a PSZA Motorsport színeiben egy Ford Fiesta R2-vel neveztek, ugyanebben a kategóriában.

Szilágyi János és Váradi Alexandra idén már indultak R5-ös autóval is, de két páros nem tudja ugyanazt a lovat megülni, így most ők ismét a tavaly bevált Mitsubishi EVO IX-sel rajtolnak majd.

Még két magyar párost követhetünk a versenyen, hisz Ifj. Merencsiscs Árpád és Laboncz László a családhoz nőtt Suzuki Swift GTI-vel indulnak a Mitropa Historic mezőnyében, míg Fehérvári Csaba és Aczél András ugyanide egy Skoda Favorittal nevezett.

A Race1.net kiemelten foglakozik majd egy hét múlva a futammal.

Nevezési lista itt.

A frappáns program pedig itt található.

Fotók: Versenyzők, csapatok facebook oldala. Gáll Csaba, Peremicki István, Harald Illmer, Hajósi Hajóka Miklós. 

Post2